A filmszerep, amiért 152 fekete macska versengett

2022. március 16. – 06:02

A filmszerep, amiért 152 fekete macska versengett
Kép a Terror meséi című triológiából – Fotó: FilmPublicityArchive / United Archives via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A hollywoodi show-biznisz a macskaszínészek számára sem lehet egyszerű, épp ezért is lehetett akkora esemény, mikor 1961-ben feladtak egy újsághirdetést, hogy egy fekete macskát keresnek egy filmszerepre. Akadt egypár jelentkező, rögtön 152.

Edgar Allan Poe 1843-ban írta A fekete macska című novelláját, majd a történet később mozivászonra került a Terror meséi című trilógia részeként. Mindhárom horror egy-egy Poe-történetet dolgoz fel, a filmeket Roger Corman rendezte 1962-ben. Poe novellájában a részeg férj, Herringbone meggyilkolja a feleségét, Annabelle-t, majd a nő holttestét fekete macskájával együtt házuk pincéjének falában rejti el. A történet végén a nyomozókat a macska nyávogása vezeti el a meggyilkolt nő holttestéhez. A stáb Annabelle (Joyce Jameson) filmbéli macskájának szerepére kereste a megfelelő jelöltet.

A casting napján az N. Bronson Avenue 600. alatt, egy hollywoodi stúdió előtt sorakoztak fel a macskajelöltek. Több állat már az első rostán kiesett, mert amelyiknek egy picit is fehér volt a lába vagy az orra, az már nem volt jó a szerepre.

A Los Angeles Times egy 1961-es számában egy újságíró így írt a nem mindennapi eseményről: „A hollywoodi stúdió előtt 1961. november 28-án hétfőn több mint száz fekete macska sorakozott fel annak reményében, hogy ők kapják meg a filmszerepet. A macskák között vannak nagyobbak, kisebbek, fehér-feketék és fekete-fehérek, szürkések, idegesebbek és magabiztosabbak is. Még egy fehér cica is feltűnt a sötét macskasorban, de csak azért, hogy fekete macskatársát szórakoztassa. A film sztárjai – Joyce Jameson, Vincent Price és Peter Lorre – mindegyik macskával forgatnak, hogy lássák, elég rátermett-e a szerepre. Egy nő még orvosi ellátásra is szorult, miután az egyik meghallgatásra váró macska összekarmolta.”

A macskák közül végül hetet választottak ki, de ők is csak beugró szerepeket kaptak. A főszerepet, mint utóbb kiderült, már megkapta egy vérprofi macskaszínész. És a többiek? Lehet, hosszú távon ők voltak a szerencsésebbek, a film ugyanis a megjelenése után kemény kritikákat kapott, például a New York Times azt írta róla, hogy film unalmas és abszurd.

Források: LIFE, Los Angeles Times, Considerable, Wikipédia

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!