Fact-check: Tényleg azt skandálták a román szurkolók az ukránok elleni meccsen, hogy Putyin?

2024. június 18. – 14:35

Fact-check: Tényleg azt skandálták a román szurkolók az ukránok elleni meccsen, hogy Putyin?
Román szurkolók az Ukrajna elleni Eb-csoportkörös meccsen június 17-én, a müncheni Allianz Arénában – Fotó: Franz Kirchmayr / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Románia nagyon meggyőző játékkal verte 3-0-ra hétfőn Ukrajnát a foci-Eb-n, és bár a meccs alatt semmilyen atrocitásról nem számolt be a világsajtó, még aznap feltűnt egy videó az X-en (korábban Twitter) egy „anti-woke”, „anti-képmutatás”, „anti-fake news” internetes személyiség oldalán, amely alapján a román szurkolók állítólag Putyin nevét skandálták a meccsen. Ezt a kormánysajtó is észrevette, a Mandiner és az Origo is beszámoltak erről.

Az ide kattintva elérhető videón egy Instagramra/Facebookra feltöltött sztori látható egy román drukkerekkel teli szektorból, ahol egy klasszikus, dobolós rigmus szól, és valóban azt lehet hallani, hogy Putyin. Az viszont rögtön kételkedésre adhat okot, hogy a kormánysajtó által közzétett, az eredetiből továbbosztott poszt alatt már meg is jelent egy közösségi tényellenőrző poszt, ami felhívja a figyelmet, hogy sehol máshol nem számoltak be ilyesmiről, és a videón sem kiabálja senki, hogy Putyin.

A videóban valóban nincs összhangban egymással a kép és a hang, inkább tűnik gólörömnek a 11 másodperces felvétel, de az egész annyira rossz minőségű, hogy sem a pályán, sem a kivetítőkön nem lehet kivenni, hogy mi történik éppen. Az viszont feltűnő, hogy a skandálás kísértetiesen hasonlít az ukránok Putin hujlo! (Putyin egy faszfej!)rigmusára, csak ki lett belőle szerkesztve a hujlo. Ez 2014 óta létezik, és az orosz-ukrán háború kitörése óta megint népszerű, a meccs előtti vonulásnál is skandálták az ukrán szurkolók.

Azt, hogy a meccsen is skandálták-e ezt az ukrán szurkolók – ilyen videók is vannak, például ez, de ez gyanúsan a bukaresti Nemzeti Stadionban készült –, nem lehet egyértelműen megmondani, az viszont több mint valószínű, hogy a románok nem skandálták azt, hogy Putyin. Az orosz propaganda leleplezésével foglalkozó, a kulturális minisztérium alá tartozó Spravdi is erre jutott, szerintük a videó alatt ki lett cserélve a hang, és meg is lett vágva, hogy csak a rigmus első fele legyen benne.

Korábban volt már hasonló incidens, két éve a Fenerbahçe szurkolói tényleg azt skandálták, hogy Vlagyimir Putyin, amikor a csapat a BL-selejtezőkön a Dinamo Kijevvel játszott, ám ott a felvételek alapján is nyilvánvaló, hogy egy saját rigmusról van szó.

Nem ez volt egyébként az egyetlen ilyen eset, a Nexta a meccs után arról posztolt, hogy egy román szurkoló a Donyecki Népköztársaság (DPR) oroszbarát szeparatistáinak zászlaját vitte magával a stadionba. A hivatalos közvetítésben ugyanakkor az egyik gólörömnél látszik, hogy ezen a helyen nem volt ilyen zászló, vagyis egyértelműen szerkesztett képről van szó. A két esettel a román sajtóban is foglalkoztak, a zászlóról és a Putyint éltető rigmusokról is azt írták, hogy fake news.

A cikket a megjelenés után frissítettük a román sajtóban megjelent beszámolókkal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!