David Popovici nem akarja a párizsi érmekért kapott autókat használni

2024. október 15. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

David Popovici, a román úszó, aki két olimpiai érmet is szerzett a 2024-es párizsi játékokon, kijelentette, hogy nem szeretné használni azokat az autókat, amelyeket Ion Țiriac üzletembertől kapott ajándékba, értesült a Digisport. A Țiriac Alapítvány a párizsi olimpia eredményei nyomán bejelentette, hogy az olimpiai érmesek egy-egy Hyundai Ioniq 5 elektromos autót kapnak, melyek értéke körülbelül 50.000 euró. Mivel két érmet nyert, Popovici-ot két Hyundai Ioniq 5-tel lepte meg az egykori teniszező. A sajtó akkor szuperlatívuszokban írt a modellről, amelynek állítólag egyik legnagyobb előnye a belső tér átalakíthatósága, a gyors töltési lehetőség, valamint a nagy hatótávolság. Az autó kevesebb mint 20 perc alatt 10%-ról 80%-ra tölthető, és mindössze 5 percnyi töltéssel képes akár 100 kilométert is megtenni.

Popovici azért nem akarja vezetni ezeket a luxusautókat, mert túlságosan feltűnőnek tartja őket. Elmondása szerint inkább megmarad saját, szerény autójánál: egy tízéves, hétköznapi Audi A3-at vezet, amellyel „eltűnik a tömegben”. Az úszócsillag azt is elárulta, hogy néha busszal is közlekedik. Bár korábban látták egy Audi R8 Spyder volánja mögött, amely több mint 200.000 eurót érhet, valószínűleg ez az autó egy barátjáé volt.

Ion Țiriac üzletember döntése, hogy a párizsi olimpián szereplő román sportolókat extra jutalmakkal díjazza, széles visszhangot keltett a sajtóban. Az egyik nagy kérdés az volt, hogy a női evezős nyolcas teljes csapata is részesül-e az ajándékból, mivel a 12 sportoló közül kilencen aranyérmet szereztek. Elisabeta Lipă, a Romániai Sportügynökség vezetője megerősítette, hogy Ion Țiriac megígérte, mind a kilenc sportoló megkapja az autót.

Az autók azonban csak bónusznak számítottak, mivel a román állam is jelentős pénzjutalmat biztosított az érmes sportolóknak. Az aranyérmesek 140.000 eurót kaptak, míg az ezüstérmesek 100.000 euróval, a bronzérmesek pedig 60.000 euróval gazdagodtak. Az érmekért járó jutalmak összeadódnak, így David Popovici, aki egy arany- és egy bronzérmet nyert, 200.000 eurós állami jutalomban részesült.

Popovici, amikor átvette a neki szánt autókat, egy rövid interjút adott a sajtónak. Elmondta, hogy bár nagyon értékeli Ion Țiriac kezdeményezését, fontosnak tartja, hogy a kormány is tartsa be az ígéreteit, és egy nemzeti stratégiát alakítsanak ki a sport támogatására. Kiemelte továbbá, hogy örülne, ha minél több román üzletember támogatná a sportot, ahogyan Țiriac is tette.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!