A világ leghíresebb youtubere 7 napot töltött a tordai sóbányában, videója három óra alatt 10 milliós nézettséget ért el

2024. október 14. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat este végre közzétette 2024 legnépszerűbb online tartalomgyártója azt a videót, amit a tordai sóbányában készített.

A 26 éves MrBeast (Jimmy Donaldson), aki 312 millió feliratkozójával YouTube-rekorder, de 103 millió követőjével a TikTokon is bronzérmes, az Instagramon és az X-en pedig 60, illetve 31 millió követővel rendelkezik, más híres youtuberekkel együtt hét napot töltött a tordai sóbányában július 7-13. között.

A forgatáson MrBeast földalatti városként hivatkozik a romániai sóbányára. A 7 nap egy földalatti város felfedezése című, 20 perces YouTube-videója mindössze három óra alatt 10 millió megtekintést ért el. „Ez a város egy több mint ezer éves bánya belsejében épült. És számtalan feltáratlan alagúttal és kamrával, ki tudja, milyen borzalmakba ereszkedünk le. Ezek a lépcsők vezetnek le a városba. Milyen régiek ezek a lépcsők? Régebbiek, mint mi. Rendben, most már itt vagyunk lent, nézd milyen magas a mennyezet. Hűha. A második világháború alatt, amikor Romániát bombázták, több ezer ember bujkált itt, és most csak egy csomó youtuber él itt” – kommentálta a látottakat a videóban MrBeast.

MrBeast egy képet is közölt az Instagramon, a többi youtuber társaságában. A háttérben Románia turisztikai promóciós logója is látható. „Felfedeztünk egy földalatti várost 7 nap alatt, most töltöttük fel! Ez a videó az egyik legviccesebb videó, amit mostanában készítettem :)” – írta.

Hatalmas botrány a Beast Games miatt

A híres vlogger kezdetben videojátékokkal és a MrBeast Burger nevű virtuális éttermi márkájával szerzett ismeretséget, majd három humanitárius szervezetet is alapított: a Beast Philanthropy-t, a Team Treest és a Team Seast. A vlogger szórakoztató videóival ért el rekord nézettséget, melyben nagy összegeket ajánl fel véletlenszerűen kiválasztott embereknek, hogy néhány perc alatt vásároljanak termékeket az üzletekben, valamint egyéb szokatlan kísérleteiről is ismert. MrBeast népszerűségének köszönhetően dollármilliós szponzori támogatást tud összekalapozni egy-egy nagyszabású produkciójára – mint például a Squid Games megrendezésére –, amiket azután több tízmillióan tekintenek meg, arra sarkallva a hirdetőket, hogy újabb milliókkal támogassák a youtuber újabb, még ambiciózusabb videóit.

Mint a Telex megírta, MrBeast „jófiú imázsát” azonban kétes szponzorációs ügyein kívül egy nem rég indított per is megtépázta. Los Angelesben ugyanis öt nő kezdeményezésére eljárást indítottak MrBeast produkciós cége és a youtuberrel produkciós szerződésben álló Amazon ellen. Az ügy BBC által megtekintett 54 oldalas vádirata szerint az Amazon Prime-ra készülő „Beast Games” nevű valóságshow forgatásán induló nők nemük miatti hátrányos megkülönböztetésnek és gyűlölködő megjegyzéseknek voltak kitéve. A konkrét, az áldozatok azonosítását lehetővé tevő részletek kihagyásával hétfőn ismertetett dokumentum szerint a produkció „szisztematikusan támogatta a nőgyűlöletet és szexizmust”.

A vádiratból kiderül, hogy a forgatáson nem csak a nőkkel való bánásmód volt kifogásolható; a résztvevők „alultápláltak és túlhajszoltak voltak”, ritkán és keveset kaptak enni; egy korábban kiszivárgott beszámoló szerint valaki 20 órán keresztül nem jutott táplálékhoz. A New York Times cikkében panaszkodó résztvevők szerint többüket kórházba kellett szállítani a forgatáson elszenvedett nélkülözések miatt, és többen nem fértek hozzá a rendszeresen szedett gyógyszereikhez. A minden idők legnagyobb valóságshow-jaként emlegetett Beast Gamesben 1000 induló versenyez az 5 millió dolláros fődíjért. A vád az egész produkciót válságba sodorta, mára adásba kerülése is kérdésessé vált.

MrBeast Kolozsváron is járt

Mint júliusban írtuk, a tordai sóbánya hét napos bezárását nem csak MrBeast Romániába érkezésével hozták összefüggésbe. A bezárás kapcsán felröppent az az álhír is, hogy katonai tevékenység miatt zárták volna be a bányát, mivel a sóbánya működtetője eleinte csak annyit közölt, hogy „egyedi projektnek fog otthont adni a bánya”, további részleteket pedig csak később közöl. A Salina Turda Rt. a Facebookon cáfolta az amerikai katonai tevékenységről szóló híresztelést, és közölték, hogy „egy dokumentációs anyag megvalósítása céljából” zárták be a bányát. A bejegyzés emotikonjaiból pedig már arra lehetett leginkább következtetni, hogy egy film forgatása zajlik a bányában.

MrBeast kolozsvári tartózkodásáról pedig egy román youtuber, gunsoLIVE is beszámolt, aki azért volt olyan biztos a dolgában, mert állítólag az két testőrével egy olyan üzletbe tért be csokit vásárolni, ahol épp a barátnője dolgozik. De egy Andrei Lupsa nevű fotós az Instragramján reels-videót poszolt, amin az látható, hogy MrBeast (vagy legalábbis egy hozzá nagyon hasonlító férfi) a Sétatér egyik padján ücsörögni. Lupsa kommentben azt írta, először nem akarták elhinni, hogy MrBeastet látják, és visszafordultak ellenőrizni, de akkor megállították a biztonságiak, akik azt mondták, hogy ne fényképezzenek. Ennek ellenére készített egy felvételt, amin az is látszik, hogy a férfit megszólították, mit csinál.

A kolozsvári megjelenés hírére az élelmes marketingesek is lecsaptak, az Electric Castle egy kihívást is hirdetett, ami szerint 10 életre szóló bérletet adnak a fesztiválozónak, aki meghívja MrBeastet a kastélyba.

Azóta persze már a sóbánya működtetője is közzétette a youtuber videóját, és meghívtak mindenkit, hogy ők is fedezzék fel a tordai sóbánya lenyűgöző földalatti világát. „Kihívunk, hogy belépj a rendkívüli univerzumba, ahol MrBeast emlékezetes pillanatokat töltött!” – írták.

A tordai sóbányáról

A világhírű tordai sóbányáját egyébként a 13. században kézzel faragták ki. A sóbánya ma múzeum és szabadidőközpontként működik, hisz kosárlabda- és minigolfpályával, panorámás óriáskerékkel, sőt, még egy tóval is rendelkezik, ahol a látogatók csónakázhatnak. A bányát évente 700 000 turista keresi fel.

Szeptember közepén pedig elfogadták a tordai sóbánya fejlesztésének műszaki és gazdasági mutatóit, így úton van az előszerződés megkötése a József-tárna látogathatóvá tételét célzó projektre. A beruházás értéke a korábbi hírek szerint 27 millió euró volt. A projekt keretében többek között panorámaliftekkel, turistaútvonalakkal és korszerű balneáris szolgáltatásokkal látják el a József-tárnát.

A II. József császárról elnevezett József-tárna kupola alakú, a felszíntől 115 méter mélyre vezet le, és alapátmérője 67 méter. A visszhangok termének is nevezik, az alakja és a többi tárnával való nagyobb összeköttetés hiánya miatt ugyanis a hang itt akár 20-szor is visszhangozhat, olvasható a sóbánya honlapján. Ez a tárna eddig csak erkélyről volt látható.

A tordai sóbányát 1932-ben zárták be, majd az 1990-es évek elején megnyitották a látogatók számára. 2008 és 2010 között EU-s forrásokból felújították, 2010 óta ismét látogatható. 2023-ban a bányát működtető vállalat adatai szerint több mint 600 ezren keresték fel. Nem csak a látvány, hanem a sóbánya levegőjének egészségügyi hatása is vonzza ide a látogatókat. A helyszínen különböző rendezvényeket is szerveznek, 2016-ban a sóbányában forgatták a Tokyo Vampire Hotel című japán sorozat egyes jeleneteit.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!