A szászalmádi erődtemplom nyerte az Europa Nostra-díj közönségszavazását

2024. október 8. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

A szászalmádi erődtemplom nyerte az Europa Nostra-közönségdíj online szavazását – derült ki a hétfő este a bukaresti Athenaeumban tartott gálán. A kolozsvári Szent Mihály-templom – amely idei díjazottként szintén versenyben volt a közönségszavazás 10 ezer eurós jutalmáért – a képzeletbeli dobogó harmadik helyén végzett. A szászalmádi erődtemplom ugyanakkor a kategóriája nagydíját is megnyerte.

Az Európai Bizottság még májusban jelentette be az idei Europa Nostra-díjasokat. Két romániai műemlék felújítási munkálatait is elismerték, a Szent Mihály templom mellett a szászalmádi erődtemplom rekonstrukcióját is a legjobbak közé választották. Az elismerést jelző emlékplakett pedig augusztus közepén el is helyezték a Szent Mihály templom falán. Ugyanakkor még hat díj bejelentése és átadása hátra volt.

Az öt kategória nagydíjának és a közönségdíjnak az átadó ünnepségét a Klaus Iohannis fővédnökségével zajló Európai Kulturális Örökség 2024 elnevezésű csúcstalálkozó egyik kiemelt programjaként tartottak hétfő este Bukarestben.

Mindkét romániai műemlék a megőrzés és adaptív újrahasznosítás kategóriában versenyzett, és végül a szászalmádi felújítást találták a jobbnak.

„Nekünk az első mindig is a Szent Mihály-templom marad!” – írta a kolozsvári Szent Mihály Római Katolikus Plébánia a Facebookon, és megköszönte a támogatást azoknak, aki rájuk szavaztak. A szászalmádi erődtemplom felújítását a segesvári Mihai Eminescu Trust végezte.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!