Átadták a Szent Mihály-templom Europa Nostra-díját

2024. augusztus 17. – 20:21

Átadták a Szent Mihály-templom Europa Nostra-díját
Eugen Vajda építész, Graham Bell, az Europa Nostra igazgatótanácsának tagja, László Attila plébános, Makay Dorottya építész, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és Maksay Ádám tervező-építész leplezi le az Europa Nostra-díjnak emléket állót táblát a Szent Mihály-templom falán augusztus 17-én – Fotó: Kiss Gábor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ünnepélyesen átadták szombat délután a Szent Mihály-templom Europa Nostra-díját.

Az ünnepségen felszólalt László Attila plébános, aki szerint a díj azt jelzi, hogy a templomot „kiemelten jelzik Európa térképén is”. Oláh Emese szerint a díj Kolozsvár történelmének és kultúrájának egy újabb felemelő pillanatát jelzi.

„Én azért vagyok itt, mert ez a templom egyedülálló, és Európa-szerte inspirációt jelent az emberek számára” – mondta Graham Bell, az Europa Nostra igazgatótanácsának tagja felszólalásában. Érvelése szerint a díj annak is az elismerése, hogy a közösség befektetett az embereibe, akik most már tájékozottak, és fel szerelve ahhoz, hogy megosszák a templom történetét. Hangsúlyozta, hogy a projekt „felfrissítette a templom arcát és hangját, és ezáltal a lelkét”, majd a felújítását végzők munkájával kapcsolatban kijelentette: „valóban kivételes, valóban európai, valóban erdélyi”.

„A torony a templom szimbóluma, de egyben Kolozsvár tájékozódási és ihletadó jelképe is, amely nemcsak a városban, hanem egész Európa horizontján látható” – tette hozzá még Graham Bell. A díjátadó ünnepséget itt lehet teljes egészében megnézni.

Eugen Vaida, az Europa Nostra bizottság romániai képviselője az MTI összefoglalója szerint hangsúlyozta, hogy az épületet, a közösséget és a szakembercsapatot is díjazták. Utóbbit külön megdícsérte, emlékeztetve arra, hogy Romániában a műemlékvédelem terén számos nehézség van, a kolozsvári felújítási projekt pedig azt mutatja, hogy lehet kiemelkedő munkát végezi. Kiemelte: a templom felújításán dolgozó szakembercsapat sok erdélyi műemlék helyreállításán dolgozott, a kolozsvári építőtelep egy „restaurálási iskola” is volt, ahol megannyi diák tanulta a szakmát.

Díjátadó ünnepség a Szent Mihály-templomban – Fotó: Kiss Gábor / MTI
Díjátadó ünnepség a Szent Mihály-templomban – Fotó: Kiss Gábor / MTI

A felújítási projektet Makay Dorottya és Maksay Ádám tervezőmérnökök ismertették a kutatói, tervezői, felújítási csapat képviseletében, aláhúzva, hogy rendkívül összetett és kihívásokkal teli munka volt, amelynek során a legkorszerűbb technológiákat ötvözték a hagyományos módszerekkel. Szerintük az Europa Nostra-díj nem csak a szakemberek munkáját ismeri el, hanem mindenkiét, aki hisz abban, hogy a kulturális örökség őrzése közös felelősség. Kiemelték, hogy Románia már 24 Europa Nostra-díjat kapott, amelyek között hat olyan munka volt, amelyet Kolozsvár környékén végeztek el.

Az ünnepség zárásaként leleplezték a Szent Mihály-templom külső falára felerősített plakettet, majd a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar koncertezett.

A templom 2016 és 2022 között zajló felújítási munkálatait idén májusban jutalmazták a legrangosabb európai örökségvédelmi díjjal. A Szent Mihály-templom felújítása a megőrzés és adaptív újrahasznosítás kategóriában érdemelte ki az elismerést. A kategóriában olyan projekteket díjaznak, amelyeknek célja a kulturális örökség megőrzése, megújítása és új felhasználási módokhoz való igazítása.

„Ez a projekt kiváló példaként szolgál az EU által finanszírozott projektek számára a régióban, és jól igazodik azokhoz a minőségi elvekhez, amelyet az EU által finanszírozott, a kulturális örökségre potenciális hatást gyakorló beavatkozásokkal kapcsolatban megfogalmaznak” – méltatta a zsűri a projektet.

Az idei Európa Nostra-díjra összesen 206 pályázatot nyújtottak be, ebből 12 örökségvédelmi szakember választotta ki az elismert projekteket / személyeket. A folyamat azonban még nem ért véget, ugyanis még lehetősége van a közönségnek is kiválasztani a kedvencét, illetve a nagydíjakat is kiválasztják majd. Az Európai Örökség-díj idei átadóját Bukarestben szervezik meg október 7-én, és azon az ünnepségen jelentik be a nagydíjasokat és a közönségszavazás nyertesét, akik egyenként 10 ezer eurót is kapnak jutalomként.

Kolozsvár egyik legjelentősebb turisztikai látványosságának – László Attila plébános beszédben felhangzott megjegyzése szerint – az idei turistaszezonban eddig 71 ezer látogatója volt, a tornyot pedig 5 ezer ember ment fel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!