Kolozsvár polgármestere ezután minden évben szeretne egy „patriotikus pillanatot” kedvenc gigafesztiválján, az Untoldon

2024. augusztus 13. – 14:42

Kolozsvár polgármestere ezután minden évben szeretne egy „patriotikus pillanatot” kedvenc gigafesztiválján, az Untoldon
Emil Boc és az Avram Iancu Kulturális Hazafias Társaság tagjai az Untold fesztiválon – Fotó. Emil Boc hivatalos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsvár polgármestere, Emil Boc idén is részt vett az Untold fesztiválon. Boc nem csak a fesztivál színvonalát dicsérte, hanem kiemelte a rendezvény biztonságos lebonyolítását is, ugyanakkor nem hallgatta el, hogy mennyire bejött neki a nagyszínpadon felhangzó román himnusz és a többi hazafias nóta.

Ahogy azt már korábban megírtuk, az Untold utolsó napján a szervezők gondoskodtak arról, hogy a bulizás mellett a nemzeti identitás is megkapja a maga reflektorfényét. Avram Iancu, a „mócok királya” születésének 200. évfordulója alkalmából emlékezett meg a róla elnevezett hazafias társaság, nem is akárhol, hanem a fesztivál nagyszínpadán, közvetlenül az esti nagy koncertek előtt.

Nicolae Furdui Iancu népdalénekes lépett fel a jeles alkalomból, és ahogy az ilyenkor szokás, a román himnusszal indította műsorát. Ezután pedig a mócok himnuszát zengte el, amelyben a magyaroknak is „üzentek” egy kicsit, emlékeztetve a hallgatóságot, hogy „egy tenyérnyi földet sem engedünk, akkor sem, ha földbe kerülünk”.

Romániában 2024-re emlékévet hirdettek Avram Iancu születésének bicentenáriuma alkalmából, ez adta az apropót, hogy egy kis hazafias műsort is lenyomjanak. Az egyszeri alkalmat azonban Boc rendszeresítené, mondta el a Monitorul de Cluj kérdésére.

A móc felmenőire büszke polgármester hangsúlyozta, hogy különösen elégedett volt a Nicolae Furdui Iancu minikoncertjével, és azt szeretné, ha az ilyen patriotikus pillanatok a jövőben is részei lennének a fesztiválnak.

„A hab a tortán Nicolae Furdui Iancu volt, aki Avram Iancu születésének 200. évfordulóját segített megünnepelni. Támogatni fogom, amennyire csak tőlem telik, hogy minden évben legyen egy ilyen hazafias momentum, amely emlékeztet minket arra, hogy kik vagyunk, és honnan jövünk” – mondta Boc, hangsúlyozva, hogy ezek a megnyilvánulások nem jelentenek semmiféle idegengyűlöletet vagy sovinizmust.

A csúcspontot leszámítva, ami az említett hazafias intermezzo volt, az idei fesztivál legjobb koncertje Kolozsvár polgármestere számára Lenny Kravitz fellépése volt. Bár a Dimitri Vegas & Like Mike és Martin Garrix is teljesen magas színvonalú élményt nyújtott, ezeket a művészeket már korábban is látta, mondta Emil Boc.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!