Belehúztak a román evezősök, egy arany és egy ezüst a csütörtöki mérlegük

2024. augusztus 1. – 14:08

Belehúztak a román evezősök, egy arany és egy ezüst a csütörtöki mérlegük
Andrei Cornea és Marian Enache ünnepel a győzelmük után 2024. augusztus elsején – Fotó: Yara Nardi / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Olimpiai bajnoki címet nyert a román férfi kétpárevezős egység az evezős versenyek csütörtöki döntőjében. Andrei Cornea és Marian-Florin Enache óriási csatában szerezte meg a bajnoki címet a Melvin Twellaar és Stef Broenink alkotta holland egység előtt, míg a bronzérem az ír evezősök, Daire Lynch és Philip Doyle nyakába kerül.

Az idén Európa-bajnok román egység az elődöntő futamban „csak” a harmadik helyet megszerezve került a döntőbe, de ahogy Andrei Cornea nyilatkozta utána, bármilyen eredményre képesek, és nagyon hisznek a hajójukban.

A spanyol hajó kapta el legjobban a rajtot, de a románok rögtön utánuk következtek, és az 500 méteres ellenőrzőpont előtt nem sokkal pedig már a vezetést is átvették. Féltávig, 1000 méterig sikerült is megőrizniük az elsőségüket, de akkor már látszott, hogy nem a spanyolok jelentik a legnagyobb veszélyt a győzelmükre, hanem a világbajnoki címvédő holland egységgel lesznek a legnagyobb versenyben. A hollandok 900 méterrel a vége előtt meg is előzték a románokat, majd sokáig fej-fej mellett haladt a két egység, de a vége előtt 300 méterrel még erősíteni tudott a Cornea–Enache páros, és a végén közel egy hajóhosszal nyertek.

A Libertatea összefoglalója szerint Andrei Cornea és Marian-Florin Enache alkotta egység először vesz részt olimpián. Még egy éve sincs, hogy együtt eveznek, egy idei olaszországi edzőtáborban állt össze a hajójuk, a mostani olimpia mindössze a második nagy közös világversenyük volt. Az elsőt, az idei szegedi Európa-bajnokságot is megnyerték. A 29 éves Enache korábban (egy másik partnerrel) már nyert érmeket kétpárevezésben, 2018-ban és 2019-ben az Európa-bajnokságon volt ezüst-, illetve bronzérmes, de világbajnokságokon eddig nem sikerült dobogóra állnia. A tokiói olimpián a 9. helyen végzett kétpárevezésben, azóta inkább a négypárban versenyzett. A 24 éves Andrei Corneanak az idei szegedi Európa-bajnokságon szerzett aranyon kívül nincsenek jelentős felnőtt eredményei.

„Mi vagyunk a víz istenei a férfi kétpárban. Ez Románia első aranyérem ebben a versenyszámban. Tudtuk, hogy megnyerhetjük a versenyt ezen (szélső – szerk.) pályán. Úgy indultunk el, hogy ez lesz az év utolsó versenye. Keményen nyomtuk, és sikerült” – nyilatkozta Marian-Florin Enache a verseny után a TVR-nek. „Nem találok szavakat. Florinnal történelmet írtam” – reagált kollégája, Andrei Cornea.

Bár Romániának nagy hagyományai vannak evezésben, férfi kétpárban még soha döntőt sem tudtak menni, nehogy megnyerni azt. Most sem tőlük vártuk feltétlen az aranyat, hiszen összességében a 6., utolsó idővel kerültek a fináléba, hanem az olimpiai és világbajnoki címvédő női kétpárevezősöktől. A Simona Radiş és Ancuţa Bodnar alkotta egységnek viszont nem sikerült megvédenie a címét, ezüstérmet nyertek.

Tokió olimpiai bajnokai 1000 méternél még vezettek, de végül a második helyen értek célba, miután a Brooke Francis, Lucy Spoor összeállítású új-zélandi egység a hajrában néhány századdal megelőzte őket. A románok ideje 6:50,69, míg az újzélandiaké 6:50.45. A harmadik helyen messze lemaradva a vezető kettőstől a brit páros érkezett meg, Mathilda Hodgkins Byrner és Rebecca Wilde 6:53,22 perces idővel végzett.

A női négyesek döntőjében holland győzelem született. A román lányokban a tavalyi világbajnoki szereplésük és az előfutamokban mutatott formájuk alapján benne lehetett volna egy érem, végül a 4. helyen végzett az Adriana Adam, Maria Lehaci, Maria Magdalena Rusu és Amalia Bereș alkotta négyes. A férfi négyesek döntőjében az 5. helyen végzett a Ștefan Constanti Berariu, Sergiu Vasile Bejan, Andrei Mândrilă és Ciprian Tudosă alkotta román egység, a győzelem ebben a döntőben az amerikaiaké lett.

Romániának eddig négy érme van a párizsi olimpián, David Popovici 200 méteres gyorsúszásban aranyat, 100 méteresben pedig bronzot nyert.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!