A roma nyelv mostantól megtalálható a Google Fordítóban is

2024. június 28. – 17:50

Másolás

Vágólapra másolva

A roma nyelv bekerült a Google Fordítóba, jelentette be Romák a Demokráciáért Románia nevű szervezet. A Gen Știri által szemlézett közleményük szerint az új nyelv bevezetésére több év után került sor, amikor ők és a McCann Worldgroup Romania évek óta kérik a Google-t, hogy vegye fel a nyelvet a listájára.

A Google csütörtökön jelentette be, hogy 110 új nyelv kerül be a Google Fordító szolgáltatásába a mesterséges intelligencia segítségével.

Az új nyelvek között van a roma kisebbség által használt romani is.

A Google illetékesei szerint az egyes nyelvek leggyakrabban használt változatait helyezik előtérbe. Ami a romani nyelvet illeti, a Google modellje a „dél-vlax romani” nyelvhez áll a legközelebb, de az „észak-vlax” és a Balkánon használt romani nyelv elemeit is tartalmazza.

A Roma a Demokráciáért aktivistái figyelmeztettek, hogy egyes felhasználók számára a román nyelv fordítási szolgáltatása hosszabb ideig tarthat, amíg használhatóvá válik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!