Visszavonja a Louis Vuitton divatház a román népviseletből koppintott ingét

2024. június 26. – 11:18

Visszavonja a Louis Vuitton divatház a román népviseletből koppintott ingét
Raluca Turcan román női ingben – Fotó: Raluca Turcan Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Louis Vuitton divatház visszavonja az idei nyári kollekciójából azt a női inget, amely kísértetiesen hasonlít a Szeben-Hegyalja régió női népviseletére – írja a Pro TV hírportálja. Az ing – hivatkozás nélküli – megjelenése hatalmas felháborodást váltott ki, nemcsak az interneten volt visszhangja a koppintásnak, hanem a kulturális miniszter (és más politikusok) is lépett az ügyben.

A portál szerint a divatház képviselői Románia franciaországi nagykövetével folytatott beszélgetésen bocsánatot is kérték a román államtól, és azt állították, hogy „nem szándékos” hibáról van szó. Emellett pedig a kulturális minisztérium a Louis Vuittonnal partnerségben rendezvénysorozatot is szervez a román női ing (ia) és a kézművesség bemutatására.

A La Blouse Roumaine civil szervezet az online kampányában azt szerette volna elérni, hogy a divatház ismerje el az ing eredetét, tehát jelölje meg, hogy honnan inspirálódtak a megtervezésénél, vagy ha ezt nem teszik meg (vagy ameddig nem teszik meg), akkor távolítsák el a kollekcióból.

A Pro Tv információi szerint az inget 5000 euróért árulta a divatház, és forrásokra hivatkozva megjegyzik, hogy összesen 60-at szerettek volna eladni. 40 inget el is adtak, a többit pedig visszavonták.

„Úgy gondoltam, az a legfontosabb, hogy lehetőséget csináljunk a hibából. Ezért más intézményi partnerségben felvettem a kapcsolatot a divatházzal, és létre hoztunk egy sorozatot, amelyen keresztül Románia – karöltve egy ilyen nagy márkával – népszerűsítheti a román kézművességet” – idézi a portál Raluca Turcan kulturális minisztert. Turcan a Facebook-oldalán azt nem említette, hogy a Louis Vuitton visszavonja a blúzt, ott csak annyit írt, hogy örül, hogy sikerült megvédeniük kulturális örökségünket, majd bejelentette a rendezvény- és kiállítássorozatot a nagyvállalattal partnerségben.

2017-ben már volt egy hasonló eset. Akkor a Belényes környéki román népviselet egyik látványos darabját másolta le a Dior divatház anélkül, hogy bármilyen hivatkozást tett volna a motívumok eredetére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!