Rapport Richárd cáfolta, hogy elfogadta volna a román állampolgárságot

2024. április 21. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Hang nyomán arról írtunk, hogy egy román kormányhatározat Rapport Richárdot és feleségét, Jovánát 2024. március 21-én román állampolgárokká nyilvánította. A román miniszterelnök, Marcel Ciolacu által aláírt kormányhatározatot a román hivatalos közlöny is közzétette. Ennek ellenére, a hír megjelenése után Rapport Richárd maga cáfolta a Telexnek adott nyilatkozatában, hogy állampolgári esküt tett volna, ami a román törvények szerint elengedhetetlen az állampolgárság jogerős megszerzéséhez.

A román törvények szerint a román állampolgárság kérelmezésével és adományozásával kapcsolatos folyamat több lépést tartalmaz. Ha az állampolgárság kérelmezője egy olyan sportoló, aki jelentős mértékben hozzájárulhat Románia képének nemzetközi előmozdításához, gyorsított eljárásban kaphatja meg az állampolgárságot. A Rapport román állampolgárságát jóváhagyó kormányhatározat, amelyet itt lehet megnézni, a törvénynek erre a cikkelyére hivatkozik. Amennyiben a kérelmező teljesíti a törvény által előírt feltételeket, beleértve a Romániához való kötődés kinyilvánítását is, úgy a román kormány jóváhagyja az állampolgárság odaítélését, és az erről szóló döntést publikálják a hivatalos közlönyben.

A folyamat végleges lépése az állampolgársági eskü letétele, amelyet egy hat hónapos időszakon belül kell teljesíteni a kormány döntésének hivatalos közzététele után. Amennyiben az esküt nem teszik le a megadott határidőn belül, az állampolgársági határozat érvényét veszíti, ami azt jelenti, hogy a kérelmező nem válik hivatalosan román állampolgárrá.

Rapport Richárd azt állítja, „felajánlották a román állampolgárságot”, de ő ezt visszautasította, és állítása szerint nem tett esküt. Ennek ellenére a Nemzetközi Sakkszövetség adatbázisában már két éve román zászló jelenik meg profilján, ami ellentmondásos helyzetet teremt. A román hivatalos közlönyben megjelent állampolgársági határozat (a linknél felugró naptárban ki kell választani március 29-ét, utána a 270-es számot) sem tisztázza egyértelműen, hogy Rapport letette-e az állampolgársági esküt.

A Rapport házaspár átigazolása a Román Sakkszövetség kezdeményezésére történt, ahol Vlad Ardeleanu elnök örömmel jelentette be, hogy Richárd a román csapat színeiben fog versenyezni, kiemelve Rapport világranglistán elfoglalt ötödik helyét.

A Román Sakkszövetség hozzáállása alapján nem meglepő, hogy más nemzetiségű játékosokat is honosítottak, mint például Kirill Sevcsenko ukrán nagymestert, akinek román állampolgárságáról szóló határozat a Rapportéval egyszerre jelent meg a hivatalos közlönyben, és Alexander Motylev orosz egykori Európa-bajnokot.

Egyszóval, bár a román állampolgárságról szóló határozat hivatalosan megjelent, Rapport Richárd állítása szerint még nem tette le az állampolgársági esküt, így hivatalosan még nem román állampolgár.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!