Román állampolgár lett Rapport Richárd

2024. április 20. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva


„A Román Kormány elhatározza Rapport Richárd úrnak a román állampolgárság megadását Románia Alkotmánya valamint a román állampolgársági törvény alapján” – olvasható a román miniszterelnök, Marcel Ciolacu által aláírt kormányhatározatban. Rapport Richárd, korábbi magyar sakknagymester és világbajnokjelölt, valamint felesége, Rapport Jována 2024. március 21-én váltak hivatalosan román állampolgárokká, az állampolgárságról szóló kormányhatározatot itt lehet megnézni. Az információt a Magyar Hang szúrta ki a temesvári születésű, Tiboru néven több könyvet is kiadó Tóth Tibor Facebook-oldalán.

Rapport már korábban Romániába költözött, mivel problémák merültek fel a Magyar Sakkszövetséggel és a szövetség egykori elnökével, Szabó Lászlóval való kapcsolatában. A Rapport és Szabó közötti rossz viszony miatt Rapport évek óta nem játszott a magyar válogatottban. Egy szerb-román milliárdos, Sacha Dragic jelentős támogatást ajánlott neki, míg a magyar támogatás viszonylag alacsony volt.

2022 májusában írtunk arról a Transtelexen, hogy a Román Sakkszövetség elindította Rapport Richárd és felesége, a szerb Jována átigazolási eljárását, hogy román színekben versenyezhessenek.

Vlad Ardeleanu, a szövetség elnöke a közösségi médiában akkor azt írta: megtiszteltetés és öröm számukra, hogy egy olyan kiváló sakkozó, mint Rapport Richárd, aki a világranglista ötödik helyét foglalja el, Romániát képviselheti. Hozzátette: mielőbb integrálni akarják a román csapatba, hogy együtt kiváló eredményeket érjenek el. Ardeleanu közölte azt is, hogy továbbra is jó szakmai viszonyt akarnak ápolni a magyar és a szerb szövetséggel.

A Román Sakkszövetség más nemzetiségű játékosokat is honosított, mint például Kirill Sevcsenko ukrán nagymestert és Alexander Motylev orosz egykori Európa-bajnokot. Magyarország közben elvesztett Rapport mellett más kiemelkedő játékosokat is, de néhány külföldi tehetség, mint Sanan Sjugirov és Gleb Dudin, most magyar színekben játszhatnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!