Román állampolgár lett Rapport Richárd

2024. április 20. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva


„A Román Kormány elhatározza Rapport Richárd úrnak a román állampolgárság megadását Románia Alkotmánya valamint a román állampolgársági törvény alapján” – olvasható a román miniszterelnök, Marcel Ciolacu által aláírt kormányhatározatban. Rapport Richárd, korábbi magyar sakknagymester és világbajnokjelölt, valamint felesége, Rapport Jována 2024. március 21-én váltak hivatalosan román állampolgárokká, az állampolgárságról szóló kormányhatározatot itt lehet megnézni. Az információt a Magyar Hang szúrta ki a temesvári születésű, Tiboru néven több könyvet is kiadó Tóth Tibor Facebook-oldalán.

Rapport már korábban Romániába költözött, mivel problémák merültek fel a Magyar Sakkszövetséggel és a szövetség egykori elnökével, Szabó Lászlóval való kapcsolatában. A Rapport és Szabó közötti rossz viszony miatt Rapport évek óta nem játszott a magyar válogatottban. Egy szerb-román milliárdos, Sacha Dragic jelentős támogatást ajánlott neki, míg a magyar támogatás viszonylag alacsony volt.

2022 májusában írtunk arról a Transtelexen, hogy a Román Sakkszövetség elindította Rapport Richárd és felesége, a szerb Jována átigazolási eljárását, hogy román színekben versenyezhessenek.

Vlad Ardeleanu, a szövetség elnöke a közösségi médiában akkor azt írta: megtiszteltetés és öröm számukra, hogy egy olyan kiváló sakkozó, mint Rapport Richárd, aki a világranglista ötödik helyét foglalja el, Romániát képviselheti. Hozzátette: mielőbb integrálni akarják a román csapatba, hogy együtt kiváló eredményeket érjenek el. Ardeleanu közölte azt is, hogy továbbra is jó szakmai viszonyt akarnak ápolni a magyar és a szerb szövetséggel.

A Román Sakkszövetség más nemzetiségű játékosokat is honosított, mint például Kirill Sevcsenko ukrán nagymestert és Alexander Motylev orosz egykori Európa-bajnokot. Magyarország közben elvesztett Rapport mellett más kiemelkedő játékosokat is, de néhány külföldi tehetség, mint Sanan Sjugirov és Gleb Dudin, most magyar színekben játszhatnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!