Már láttátok a Mária-oszlop unikornisait?

2024. április 8. – 14:25

Már láttátok a Mária-oszlop unikornisait?
Unikornis-térkő a kolozsvári Mária-oszlop körül – Fotó: Gál László / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Még zajlik a belvárosi utcák felújítása Kolozsváron, de már sorra derülnek ki a felújítás apró gegjei. A múlt héten a Bolyai János tiszteletére „meggörbített” térkő keltett feltűnést, de nem csak az az egyetlen érdekessége a mostani felújításnak. Sok szó esett már az eredeti helyére visszahelyezett Mária-oszlopról, de kevesebb a szobor unikornisairól.

A Mária-oszlop a 18. század közepén Kornis Antal gróf megrendelésére készült Anton Schuchbauer kolozsvári szobrász műhelyében. Az eredeti tervek szerint Kornis a saját megrendelői szerepének a hangsúlyozásaként a családja címerállatát, 3 fekvő unikornis alakját is a szobor köré képzelte.

„Az emlékmű történetének máig legnagyobb rejtélye, hogy elkészült-e egyáltalán a szerződésben foglalt grandiózus szoborcsoport, vagy, az időközben jelentkező esetleges anyagi gondok miatt az eredeti elképzelésről lemondani kényszerültek. Szintén kérdéses, hogy a Kornis család legjelentősebb birtokközpontjának számító Szentbenedek kastélya előtt máig fennmaradt két fekvő unikornis szobor, melyek a XX. század elejéig a kolozsvári ferences templom szintén Kornis Antal építtette Loretói kápolnájának bejáratát őrizték, eredetileg nem ehhez a kolozsvári köztéri szoborhoz készültek-e?” – írta Kovács Zsolt művészettörténész az Adatbanknak 2011-ben. Annyi kiegészítés szükséges ehhez, hogy mivel 2016-ban egy éjszaka megkísérelték ellopni a szobrokat, sőt, az egyiket sikerült is elmozdítani a talapzatáról, a kastély jelenlegi tulajdonosa biztonságosabb helyre költöztette azokat.

Az tehát kétségtelen, hogy egyszarvúakat képzeltek el az oszlop köré, amelyek a mostani felújításkor oda is kerültek. Igaz, nem olyan formában, ahogyan azt Kornis Antal elképzelte, de ott vannak. A botlatókövekhez hasonló kis táblácskákat helyeztek el, rajtuk egy-egy stilizált unikornissal az oszloptól kiinduló sugarakon.

Keressétek kíváncsisággal!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!