Térkövezték a kolozsvári Bolyai utcát

2024. április 5. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

Még legendásabb lesz a Bolyai (a Farkas, az Egyetem, a Szentegyház stb.) utca felújítása, mint eddig gondoltam, ugyanis igazi TÉRkövezést csinált a kivitelező.

A Szabadság közölt egy fotót még csütörtök este, ami felkeltette az érdeklődésem. Sajnos arról a képről nem sikerült eldönteni (nyilván szándékosan), hogy csak otthon felejtették-e a vízmértéket a munkások (nem ez lenne az első eset), vagy tényleg bohókás kedvében volt a tervező, és optikai játékkal akarta megörvendeztetni az arra sétálókat. Szóval pénteken az egyik első utam arra vezetett, hogy megnézzem:

Fotó: Gál László / Transtelex Fotó: Gál László / Transtelex
Fotó: Gál László / Transtelex

Az említett központi utcák lekövezésének / felújításának határideje elméletileg április vége. Igaz, már számos határidő volt, amire azt ígérték, hogy be fogják fejezni, de végül nagyon hosszúra nyúltak a munkálatok. Elsősorban nyilván az Egyetem utca húzódott nagyon el, de például az Erdélyi Iskola szoborcsoport körüli vita a Farkas utca befejezését is egészen március végéig kitolta. A Bolyai utcában is mindennapos még a munkagépek és a munkások látványa.

Frissítés: Mivel a képek alapján úgy tűnik sokaknak nem egyértelmű, tisztázom, nem az út süppedt be, nem görbe, hanem pontosan ilyenre tervezték, sőt ritkán látni olyat Kolozsváron, hogy ennyire szépen, egyenletesen köveztek, mint azon a kis részen. Az akcióval Bolyai János munkássága előtt tisztelegnek, aki abban a házban született 1802. december 15-én, amelynek a bejáratánál van a kövezés. Bolyai munkásságáról itt lehet részletesebben, itt pedig nagyon részletesen olvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!