Híres kolozsvári személyiségeknek nyitnak múzeumot

2024. február 22. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán Emil Boc aláírta egy leendő múzeum építkezési engedélyét, amely állítása szerint Kolozsvár jelentős személyiségeit mutatja majd be – írja a Clujul Clultural. A polgármester bejelentése szerint a mintegy 100 négyzetméteres múzeum a Deák Ferenc (Eroilor) utca 17 szám alatt kap majd helyet. Itt egy évek óta kihasználatlan épület áll, a Google Utcakép szolgáltatása szerint korábban egy kávézó és fordító iroda is működhetett benne.

Arról nem sok információ van, hogy mely kolozsvári személyiségeknek állítanak majd emléket az újonnan létesülő múzeumban, de a polgármester bejelentése szerint Bartolomeu Anania ortodox érsek bibliája vagy Dumitru Fărcaș tárogatóművész egyik hangszere is helyet kaphat benne. Összesen több mint 400 helyi személyiséget kívánnak bemutatni.

A hír szerint a klasszikus és a digitális múzeum keveréke lesz, tehát nemcsak az említett személyiségek egyes tárgyait állítják ki, hanem multimédiás eszközökkel is bemutatják őket.

A tájékoztatás pedig a román mellett angol, francia, magyar és német nyelven is elérhető lesz. A munkálatok költségét 1 millió euróra becsülik, de arról nincs adat, hogy mikorra várható a befejezése.

Emil Boc egy múzeum kapcsán akkor került a hírekbe, amikor az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum középkori és kora újkori kőtárának megnyitóján elmagyarázta, hogy a történelem folyamán az Erdélyt benépesítő népek között mindig többségben volt római eredetű román lakosság, legyen szó akár a Magyar Királyság, akár az Oszmán, akár a Habsburg Birodalom idejéről.

És azt is kijelentette, hogy Erdély egyesülése Romániával nem a nagyhatalmak ajándéka volt, hanem egy folyamat, ami azt mutatta, hogy a két (a Román Királyság és Erdély) testvér egy irányba halad. A polgármester ezt a többséget nem találta meg a kőtárban, a megnyitó után be is zárták azt, hogy majd a római lapidáriummal közösen nyissák meg újra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!