Januárban több mint kétmillió italcsomagolást váltott vissza a lakosság

2024. február 16. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

Januárban több mint kétmillió italcsomagolást váltottak vissza országszerte a fogyasztók a betétdíjas visszaváltási rendszeren (SGR) keresztül – jelentette be az Agerpres közlése szerint csütörtökön a környezetvédelmi miniszter.

Az italcsomagolások garanciális rendszerét még január elején leteszteltük, ekkor még kevesen tudták, hogyan működik. Megfelelő jelzésű terméket nehezen lehetett találni, automaták voltak már, de a megfelelő tájékoztatás azért éreztette hatását.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter a Facebook-on most arról írt, hogy kevesebb mint három hónappal az elindítása után a betétdíjas visszaváltási rendszer még mindig csak a kezdeti fázisban van, de a visszaváltás mértékére vonatkozó eddigi adatok megfelelnek az eredeti becsléseknek.

A miniszter ezért úgy véli, hogy az első évre kitűzött célt teljesíteni lehet.

A rendszer működésének első hónapjában, 2023 decemberében az italforgalmazók körülbelül 45 millió SGR-jelzéssel ellátott csomagolású italt dobtak piacra, 2024 januárjában ezek száma megközelítőleg 180 millióra nőtt.

'Az elkövetkező idősszakban egyre több SGR-jelzéssel ellátott italcsomagolást látunk majd az üzletek polcain, és egy idő után ezek teljesen felváltják a nem beváltható csomagolású termékeket' – írta bejegyzésében Fechet.

Az egy nap alatt összegyűjtött visszaváltható csomagolások rekordját Bukarest tartja több mint 1000 zsáknyi palackkal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!