Az italcsomagolások garanciális rendszerét már helyenként beüzemelték, de még kevesen tudják, hogyan működik

2024. január 11. – 10:18

Az italcsomagolások garanciális rendszerét már helyenként beüzemelték, de még kevesen tudják, hogyan működik
Elindítják a betétdíjas rendszert Romániában, 2023. november 30-án – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Már több mint egy hónapja működik az italcsomagolások újrahasznosításának az előmozdítására létrehozott betétdíjas rendszer, egyre gyakrabban kell majd az 50 banis garanciát kifizetnünk. Elmentünk tehát tesztelni azt. Megfelelő jelzésű terméket nehezen ugyan, de találni, automaták is vannak már, de a megfelelő tájékoztatás most is elmarad.

A szilveszteri nagy bevásárlás alkalmával váratlanul megjelent egy új tétel a számlán, egy lej garanciát kellett fizetni két PET-palack után. Ez volt az első alkalom, hogy betétdíjat fizettem a hivatalosan decembertől bevezetett rendszerben (SGR – sistemul de garanție-returnare). Ezek után szinte kötelezőnek éreztem tesztelni a rendszert, és néhány kollégát is megkértem, hogy összegezze a tapasztalatait!

Azt már a decemberi bevezetéskor lehetett tudni, mivel a polcokon lévő termékeket hirtelen nem fogják lecserélni, a rendszer tényleges működésére még várni kell. Julia Leferman, a Romániai Sörgyártók Szövetségének igazgatója november közepén úgy saccolta, nagyjából január közepére jöhet el annak az ideje, hogy megjelenjenek a visszaváltható csomagolású sörök, és beinduljon a körforgás. Szinte igaza is lett.

A decemberi bevásárlásoknál ezzel együtt kevés jelét láttam annak, hogy készülnek az üzletek, bár a rendszer alkalmazása a kereskedőknek kötelező. Tehát a nagyobb kereskedések valószínűleg inkább géppel, a kisebbek a kasszánál, kézben, de vissza kell, hogy vegyék és meg kell térítsék valamilyen formában (utalvánnyal vagy készpénzzel) azokat a PET-palackokat, alumínium dobozokat és üvegeket, amiben a különböző italokat forgalmaztak, és amelyeken ott van már a Returo-jelzés. Szóval úgy szakadt rám (és gondolom másra is) a január, hogy csak sejtésem volt arról, hogy merre mehetek.

A visszaváltás kötelezettsége alól csak a vendéglátóegységek mentesülnek, illetve azok a vállalkozások, amik csak online vagy csak italautomatákban értékesítik a termékeiket, tehát lényegében a Auchan hipermarketektől a falusi kisboltig mindenkinek meg kell oldania a visszaváltást. Erről tájékoztatást itt találnak az érintettek, ha eddig még nem csatlakoztak.

A rendszerről már korábban többször írtunk, például itt, ezért röviden csak annyit ismétlek el, hogy a betétdíjas palackba, üvegbe és alumínium dobozba csomagolt italokért (üdítő, víz, sör, bor és egyéb ital) ezentúl 50 bani garanciát kell fizetni, amit akkor kapunk vissza, amikor épségben visszaváltjuk az adott csomagolást.

Eddig inkább jutalmaztak, tehát ha ügyesek voltunk, és visszavittük például a PET-palackokat, akkor kedvezményt adtak (pl. Kaufland) vagy néhány banit fizettek darabjárt (pl. Lidl). Ezek viszont nem országos kezdeményezések voltak, hanem eseti megoldások, és mit ilyen, nyilván nem elég hatékonyak. A mostani rendszer viszont országos, és egészen másképp motivál az újrahasznosításra, inkább bünteti azokat, akik nem vesznek részt benne. Ugyanis a pénztárcánkon fogjuk érezni, ha nem szedjük össze magunk után az üvegeket vagy épp összetapossuk az alumínium dobozt ahelyett, hogy visszavinnénk.

Az 50 bani nem feltétlen tűnik soknak, de egy láda sör esetében már azt jelenti, hogy rögtön 10 lejjel többet kell fizetni érte. Egy idén esedékes május elsejei bevásárlást így akár 10-20 lejjel is megdobhat a rendszer alkalmazása, és csak néhány sört, vizet és üdítőt kell hozzá vásárolni. Igen, valószínűleg ezek után tényleg jobban meggondolják az emberek, a mezőn hagyják a szemétjük, vagy szépen hazaviszik visszaváltani.

A kollégáimmal három különböző településen néztük meg, miként működik a garanciális rendszer.

Nagyváros, Kolozsvár

A Sora vegyesüzlete előtt egyelőre még kibontatlanul áll az automata, a Lidl bevásárlóközpont bejáratánál pedig már több mint egy hónapja az a felirat fogad a gépen, hogy épp nem működik (közben úgy látom, hogy ők a korábbi rendszerünket alakították át a betétdíjasra), tehát azon a két helyen, ahol a leggyakrabban vásárlok, nem sikerült visszaváltani azt a három PET-palackot, amiket kifejezetten a tesztelésre kerestem meg a kínálatból.

Ha már nagyvárosban vagyok, akkor egyértelműnek tűnt, hogy valamelyik nagyobb áruház ilyen jellegű szolgáltatását veszem igénybe. Egyszerűen már csak azért is, mert elvileg felkészültebbek kellene legyenek a változásra, hiszen azok között a vállatok között szerepelnek, amelyek 2018 óta részt vesznek a rendszer kidolgozásában. A Lidl, Mega Image, Carrefour, Auchan, Profi, Kaufland, Penny, Cora, illetve a Metro és a Selgros logója is ott virít a Returohoz csatlakozott kereskedések listáján.

Már a Mărăști-téri Kaufland felé gyaloglom, amikor egy apró Mega Image mellett elhaladva a bejárati ajtó közelében megpillantok egy automatát. Már csak kíváncsiságból is betérek. Semmi arra utaló felirat, hogy nem működik. Kérdezem az elárusító srácot, azt mondja elvileg működik, de ő még senkit nem látott, hogy használná. Látványos leírás nincs arról, hogy miként kellene működtetni, szóval értelemszerűen beteszem a palackot abba a lyukba, ami pont úgy néz ki, mintha palackot kellene bele tenni. Voilà! A képernyőn rögtön megjelenik az 50 banis értéke, és már csak meg kellett nyomnom a gombot, hogy akkor részemről most ennyi lenne a történet, nyomtatja is az utalványt (pontosan a 007-es sorszámút).

A kolozsvári Kaufland áruházlánc automatái és a vizes palackon lévő Returo jelzés – Fotó: Gál László / Transtelex A kolozsvári Kaufland áruházlánc automatái és a vizes palackon lévő Returo jelzés – Fotó: Gál László / Transtelex
A kolozsvári Kaufland áruházlánc automatái és a vizes palackon lévő Returo jelzés – Fotó: Gál László / Transtelex

A felirata szerint egy évem lenne felhasználni, de inkább rögtön beváltom, amivel pillanatok alatt kellemetlen helyzetbe hozom az eladót, akinek fogalma sincs, hogy pontosan mit kellene tennie, azon kívül, hogy beolvassa a vonalkódot. Abban egyeztünk meg, hogy én lefényképezem az utalványt, ő meg megtartja, hogy az üzletvezetőtől részletesebb eligazítást tudjon kérni. Ahhoz képest, hogy teljesen új a rendszer, aki egyszer már dobott be használ PET-palackot ilyen automatába, annak biztosan menni fog.

Más kérdés, sokan lehetnek, akik eddig soha sem vitték vissza az italos üvegeket, palackokat stb. A Kauflandnál rögtön találkozom is egy ilyen középkorú nővel, mint magyarázza, először próbálkozik. Egy pillanatra nem is érti, miért nem kapott 50 banis utalványt az italos palackjáért, aztán kiderül, hogy nem a megfelelő helyen hasznosított újra. A Kaufland egyelőre még megőrizte a régi rendszerét is, ahol a betétdíjas rendszerben nem szereplő csomagolásokért kedvezményt adnak. Az sem derült ki, hogy megfelelő jelzésű volt a PET-palackja, mert már elnyelte a gép.

A palack kérdése viszont jogos, mert ameddig nem kezdtem el nézni, el sem tudtam képzelni, hogy ilyen sok újrahasznosítással kapcsolatos jelzés, felirat stb. van. A Returo-jelzés viszont elég kicsi, és nem túl feltűnő. A sepsiszentgyörgyi kollégám szembesült is ezzel, amikor úgy indult el tesztelni, hogy még nem volt palackja, amit visszaváltson.

Kisebb város, Sepsiszentgyörgy

A Kauflandban itt is hatalmas üvegbeváltó létesítményt állítottak, de a boltban alig kaptam olyan csomagolású terméket, amiket vissza lehetne váltani. Csak a Neumarkt palackján láttam az egyezményes emblémát. Ezzel szemben a Lidlben a termékek fölött lógó áraknál is jelzik, hogy melyek azok, amelyek a program részei. Annyi szépséghibával, hogy a valóságban nem minden esetben volt az üvegen is embléma. Így miután a fél liter vizet ott helyben megittam, majd megpróbáltam beváltani a palackját, nem működött. Cserébe a termék ára a kasszánál sem volt drágább. Második kísérletem tárgya egy két literes víz volt, amire az üzletben már ki kellett fizetni a palackért az 50 bani betétdíjat. A vízzel teli üveget még ugyan nem vette el a gép, mert mint írta, nem szerepel a programban, de üresen már elfogadta.

Szentgyörgyön a Lidl áruháznál az automatát jól eldugták a vásárlók elől: kerestem a Lidl előtt, mögött, bent a boltban is, végül a biztonsági őrhöz fordultam. Nem én lehettem az első, akik a visszaváltó automatáról kérdezi, mert kapásból megmutatta, hogy ott a szupermarket parkolójának egy eldugott szegletén, az állomási hídhoz csatlakozó bejárat alatt. Ha tehát az ember szemfüles, és az épület bal sarka felé pillant, felfigyelhet a gépre, viszont ha autóval érkezik, esélye sincs kiszúrni.

A Lidl automatája egy vouchert állít ki, amit később levásárolhatunk az áruházban – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
A Lidl automatája egy vouchert állít ki, amit később levásárolhatunk az áruházban – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Utolsóként a Bertis üzletlánc egyik boltjába vezetett az utam, ahol automata nincs, ezért arra voltam kíváncsi, ha már működik a program, akkor hogyan oldják meg a csomagolások visszaváltását. Az elárusítók szerint egyelőre nagyon kevés olyan termékük van, amelynek a csomagolása visszaváltható, kapásból ők sem tudták melyikek azok. Aztán az egyik elárusító többszöri próbálkozásra megkereste az egyik Returo-jelzésű terméket, amelyhez hasonlót már a nap során beváltott. A Bertisnél ugyanis a kasszánál kell leadni a termékeket. A Lidllel ellentétben, ahol nem kaptam vissza a pénzem, mert egy ravasz marketing húzással csak egy papírfecnit nyomtattak, amit majd levásárolhatok, a Bertisnél kézbe adják a pénzt, ha visszavisszük a palackokat. (Tőkés Hunor)

Bihar megyei kistelepülés

A falusi boltokban egyelőre nyoma sincs az italcsomagolások visszaváltásának. Egy Bihar megyei falu három boltjában is érdeklődtünk, de mindenütt azt a választ kaptuk, hogy még nem kezdték el a visszaváltást. Sőt, az egyik üzlet elárusítója elmondta, hétfőn kapott árut, de még ezek között sem volt olyan, amelyért ki kellene fizettesse az 50 banit. „Nem lehet ezt bevezetni csak úgy, egyik napról a másikra, ahogy azt valaki hirtelen kitalálja” – jelenti ki.

A következő üzletben a boltos már tudta, hogy küszöbön áll az új rendszer bevezetése, mint elmondta, a főnök már beszélt erről, de náluk sem aktuális még, hiszen nincs garanciális csomagolású italuk. Azt, hogy miként működik majd a rendszer, azaz hogy automatát kapnak-e vagy kézben fogják visszaváltani, egyik beszélgetőtársunk sem tudta egyelőre megmondani. Utóbbi annyit tudott még, szintén a bolttulajdonostól, hogy először a kasszagépeken kell, talán, majd valamit állítani, csak utána kezdődhet a visszaváltás. A harmadik üzletben az egyik tulajdonos, mint elmondta, még nem is hallott arról, mi készül. Elmagyaráztam, hogy ezentúl a vevő minden palackért fizet pluszban 50 banit, amit akkor kap vissza, ha leadja az üres palackot. „Hát, ezért el fognak átkozni minket” – összegezte a sejtéseit a társtulajdonos.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!