Képeken a Frederico-ciklon, amely soha nem látott erővel csapott le a tengerparti településekre

2023. november 20. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

A tengerparton a hétvégén vörös kód volt érvényben a szél és a heves esőzések miatt. A Frederico ciklon, a Fekete-tengerre valaha lecsapó legerősebb vihar, óránként 120 kilométeres sebességet meghaladó széllökéseket hozott. A 8-9 méteres hullámok még a helyieket is sokkolták. A tengerpartokat elöntötte a víz, és az üdülőhelyek utcáit is elárasztották a hullámok, amelyek visszahúzódása után hordalékkal teli járdák maradtak hátra.

Amint korábban megírtuk a Transtelexen, Konstanca városában a ciklon teljes erővel csapott le: fákat tépett ki a földből, épületek tucatjai maradtak tető nélkül, a tomisi kikötőben pedig csónakokat és vitorlásokat nyelt el a víz. A cernavodai atomerőmű 1-es blokkja automatikusan kikapcsolt, és csak 20 óra elteltével indult újra.

A Fekete-tengeren lecsapó szörnyű vihar miatt a román határon rendkívüli állapotot rendeltek el. A bolgár partok mentén fekvő városokat orkán erejű széllökések sújtották. Legalább két ember meghalt, fák zúzták össze őket. Törökországban pedig hatalmas, akár 10 méter magas hullámok süllyesztették el a halászok hajóit és állították le a kompforgalmat.

Íme néhány sokatmondó képsor, amelyet a közösségi médiafelületeken osztottak meg a fotósok, videósok.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!