Zord idő: fák dőltek ki, leállt a cernavodai erőmű reaktorblokkja, lezárták a fekete-tengeri kikötőket

2023. november 19. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 3300 tűzoltó bevetésére volt szükség szombat este a zord időjárás hatásainak korlátozására – számolt be a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség közleménye nyomán az Agerpres.

Vasárnap reggel 95 településen szünetelt az áramszolgáltatás az országban a kedvezőtlen időjárás miatt, a jelenség főként Konstanca és Tulcea megyét érintette – tájékoztatott a dobrudzsai áramelosztó vállalat is.

Közleményük szerint a munkatársaik és az alvállalkozóik az éjszaka folyamán 40.000 háztartásban állították helyre a szolgáltatást, jelenleg 60.000 háztartásban nincs áram. Összesen 99 középfeszültségű vezetéket rongált meg a helyenként óránként 100 kilométeres sebességű szél, a károk elhárítása folyamatban van. Ebben vasárnap reggeltől az áramelosztó vállalat munkatársai is segítenek.

Szombat 7 órától 21 óráig 16 megye – Bihar, Brăila, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Dolj, Galac, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui és Vrancea – összesen 52 településén okozott károkat a havazás és a heves szél. A tűzoltóknak 134 kidőlt fát és hét villanypóznát kellett eltávolítaniuk a közutakról, amelyek 16 gépkocsit megrongáltak. Emellett négy házból, egy gazdasági melléképületből, két udvarról és két pincéből kellett kiszivattyúzniuk a vizet.

Az érintett megyékben több országúton és megyei úton átmenetileg szünetelt a forgalom az úttestre lerakódott hóréteg miatt. A heves szél miatt az összes fekete-tengeri kikötőt lezárták. A főfelügyelőség közölte azt is, hogy az időjárás miatt bajba jutott emberekről nem érkeztek jelentések.

Automatikusan leállt szombat este a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkja a kedvezőtlen időjárás miatt

Az energiaügyi minisztérium közleménye szerint, melyet az Agerpres idéz, a reaktorblokk leállása biztonságosan, az ilyen helyzetekre tervezett eljárásnak megfelelően történt, az atomerőmű működése, a személyzete, a lakosság és a környezet nem került veszélybe.

A minisztérium tájékoztatása szerint szombat este a heves szél miatt sorra leálltak a szélturbinák is, ezért jelenleg a hazai szélerőművek a megszokott 2400 megawatt helyett csak 1400 megawatt villamos energiát termelnek. A cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkjának és a szélturbinák egy részének a leállása együttesen 1700 megawattos hiányt okozott a romániai energiarendszerben. Ezt az energiadeficitet azonban a Hidroelectrica vízerőműveiben termelt árammal sikerült pótolni – részletezte a minisztérium.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi közlése szerint narancssárga jelzésű riasztás volt érvényben szombat 16 órától vasárnap 10 óráig Moldva déli részén, Munténia keleti részén és Dobrudzsában, ahol a szél sebessége elérte az óránkénti 85-90 kilométert, a lehulló csapadék mennyisége pedig 40-60 liter volt négyzetméterenként. A havas eső az éjszaka folyamán havazássá változott, a tengerparton pedig viharos erejű szél volt.

Az erős szél miatt továbbra is zárva marad az összes fekete-tengeri kikötő, de más forgalmi korlátozások nincsenek érvényben

A Román Rendőrség közlekedési információs központjának közleménye szerint nincsenek érvényben közlekedési korlátozások a hazai autópályákon és országutakon. Jelenleg Fehér, Konstanca és Tulcea megyében esik az eső. Az ország legnagyobb részében nedvesek, de a fagypont feletti hőmérsékleti értékeknek köszönhetően nem jegesek az úttestek.

Az Infotrafic közlése szerint hegyvidéken téli körülmények között zajlik a közlekedés, a havazás elállt, forgalmi korlátozások nincsenek. Az utakat folyamatosan tisztítják és csúszásmentesítik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!