Zord idő: fák dőltek ki, leállt a cernavodai erőmű reaktorblokkja, lezárták a fekete-tengeri kikötőket

2023. november 19. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 3300 tűzoltó bevetésére volt szükség szombat este a zord időjárás hatásainak korlátozására – számolt be a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség közleménye nyomán az Agerpres.

Vasárnap reggel 95 településen szünetelt az áramszolgáltatás az országban a kedvezőtlen időjárás miatt, a jelenség főként Konstanca és Tulcea megyét érintette – tájékoztatott a dobrudzsai áramelosztó vállalat is.

Közleményük szerint a munkatársaik és az alvállalkozóik az éjszaka folyamán 40.000 háztartásban állították helyre a szolgáltatást, jelenleg 60.000 háztartásban nincs áram. Összesen 99 középfeszültségű vezetéket rongált meg a helyenként óránként 100 kilométeres sebességű szél, a károk elhárítása folyamatban van. Ebben vasárnap reggeltől az áramelosztó vállalat munkatársai is segítenek.

Szombat 7 órától 21 óráig 16 megye – Bihar, Brăila, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Dolj, Galac, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui és Vrancea – összesen 52 településén okozott károkat a havazás és a heves szél. A tűzoltóknak 134 kidőlt fát és hét villanypóznát kellett eltávolítaniuk a közutakról, amelyek 16 gépkocsit megrongáltak. Emellett négy házból, egy gazdasági melléképületből, két udvarról és két pincéből kellett kiszivattyúzniuk a vizet.

Az érintett megyékben több országúton és megyei úton átmenetileg szünetelt a forgalom az úttestre lerakódott hóréteg miatt. A heves szél miatt az összes fekete-tengeri kikötőt lezárták. A főfelügyelőség közölte azt is, hogy az időjárás miatt bajba jutott emberekről nem érkeztek jelentések.

Automatikusan leállt szombat este a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkja a kedvezőtlen időjárás miatt

Az energiaügyi minisztérium közleménye szerint, melyet az Agerpres idéz, a reaktorblokk leállása biztonságosan, az ilyen helyzetekre tervezett eljárásnak megfelelően történt, az atomerőmű működése, a személyzete, a lakosság és a környezet nem került veszélybe.

A minisztérium tájékoztatása szerint szombat este a heves szél miatt sorra leálltak a szélturbinák is, ezért jelenleg a hazai szélerőművek a megszokott 2400 megawatt helyett csak 1400 megawatt villamos energiát termelnek. A cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkjának és a szélturbinák egy részének a leállása együttesen 1700 megawattos hiányt okozott a romániai energiarendszerben. Ezt az energiadeficitet azonban a Hidroelectrica vízerőműveiben termelt árammal sikerült pótolni – részletezte a minisztérium.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi közlése szerint narancssárga jelzésű riasztás volt érvényben szombat 16 órától vasárnap 10 óráig Moldva déli részén, Munténia keleti részén és Dobrudzsában, ahol a szél sebessége elérte az óránkénti 85-90 kilométert, a lehulló csapadék mennyisége pedig 40-60 liter volt négyzetméterenként. A havas eső az éjszaka folyamán havazássá változott, a tengerparton pedig viharos erejű szél volt.

Az erős szél miatt továbbra is zárva marad az összes fekete-tengeri kikötő, de más forgalmi korlátozások nincsenek érvényben

A Román Rendőrség közlekedési információs központjának közleménye szerint nincsenek érvényben közlekedési korlátozások a hazai autópályákon és országutakon. Jelenleg Fehér, Konstanca és Tulcea megyében esik az eső. Az ország legnagyobb részében nedvesek, de a fagypont feletti hőmérsékleti értékeknek köszönhetően nem jegesek az úttestek.

Az Infotrafic közlése szerint hegyvidéken téli körülmények között zajlik a közlekedés, a havazás elállt, forgalmi korlátozások nincsenek. Az utakat folyamatosan tisztítják és csúszásmentesítik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!