A Via Transilvanica útvonala már a Google Utcakép alkalmazásával is bejárható

2023. október 25. – 10:52

A Via Transilvanica útvonala már a Google Utcakép alkalmazásával is bejárható
A Google Street View különleges triciklije a Via Transilvanica útvonalán – Fotó: blog.google

Másolás

Vágólapra másolva

A Via Transilvanica útvonal nagy része ettől az ősztől elérhető a Google Utcakép alkalmazásának panorámaképein is. A panorámaképek egy speciálisan erre a célra tervezett tricikliről készültek – jelentették be a Google képviselői a G4media szerint.

Az 1400 kilométeres útvonal több mint 850 kilométerét lehet bejárni digitálisan is.

A blog.google szerint 2023 augusztusában a Google Street View fotósokból álló csapata Romániában egy speciálisan erre a célra tervezett, panorámakamerával felszerelt triciklivel végighajtott az útvonalon, hogy lefotózza a Via Transilvanica néhány lenyűgöző szakaszát.

Ezen a digitális útvonalon megállhatunk a 16. századi sucevițai kolostornál, körbejárhatjuk a Teleky-kastélyt, elérhetjük Berethalom templomát vagy meglátogathatjuk Ulpia Traiana Sarmizegetusa római kori városát.

– írja a blog.google.

2023-ban két romániai projekt kapott Europa Nostra-díjat, a Via Transilvanica mellett a Duna-deltában zajló, A vizek útkeresői című oktatási projektet díjazták. A Via Transilvanica az ország első hosszú, 1400 kilométeres túraútvonala, amely a tervezői szerint 20 különböző etnikai és kulturális régiót (többek között Székelyföldet is) és mintegy 400 települést érint Putnától Szörényvárig. Ezek között van 12 UNESCO világörökségi helyszín is.

A Transtelex munkatársa tavaly ki is próbálta az útvonal egy részét, és ebben a cikkben foglalta össze a tapasztalatait.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!