Tízmillió lejért adják el a mezőzáhi Ugron kastélyt

2023. szeptember 23. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

Tízmillió lej lesz a kikiáltási ára a mezőzáhi Ugron kastélynak, amelynek eladásáról csütörtökön döntöttek a Maros megyei önkormányzati képviselők.

A mezőzáhi kastélyhoz 13 911 négyzetméternyi telek tartozik. A kastély kétszintes, több konyha, szoba, mellékhelyiség tartozik hozzá, de van benne könyvtár, iroda és klubterem is. A megyei tanács által felkért szakértők szerint a műemléképület és a hozzá tartozó terület értéke: 10. 510 .919 lej.

Az Ugron-kastélyt állítólag a naptári princípium szerint építették: 365 ablaka lenne, ahány nap van egy évben, négy tornya, hogy jelezze a négy évszakot. 52 szobája az egy évben található hetek számának felel meg, a hét terasz a hét napjainak, 12 terme pedig a hónapoknak.

A határozattervezetből az is kiderült, hogy miután a megyei múzeum jelezte, hogy nem tart igényt a mezőzáhi kastélyra, felajánlották azt a megyei tanácshoz tartozó többi kulturális intézménynek is. De azok sem tartottak igényt rá.

Az épületben hosszú ideig gyermekotthon működött, majd a megyei múzeum vette át, de nem tudta kellőképpen hasznosítani.

A mezőzáhi Ugron-kastély egy hónapon keresztül minden hétvégén megnyitja kapuit, ezalatt az AntePortum Egyesület idegenvezetést szervez azoknak, akik meg akarják ismerni az épület történetét, amely mostantól a Maros Megyei Múzeum igazgatása alá tartozik

Az 1908 és 1912 között épült kastély egyike az utolsó historizáló erdélyi kastélyoknak, írja Kastély Erdélyben. Leírásuk szerint az államosítás után a berendezési tárgyak legjavát hivatalos személyek hordták szét. A kastélyban 1954-ig gabonagyűjtő központ, 1954–1959 között iskola, 1959–1962 közt gazdasági líceum működött. Az épületben 1963 óta gyerekotthon működött, amelyet 2012 júliusában számoltak fel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!