Egy hónapig látogatható az egyik legszebb erdélyi építészeti műemlék, a mezőzáhi Ugron-kastély

2023. szeptember 13. – 16:57

Egy hónapig látogatható az egyik legszebb erdélyi építészeti műemlék, a mezőzáhi Ugron-kastély
A mezőzáhi Ugron-kastély – Fotó: adatbank.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A mezőzáhi Ugron-kastély egy hónapon keresztül minden hétvégén megnyitja kapuit, ezalatt az AntePortum Egyesület idegenvezetést szervez azoknak, akik meg akarják ismerni az épület történetét, amely mostantól a Maros Megyei Múzeum igazgatása alá tartozik – számol be az Agerpres.

Mezőzáh körülbelül egy órányi autóútra fekszik Marosvásárhelytől és Kolozsvártól egyaránt. Itt épített kastélyt Ugron István diplomata az 1910-es évek elején. Igazi kozmopolita volt, dolgozott Törökországban, Egyiptomban, Olaszországban, Amerikában és Oroszországban, a magyar és a német mellett hét nyelven beszélt. Számos legenda próbálja megmagyarázni, hogy miért is döntött az egykori tulajdonos úgy, hogy megépítteti ezt a romantikusan szép kastélyt. Az egyik szerint Ugron István egy francia nőbe szeretett belé, és azt remélte, hogy ha meggyőzi, hogy Erdélybe költözzön, akkor majd ebben a kastélyban fog élni vele. A másik legenda is hasonló, csakhogy ezúttal az orosz cár lányáról szól a love story.

Szeptember 17-én, vasárnap lesz az első kastélylátogatási lehetőség. Szakértő mesél a turistáknak a birtok és a család történetéről, Ugron István lenyűgöző életéről és pályafutásáról, a kastély építésének történetéről és egyéb érdekességekről. A látogatók megcsodálhatják az épület külső díszítését, majd a szobákba belépve elképzelhetik, milyen lehetett itt az élet 100 évvel ezelőtt – olvasható az AntePortum Egyesület közleményében.

A mezőzáhi kastélytúrán való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, az első tárlatvezetés szeptember 17-én 11.00 órakor kezdődik a kastély udvaráról, itt lehet regisztrálni. Külön román és külön magyar nyelvű vezetést is szervez az egyesület.

Az AntePortum Egyesület 2019-ben alakult azzal a céllal, hogy megőrizze és népszerűsítse a szellemi és épített örökséget. Tevékenysége két pillérre épül: a közösségépítésre és a kulturális programok szervezésére. Így az AntePortum célja, hogy összehozza a kultúra iránt érdeklődő erdélyi (és határon túli) fiatalokat. Ugyanakkor a kulturális értékek létrehozását is célul tűzte ki közösségi cselekvésen keresztül, a kor igényeinek figyelembevételével – áll a szervezők sajtóközleményében.

Az Ugron-kastélyt állítólag a naptári princípium szerint építették: 365 ablaka lenne, ahány nap van egy évben, négy tornya, hogy jelezze a négy évszakot. 52 szobája az egy évben található hetek számának felel meg, a hét terasz a hét napjainak 12 terme pedig a hónapoknak.

A Kastély Erdélyben szerint a mezőzáhi Ugron-kastélyból államosítás után a berendezési tárgyak legjavát hivatalos személyek hordták szét. A kastélyban 1954-ig gabonagyűjtő központ, 1954–1959 között iskola, 1959–1962 közt gazdasági líceum működött. Az épületben 1963 óta gyerekotthon működött, amelyet 2012 júliusában számoltak fel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!