Egy hónapig látogatható az egyik legszebb erdélyi építészeti műemlék, a mezőzáhi Ugron-kastély

2023. szeptember 13. – 16:57

Egy hónapig látogatható az egyik legszebb erdélyi építészeti műemlék, a mezőzáhi Ugron-kastély
A mezőzáhi Ugron-kastély – Fotó: adatbank.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A mezőzáhi Ugron-kastély egy hónapon keresztül minden hétvégén megnyitja kapuit, ezalatt az AntePortum Egyesület idegenvezetést szervez azoknak, akik meg akarják ismerni az épület történetét, amely mostantól a Maros Megyei Múzeum igazgatása alá tartozik – számol be az Agerpres.

Mezőzáh körülbelül egy órányi autóútra fekszik Marosvásárhelytől és Kolozsvártól egyaránt. Itt épített kastélyt Ugron István diplomata az 1910-es évek elején. Igazi kozmopolita volt, dolgozott Törökországban, Egyiptomban, Olaszországban, Amerikában és Oroszországban, a magyar és a német mellett hét nyelven beszélt. Számos legenda próbálja megmagyarázni, hogy miért is döntött az egykori tulajdonos úgy, hogy megépítteti ezt a romantikusan szép kastélyt. Az egyik szerint Ugron István egy francia nőbe szeretett belé, és azt remélte, hogy ha meggyőzi, hogy Erdélybe költözzön, akkor majd ebben a kastélyban fog élni vele. A másik legenda is hasonló, csakhogy ezúttal az orosz cár lányáról szól a love story.

Szeptember 17-én, vasárnap lesz az első kastélylátogatási lehetőség. Szakértő mesél a turistáknak a birtok és a család történetéről, Ugron István lenyűgöző életéről és pályafutásáról, a kastély építésének történetéről és egyéb érdekességekről. A látogatók megcsodálhatják az épület külső díszítését, majd a szobákba belépve elképzelhetik, milyen lehetett itt az élet 100 évvel ezelőtt – olvasható az AntePortum Egyesület közleményében.

A mezőzáhi kastélytúrán való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, az első tárlatvezetés szeptember 17-én 11.00 órakor kezdődik a kastély udvaráról, itt lehet regisztrálni. Külön román és külön magyar nyelvű vezetést is szervez az egyesület.

Az AntePortum Egyesület 2019-ben alakult azzal a céllal, hogy megőrizze és népszerűsítse a szellemi és épített örökséget. Tevékenysége két pillérre épül: a közösségépítésre és a kulturális programok szervezésére. Így az AntePortum célja, hogy összehozza a kultúra iránt érdeklődő erdélyi (és határon túli) fiatalokat. Ugyanakkor a kulturális értékek létrehozását is célul tűzte ki közösségi cselekvésen keresztül, a kor igényeinek figyelembevételével – áll a szervezők sajtóközleményében.

Az Ugron-kastélyt állítólag a naptári princípium szerint építették: 365 ablaka lenne, ahány nap van egy évben, négy tornya, hogy jelezze a négy évszakot. 52 szobája az egy évben található hetek számának felel meg, a hét terasz a hét napjainak 12 terme pedig a hónapoknak.

A Kastély Erdélyben szerint a mezőzáhi Ugron-kastélyból államosítás után a berendezési tárgyak legjavát hivatalos személyek hordták szét. A kastélyban 1954-ig gabonagyűjtő központ, 1954–1959 között iskola, 1959–1962 közt gazdasági líceum működött. Az épületben 1963 óta gyerekotthon működött, amelyet 2012 júliusában számoltak fel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!