Ahol a madár se jár: Románia legkevésbé látogatott térségei közé tartozik Szilágy megye is

2023. augusztus 7. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Vannak romániai vidékek, amelyek érdektelenek a külföldi turisták számára. annak ellenére, hogy évek óta egy turizmusfejlesztő országimázst próbálnak kialakítani az egymást követő kormányzatok, a számok azt mutatják, a bejáratott helyeken kívül – vagy főváros, tengerpar, a Brassó környéki hegyvidék – másra nem igazán vevők az örszágba érkező külföldi látogatók. Az Országos Statisztikai Intézet adatait megvizsgálva kiderül, Kolozsvár is, amelyet ötcsillagos városként próbál marketingelni a városháza, jóval elmarad a három fő helyszín mögött, és a székelyföldi turizmus, amelynek fejlesztését a RMDSZ is prioritásként kezeli, és a magyar állam is önti a közpénzt a régió szállodabizniszébe, nem igazán tud remek eredményeket felmutatni.

Grafikai ábrázolás arról, hogy 2023 első félévében mennyi turista fordult meg Románia megyéiben – Forrás: Hotnews.ro
Grafikai ábrázolás arról, hogy 2023 első félévében mennyi turista fordult meg Románia megyéiben – Forrás: Hotnews.ro

A statisztikai adatokat a Hotnews portál ismertette, a közzétett számok szerint Bukarestet, Brassót és Kolozsvárt látogatta a legtöbb turista, de ha megnézzük a grafikont, akkor kiderül, hogy Kolozsvár után rögtön Prahova megye következik, amely szintén a Brassóval szomszédos hegyvidéki üdülőtelepek és síelési lehetőségek miatt keresett. Konstanca követi őket, majd Bihar, Szeben, Suceava és Maros megye következik, de lényegesen kevesebb látogatóval. És persze, ott van a másik pólus, a legkevésbé látogatott megyéivel az országnak, amelyek között ott van Teleorman, Giurgiu és Olt, de Szilágy megyét is megtaláltuk a sereghajtók között.

Bukarest több mint másfél millió turistával vezet, Brassóban 1,2 millió turisták regisztráltak júniusig, Kolozs megyébe 568 ezren érkeztek, Bihar és Szeben megyében 400 ezren fordultak meg. Maros megyének még aránylag elfogadható a látogatottsága: 372 ezer turista járt a megyében. Fehér és Szatmár megye már csak 170 ezer turistát tud felmutatni a számlálásnál, Kovászna megyébe pedig mindössze 131 ezren látogattak.

Az utolsó öt helyet a listán Ialomița, Szilágy, Olt, Giurgiu és Teleorman megye foglalja el. Teleormanba, amely a legeslegutolsó helyen áll 2023 júniusában mindössze 131 külföldi turista érkezett. Szilágy megyébe ennek szinte tízszerese, 1500 látogatóról van szó, de ez is rettentően kevésnek számít. Az első félév összesített adatai szerint összesen 28318-an fordultak meg a Szilágyságban.

A Hotnews azt is részletezi, hogy ezekben a megyékben milyen látványosságokat volna érdemes megnézni. Szilágy megyéből többek között a zsibói botanikus kertet, az Észak-Erdélyi Holokauszt Emlékmúzeumot, a Porolissum régészeti komplexumot és a Sárkányok kertje természetvédelmi területet emelik ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!