Kirándult, piknikezett, és magyar népzenét hallgatott III. Károly a Zalánpatakán töltött hétvégén

2023. június 5. – 09:13

Kirándult, piknikezett, és magyar népzenét hallgatott III. Károly a Zalánpatakán töltött hétvégén
III. Károly Zalánpatakán – Fotó: Mihai Barbu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A programot ezúttal is az uralkodó kívánságának megfelelően állították össze, aki a fotók tanúsága szerint maximálisan jól érzi magát, közlékeny, mosolyog, mindenkivel kezet fog és ölelkezik. Egyszóval ismét bejött Károlynak az erdélyi vakáció.

Károly királyt rövid ujjú ingben, napszemüvegben és sétapálcával a kezében kapták lencsevégre, amikor kilépett szombaton a zalánpataki házának kapuján. Az uralkodót a helyiek virággal és tapssal fogadták. Kezet fogott az emberekkel, és percekig beszélgetett a jelenlévőkkel – számoltak be a romániai hírtelevíziók és portálok, és a felvételeiken látszik, hogy valóságos zarándokhely lett Zalánpataka, egész Romániából odasereglettek a kíváncsiskodók és a rajongók, hogy megpillanthassák a brit uralkodót. Sőt, nemcsak romániaiak tolongtak a kapu előtt, hanem ideérkezett angol turisták is, akik elragadtatva számoltak be utólag arról, hogy Angliában sose lett volna alkalmuk ilyen közvetlen közelről és ennyire protokollmentesen találkozni a királlyal.

A brit uralkodó számára egy pikniket is szerveztek a helybéliek, amelyen maguk is részt vettek. A hagyományos székely falatok mellett volt muzsika is, magyar népdalokkal szórakoztatták a felséget, aki érdeklődve hallgatta az „Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék…” kezdetű nótát.

De nemcsak evés-ivás volt napirenden, a felség túrabotja és a nyakában lógó messzelátó arra engedett következtetni, hogy kiadós sétára készült fel Károly és az őt kísérők csoportja. Arról korábban már beszámoltunk, hogy az uralkodó állandó házigazdája Kálnoky Tibor gróf, akinek a meghívására érkezett legelőször erre a vidékre Károly. A látvány, a környezet, a természetközeli életmód annyira lenyűgözte már első pillanattól, hogy Károly kijelentette, ő is hasonlót szeretne, egy kis földi paradicsomot.

Végül Kálnoky javaslatára vásárolta meg a zalánpataki birtokot, abban a faluban, amit eredetileg a Kálnoky család egyik őse, Sámuel alapított még a 17. században. A korábban már említett interjúban Kálnoky Tibor úgy mesélte, hogy a herceg leírta az általa elképzelt tökéletes helyet, neki pedig volt egy ötlete, hogy hol is lehet ez a hely. A 18 kilométeres távot mintegy hat óra alatt tették meg gyalog, a dombokon keresztül Miklósvárról Zalánpatakra. Állítólag még egy esztenánál is megálltak, ahol a pásztorok sajttal kínálták őket. Kálnoky Tibor korábbi interjúkban is hangsúlyozta, hogy Károlyt egyáltalán nem kellett győzködni, egyből magával ragadta a hely.

Kirándulni indul III. Károly. Jobboldalán Kálnoky Tibor gróf – Fotó: Mihai Barbu / AFP
Kirándulni indul III. Károly. Jobboldalán Kálnoky Tibor gróf – Fotó: Mihai Barbu / AFP

„Annyira jól érezte magát, hogy ott helyben nyélbe ütötték a vásárlást az akkori tulajdonosával, aki egy öreg néni volt, és azzal a feltétellel adta el a házat, ha ott maradhat még élete végéig” – idézte fel előadásában a történetet Kálnoky Tibor fia, Mátyás.

Arról is írtunk már, hogy zajlanak Károly kirándulásai. „Nagyjából úgy néz ki, hogy sétálnak, majd a botanikusa (John Akeroyd – szerk.) észrevesz egy virágot, és akkor mindenki a virág köré sereglik, megnézik, még le is guggolnak mellé” – mesélte el Kálnoky Mátyás hozzátéve, hogy néhány méterrel később aztán ismét lejátszódik egy hasonló a jelenet. Már maga is vett részt ilyen sétán, egyszer közbe is kellett avatkozzon, amikor a családja pulija ráült az épp megfigyelt virágra. Utána már nem is vehetett részt a sétákon. Állítása szerint, ahhoz képest, hogy hány éves, Károly nagyon jól bírja a sétát, még testőreinek is kihívást jelent, hogy tudják tartani vele a tempót.

Károly éves látogatásainak menete általában ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlik, mint az most történt: egy gyors bukaresti vizitációval kezdődik, amikor sorban kezet fog az olyan hivatalosságokkal, mint az államelnök, a miniszterelnök és hasonlók. Majd a társaságával helikopterrel megérkezik Zalánpatakára.

„A virágos mezők érdeklik,

ez annyira levette a lábáról, hogy az idejének a nagy részét azzal tölti, hogy sétál a dombok között, a réteken” – mesélik a hozzá közel állók, és így mindjárt érthetőbbé válik, hogy miért ajándékozott vadvirágos mezőt a Kálnoky család Károly legnagyobb unokájának, György hercegnek a keresztelőjére. Az akkori híradások szerint a néhány árnyi kis területen ritkaságszámba menő virágok nyílnak, például egy orchidea fajta is.

„Romániában mindig csodálatos! Annyira lenyűgöz, hogy mindenkit látok itt! Szeretek Romániába jönni” – mondta Károly király ez alkalommal is az Antena 3 hírtévé által sugárzott képeken. A brit uralkodó szóba állt a látására és köszöntésére összesereglett emberekkel, átvette a bazsarózsa- és vadvirágos csokrokat, megölelte a nőket és a gyerekeket, barátságosan integetett mindenkinek.

Piknik a zalánpataki gyümölcsfák alatt – Fotó: Mihai Barbu / AFP
Piknik a zalánpataki gyümölcsfák alatt – Fotó: Mihai Barbu / AFP

III. Károlynak a másik erdélyi ingatlanja a Brassó megyei Szászfehéregyházán van, a nevezetes kék ház egyben a Walesi Herceg Alapítvány székhelye is, ahol egy restaurátori képzési központ áll a kézművesek, diákok és építészek rendelkezésére.

Caroline Fernolend, a Mihai Eminescu Trust (Károly alapítványa, amely hagyományos épületek helyreállításával foglalkozik Erdélyben) elnöke az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy kedden mintegy 200 helybélivel fog találkozni az uralkodó a település erődtemplomában sorra kerülő rendezvényen. „Egyedülálló pillanat lesz, hogy egy királyt fogadhatunk a közösségünkben” – mondta Fernolend, és hálás, hogy Károly megtiszteli a „hosszú évek alatt” végzett munkát.

Caroline Fernolend szerint nincs szükség a falu különlegesebb kicsinosítására a király látogatására való tekintettel. „Nem fogunk semmit sem átalakítani, a szépség már megvan” – mondta, hozzátéve, hogy Viscri értéke az „emberekben és a meglévő örökségben” rejlik.

Annak ellenére, hogy Romániában hosszasan foglalkozik a média károly látogatásával, Nagy-Britanniában nem volt nagy sajtóvisszhangja a romániai látogatásnak.

Az Adevărul bukaresti napilap nézte át az angol sajtót, és összefoglalójában kiemeli az érdekesebb riportokat, amelyek a király romániai látogatása kapcsán készültek.

A The Sun például két hete riportot készített a Brassó megyei Szászfehéregyházán, és abban rámutat: bár vagyona és tisztsége lehetővé tette volna, hogy a világ bármely pontját válassza a kikapcsolódáshoz, a király mégis azt az egyetlen helyet választotta ahol önmaga lehet: egy poros falut „Drakula országának” vadonjában, Románia elképesztően szegény vidéki térségében.

Ismeretes, hogy az uralkodó Camilla királyné nélkül érkezett a magánlátogatásra az országba, a hétfői napot még Zalánpatakán tölti, majd a pár órás fehéregyházi tartózkodás után Londonba repül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!