Romániába látogathat III. Károly

2023. május 15. – 16:28

Romániába látogathat III. Károly
Egy gyermek áll III. Károly király képe előtt, egy nappal a koronázási ceremóniája után, Londonban – Marko Djurica / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Romániába látogathat a frissen megkoronázott III. Károly – írja a G4Media forrásokra hivatkozva. A portál úgy tudja, hogy a brit uralkodó látogatásáról a koronázási ünnepségeken egyeztek meg, amelyen Klaus Iohannis államfő, illetve az egykori román királyi családból Margit és férje Radu vett részt. A királyi vizit a források szerint június 2-án esedékes. A hírt a Libertateanak is megerősítették hivatalos források.

III. Károlyt és feleségét, Kamillát május 6-án koronázták meg a londoni Westminster-apátságban. A G4Media szerint a romániai lenne az első külföldi útja a koronázása után. Arról, hogy a királyi látogatás hivatalos vagy magánjellegű lesz, nem szólnak a hírek. A korábbi években – amikor még hercegként látogatott az országba – rendszerint magánlátogatásra érkezett Romániába, de a hivatalos protokollnak megfelelően tiszteletét tette az államfőnél. Legutóbb tavaly májusban látogatott el Romániába, akkor is hasonló volt a forgatókönyv.

Károly először 1998-ban járt Romániában, de azóta rendszeres vendég az országban. Erdélyben több házat is vásárolt, és ezeket a járványidőszakot kivéve szinte minden évben felkereste. Hercegként többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni. Több házat is vásárolt már Erdélyben, a korábbi hírek szerint nem kevesebb, mint 10 ingatlanban van érdekeltsége Romániában, amelyek közül a legismertebb a Szászfehéregyházán található háza. A Libertatea úgy tudja, az ingatlanok egy részét az általa szponzorált alapítvány, a Mihai Eminescu Trust révén vásárolta meg. A Brassó megyei szászfehéregyházi hagyományos ház mellett számon tartják a Szeben megyei Almakeréken található Apafi-kastélyt, négy falusi házat a Kovászna megyei Zalánpatakon és még négyet a Máramaros megyei Bréb községben.

Első romániai ingatlanát 2003-ban vásárolta meg: a máramarosi faluban egy több száz éves faház tetszett meg neki, amelyet hagyományos technikával újítottak fel, majd a környéken található 18.–19. századi házak közül további hármat vásárolt, és mindegyiket a már említett Bréb községbe szállíttatta. Egyébként a védnöksége alatt működő Mihai Eminescu Alapítvány örökségvédelemmel és hagyományos falvak felújítási projektjeivel foglalkozik Erdélyben. Amikor Károly és kísérete nem használja őket, romániai házait turisták is kibérelhetik.

Károly látogatásai során rendszeresen felkeresi a háromszéki Zalánpatakán található birtokát, ahova korábban a gyors bukaresti vizitációk után érkezett.

A virágos mezők érdeklik, ez annyira levette a lábáról, hogy az idejének a nagy részét azzal tölti, hogy sétál a dombok között, a réteken”

– mesélte egy tavalyi előadásán Kálnoky Mátyás, a király barátjának, Kálnoky Tibor grófnak a fia, aki maga is többször találkozott az uralkodóval.

Kálnoky Mátyás azt is felidézte, hogyan zajlanak ezek a séták. „Nagyjából úgy néz ki, hogy sétálnak, majd a botanikusa (John Akeroyd – szerk.) észrevesz egy virágot, és akkor mindenki a virág köré sereglik, megnézik, még le is guggolnak mellé” – mesélte, hozzátéve, hogy néhány méterrel később aztán ismét lejátszódik egy hasonló a jelenet. Állítása szerint, ahhoz képest, hogy hány éves, Károly nagyon jól bírja a sétát, még testőreinek is kihívást jelent, hogy tudják tartani vele a tempót.

Kálnoky Mátyás nemrégiben a Krónikának azt nyilatkozta, hogy hagyományosan királlyá válása után az egykori hercegi birtokokat az új uralkodó átadja a trónörökös hercegnek. Érdekes módon a zalánpataki birtok ezúttal kivételt képez, mert III. Károly nem mondott le fia javára székelyföldi birtokáról. Ez szerinte azt jelenti, hogy nagyon ragaszkodik hozzá, tehát vissza szeretne térni a Székelyföldre.

III. Károlyt rokoni szálak is kötik ehhez a vidékhez, hiszen szépanyja Rhédey Klaudia erdélyi grófnő volt, aki révén állítólag még Vlad Țepeșsel is rokon. Ez utóbbit nagyjából lehetetlen bizonyítani, de legendaként mostanában elég gyakran szokták hangoztatni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!