Károly walesi herceg továbbra is Erdélyt járja

2022. május 28. – 18:40

Károly walesi herceg továbbra is Erdélyt járja
Károly a Brassó megyei Rádoson sétál – Fotó: Kátai Edit /MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is Erdélyt járja a romániai körúton tartózkodó Károly walesi herceg, a brit trón várományosa. A csütörtöki zalánpataki sétája után pénteken a Brassó megyei Rádosra látogatott el, illetve felkereste a szászfehéregyházi birtokát is. Ezeket is megörökítette az MTI helyi fotóriportere.

Károly a szászfehéregyházi birtoka előtt – Fotó: Kátai Edit / MTI Károly a szászfehéregyházi birtoka előtt – Fotó: Kátai Edit / MTI
Károly a szászfehéregyházi birtoka előtt – Fotó: Kátai Edit / MTI

A Brassó megyei Szászfehéregyházán (Viscri) háza van a hercegnek, ez utóbbiban Prince of Wales képzési központot létesített. Rádos (Roades, Radenthal) nem messze található Szászfehéregyházától. A herceg alapítvány újíttatja fel a település 15. századi szász erődített evangélikus templomát, amely 2016-ban súlyosan megrongálódott, harangtornya ledőlt.

A brit trónörökös szerdán érkezett Romániába, és az állami vezetőknél tett gyors vizitáció után a román királyi család vezetőjével, Margit hercegnővel, a Román Korona Őrével találkozott. Együtt látogatták meg a Romexpo csarnokban kialakított menekültügyi központot, ahol ukrán menekülteket fogadnak be.

Károly a Brassó megyei Rádoson – Fotó: Kátai Edit / MTI
Károly a Brassó megyei Rádoson – Fotó: Kátai Edit / MTI
A herceg alapítvány által felújításra váró templom- Fotó: Kátai Edit / MTI A herceg alapítvány által felújításra váró templom- Fotó: Kátai Edit / MTI
A herceg alapítvány által felújításra váró templom- Fotó: Kátai Edit / MTI

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint megbeszélésükön Iohannis gratulált Károly hercegnek II. Erzsébet brit uralkodó platina-jubileumához, és méltatta a brit-román stratégiai partnerséget, rámutatva, hogy a Nagy-Britanniában élő népes román közösség „élő kapocsként” járul hozzá a két ország kiváló kapcsolataihoz.

Az elnöki hivatal közleménye szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán Iohannis tájékoztatta Károly herceget az ukrajnai menekülteknek nyújtott román segítségről és a nemzetközi adományok célba juttatását segítő suceavai humanitárius logisztikai központ működéséről. A megbeszélésen a klímavédelemre, a Romániában egyedülálló biodiverzitás megőrzésének szükségességére, és az ifjúság környezettudatos nevelésének ügyére is kitértek.

A hivatalos körök után Károly a székelyföldi birtokára, Zalánpatakára látogatott, ahol csütörtökön már egy séta közben kapta le az MTI fotóriportere.

A brit trónörökös 1998 óta rendszeres vendégnek számít Romániában, Erdélyben több házat is vásárolt, ezeket szinte minden évben felkeresi, de a koronavírus-járvány miatt idén csak több éves kihagyás után kereste fel ismét azokat. A herceg korábban többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.

Károlynak nem nagyon lesz most ideje pihenni, a jövő hétvégén, június 2-5. között lesz ugyanis II. Erzsébet trónra lépésének 70. évfordulójára rendezett ünnepségsorozatot csúcspontja. Az alkalomból a brit kormány a hétvégét megelőző két napra is munkaszünetet hirdetett. A nyilvános eseményektől az utóbbi időben egyre többet távolmaradó 96 éves uralkodót leggyakrabban fia, a 73 éves Károly helyettesíti.

Az ünnepségsorozat részeként két év kihagyás után teljes pompájában megtartják a királynő „hivatalos” születésnapját, a Trooping the Colour néven közismert, igen látványos, rendszerint százezres tömeget vonzó katonai parádét is, amelyet a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben csak igen szűk körben, a királynő windsori rezidenciáján, közönség nélkül rendeztek meg. Azt egyelőre még nem tudni, hogy az utóbbi időben „epizodikus mozgásszervi problémái miatt” egyre több nyilvános rendezvényt lemondó Erzsébet milyen mértékben tud részt venni a születésnapi ceremónián. Az viszont már biztos, hogy Károly, az elsőszülött fia, Vilmos és a testvére, Anna hercegnő ott lesznek a parádén.

A rendezvénysorozat részeként a Big Jubilee Lunch néven pikniket is tartanak, a csúcspontja pedig Platinum Party néven egy hatalmas élő koncert lesz a Buckingham-palota előtt, a programtervezet megfogalmazása szerint „a globális szórakoztatóipar legnagyobb sztárjainak” közreműködésével.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!