Ceaușescu sapkája és feleségének dedikált doktori disszertációja is eladó lesz egy online aukción

2023. május 11. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 30 híres, a Ceauşescu családhoz tartozó történelmi tárgyat árvereznek el a jövő héten, május 19-én, pénteken egy művészeti és történelmi árverésen, írja a Digi24, hozzátéve, hogy ezek között van Elena Ceausescu dedikált doktori disszertációja és Nicolae Ceausescu kalapja is.

Elena Ceaușescu kémiai doktori disszertációjának („ Az izoprén sztereospecifikus polimerizációja”) 300 eurós a kikiáltási ára, a darab egy 3 eredeti gépiratból álló kis sorozat része, amelynek elkészítése az akkor hatályos szabályozás szerint kötelező volt. A diktátor felesége kémiai doktori címének megszerzése már a Ceasusescu-rezsim alatt vitákat és pletykákat váltott ki, amelyeket a hatalom erőszakos eszközeivel gyorsan elfojtott. A doktori disszertáció hosszú utat nyitott meg Elena Ceaușescu – a bukaresti Kémiai Kutatóintézet igazgatója és a Román Akadémia tagja – számára az úgynevezett tudományos szentesítés útján.

A Ceaușescu diktátor-házaspár műveletlenségéről egyébként a mai napig legendák keringenek, már a rezsim fénykorában is nyílt titok volt, hogy mindketten csak elemi iskolai tanulmányaikat fejezték be úgy ahogy. A nemrég előkerült dokumentumok szerint, a haza első embere 47 éves korában tette le érettségi vizsgáit.

A korabeli fényképeken felbukkanó történelmi tárgyak egyike a Nicolae Ceauşescu tulajdonát képező férfi pamut sapka. A ruházati kiegészítő kikiáltási ára 600 euró, és az 1991-1993-as árveréseken történt eladásakor kiállított bizonyítványt is mellékelték hozzá. Eladó a valamikor a Ceaușescu család rezidenciáján található selyemből készült vörös zászló is, amelyet szintén tanúsítvány kísér, és amelynek kikiáltási ára a május 19-i árverésen 500 euró.

Szintén kalapács alá kerül az a fából faragott, Románia térképével díszített, lámpás földgömb alakú bárpult, amely a P.C.R. bihari fiókjának ajándékaként készült Nicolae Ceaușescunak, és amelynek kikiáltási ára 200 euró. Az árverés további különleges darabjai közé tartozik egy szokatlan fénykép, amely Nicolae Ceaușescut a bányában, egy furgont tolva mutatja, valamint 22 másik fénykép, amely Ceaușescut az 1977-es földrengés után ábrázolja.

A Ceaușescu család tulajdonát képező darabok, valamint 300 másik történelmi tárgy, amelyek felidézik Románia történelmét a monarchiától a kommunizmusig a bukaresti Cesianu-Racoviță-palotában május 19-ig látható kiállításon tekinthetők meg. „Egy évszázad történelme – a monarchiától a kommunizmusig. Művészet és történelem” elnevezésű árverést kizárólag online rendezik meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!