Színjeles volt Ceaușescu érettségije, igaz, 47 évesen tette le, amikor pártfőtitkárnak választották

2023. április 2. – 09:19

Színjeles volt Ceaușescu érettségije, igaz, 47 évesen tette le, amikor pártfőtitkárnak választották
A diktátor a dolgozószobájában – Fotó: IICCMER (a román kommunizmus online fotótára)

Másolás

Vágólapra másolva

A Ceaușescu diktátor-házaspár műveletlenségéről legendák keringenek, már a rezsim fénykorában is nyílt titok volt, hogy mindketten csak elemi iskolai tanulmányaikat fejezték be úgy ahogy. A most előkerült dokumentumok szerint, a haza első embere 47 éves korában tette le érettségi vizsgáit.

A Román Nemzeti Levéltár nyilvánosságra hozta Nicolae Ceausescu 1965-ben, 47 évesen, a Román Kommunista Párt első számú vezetőjeként letett érettségi vizsgáit bizonyító dokumentumokat. A fontos levéltári anyagról készült fotókat egy Facebook-bejegyzésben is megosztották az érdeklődőkkel, így mindenki megnézheti részletesen, hogy milyen tételeket kapott a diktátor román irodalomból vagy matematikából.

„A közelmúltban a Román Nemzeti Levéltár Nicolae Ceaușescuval kapcsolatos iskolai dokumentumokkal, a román kommunizmus történetének fontos tanúságtételeivel gazdagította hagyatékát. A dokumentumok bekerültek az intézményünk által őrzött Nicolae Ceausescu-gyűjteménybe, és hamarosan hozzáférhetővé válnak a bukaresti Nemzeti Levéltár Központi Tanulmánytárában” – áll a levéltár közleményében.

Természetesen nincs abban semmi véletlen, hogy a vezér alig néhány hónappal azután, hogy a Kommunista Párt főtitkára lett, úgy döntött, beszerzi azt a papírfecnit, ami bizonyítja, annak rendje-módja szerint ő is az érettségit tett értelmiségiek közé tartozik. Hogy egy előre megszervezett vizsga volt, amely esetében az érettségiző pártvezér pontosan tudta a tételeket, ehhez nem fér semmi kétség, hisz hibátlanul teljesítette a feladott tételeket.

Az Országos Levéltár által közzétett dokumentumok szerint Ceausescu maximális osztályzatot kapott mind román nyelvből, ahol Mihai Eminescu költészetét és Vasile Alecsandri költői munkásságát kellett jellemeznie, mind matematikából, ahol szintén kisujjából rázta ki a feladatok megoldásait.

A történészek számára eddig sem volt titok, hogy Ceaușescu gyakorlatilag ajándékba kapta érettségi bizonyítványát, amelyet a Zoia Kosmodemianskaia 10. számú középiskola állított ki. Sőt, alig egy hónappal az érettségi vizsgája után az ország első embere közgazdasági diplomát is szerzett. Ezt az akkori V.I. Lenin Közgazdasági Intézet, a mai Közgazdasági Akadémia rektora írta alá. A történészek azt is tudják, hogy Ceaușescu középiskolai és felsőoktatási diplomáit Ștefan Bălan oktatási minisztertől kapta meg.

A 89-es forradalom után előkerültek a volt kommunista diktátor elemi iskolai bizonyítványai és iskolai anyakönyve is a Slatina megyei levéltárból. A dokumentumok szerint 1924 és 1929 között a harmadik legjobb tanuló volt az osztályban, a negyedik osztályban azonban visszacsúszott a hatodik helyre. Hittanból kifejezetten jó jegyeket szerzett, édesanyja ugyanis a Tătărăi-Scorniceşti nevű település legvallásosabb lakói közé tartozott.

A volt román kommunista diktátor csak tizenegy éves koráig tanult, majd Bukarestbe ment, és cipészinasként vállalt munkát – 1932-ben lépett be a Román Kommunista Pártba, amely akkor illegális szervezetként volt számontartva. Először utcai verekedés miatt került börtönbe, majd a kommunista nézetek terjesztéséért. Ekkor a hírhedt Doftanába, majd a zsilvásárhelyi börtönbe zárták, ahol Gheorghe Gheorghiu-Dej cellatársa volt, és hamar a kommunista vezér védence lett. Szabadulása után ki is nevezték a fiatal kommunisták szervezetének vezetőjévé. Miután Romániában a kommunisták hatalomra kerültek, 1947-ben először mezőgazdasági, majd 1950-54 közt honvédelmi miniszterhelyettes lett, Gheorghiu-Dej alatt a politikai bizottság tagja, a központi bizottság titkára volt, majd a párthierarchia második embere lett. 1965-ben, Gheorghiu-Dej halála után követte őt a kommunista párt élén mint titkár, majd főtitkár.

„Diktatúrája idején tízezrek haltak meg a börtönökben, a Duna-csatornánál végzett kényszermunkában vagy deportálás miatt. A megalomán, műveletlen és becsvágyó kommunista vezető terror és nélkülözés alatt tartotta az egész romániai lakosságot, felszámolta a gondolat szabadságát, urbanizációra kényszerítette a vidéken élőket, üldözte az egyházakat, módszeresen szétverte a társadalmi rétegeket, és máig ható mély nyomot hagyott az emberek gondolkodásában és viselkedésében” – írta róla Neagu Djuvara történész.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!