Egy Petőfire négy Szendrey Júlia jut a sepsiszentgyörgyi Pilvax Kávéházban

2023. március 15. – 15:55

Egy Petőfire négy Szendrey Júlia jut a sepsiszentgyörgyi Pilvax Kávéházban
Kinyitott a Pilvax Kávéház – Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A Székely Mikó Kollégium és a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai Pilvax kávéházzal készültek március 15-re. Petőfi Sándor és négy Szendrey Júlia alteregói este hat óráig fogadják a sepsiszentgyörgyi Tein teaházban ideiglenesen kialakított kávézó vendégeit, akik tudásukat is lemérhetik a történelmi kvíz során, hogy teát, kávét vagy Kossuth-kiflit nyerjenek.

Aki viszont nem törné a fejét a Kvízelj ésszel, kávézz a néppel! című eseményen, azok a forradalmian jó ajánlatoknak köszönhetően Petőfi-kapucínert, Szendrey-koktélt vagy Kossuth-kaktusz salátát is vásárolhatnak.

Az egy napra kinyitott Pilvax Kávéház kirakatát és belső dizájnját a Plugor Sándor Művészeti Líceum rajzos diákjai rendezték be, a Székely Mikó Kollégium diákjai pedig élettel töltötték meg a teret azzal, hogy történelmi öltözetben várják az eseményre érkezőket, akiknek 17 kérdésből álló kvízt kell kitölteniük. A szervezők 12 helyes válasz esetén teát, 15-nél kávét, a minden kérdést hibátlanul megválaszolóknak pedig teát, kávét és Kossuth-kiflit szolgálnak fel.

Petőfi és Szendrey Júliák a Pilvaxban – Tőkés Hunor / Transtelex Petőfi és Szendrey Júliák a Pilvaxban – Tőkés Hunor / Transtelex
Petőfi és Szendrey Júliák a Pilvaxban – Tőkés Hunor / Transtelex

Egy Petőfi-kapucínert mi is elfogyasztottunk a Pilvaxban, hogy Petőfivel és a Szendrey Júliákkal megálljunk egy szóra. Petőfi bőrébe Pakucs-Damokos Tamás bújt, azt mondja, bár eredetileg váltásban képzelték el a szerepjátékot, a másik Petőfi lehet nem jön el, ezért akár egész napra ő testesítheti meg a népszerű költő alakját, amit nem bán. Igaz, a költészetnél jobban foglalkoztatja jelenleg a XII-es diákot az érettségi, majd az orvosi egyetemra való felvételi. Azért mindent belead, hogy a '48-as hangulatot hozza, és a résztvevők a Pilvaxba lépve átérezzék a szabadságvágyat, amely Petőfit sok versének is alapul szolgált.

Amíg Petőfiből egy van, addig Szendrey Júliából viszont egyszerre négy is sürög-forog a teremben. Kettőnek épp más dolga akadt, ezért kettőt csípünk el egy beszélgetésre, akiket Muscalu Hanna és Oláh-Badi Anita formál meg. Főleg Hanna mesél a diáklapról, szervezésről, amíg Anita a kávézót és kvízt rendezi. A lányok szerint az első pár óra még viszonylag nyugis volt, 12 utánra várják a tumultust. A szerepet beszélgetésünkkor nem érezték még teljesen a magukénak, de a színházból kölcsönzött ruhákról már megvolt a véleményük: szépek, de túl hosszúak és ide-oda járva beléjük botlik az ember, ezért örülnek, hogy nem ezekben a ruhákban kell iskolába járjanak.

Jó hír a pedagógusoknak, hogy már reggel több diák is hibátlanul teljesítette a kvízt, igaz Petőfi már rajtakapott diákokat azon, hogy az asztalon hagyott forradalmi diákújságból és petőfis képeslapból puskáztak. Szerinte egyébként Petőfi születési helyét vétik el a legtöbben, és esnek el ezzel a Kossuth-kiflitől. A Szendrey Júliák viszont a versrészletek behelyettesítő kérdést emelték ki, mint a pilvaxos diákok ingoványos talaját.

Sepsiszentgyörgy főtere egyéként szerda délben már Gábor Áron rézágyújától hangos: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntő hőséről szóló közismert népdalt énekelték a diákok és óvodások a '48-as emlékműnél, illetve Gróf Mikó Imre szobránál is. Olyanok is akadnak, akik szavalással emlékeznek meg a március 15-i eseményekről abban a városban, ahol maga Petőfi Sándor is megfordult, de az új Petőfi-szobor körüli közvita sokáig megosztotta a közvéleményt. Az eredetileg július 31-re beharangozott szoborállításnak máig nem ismert az új dátuma, azt viszont már tudjuk, hogy a szobrot végül mégiscsak szakmai zsűri által megszavazott Gergely Zoltán szobrász készítheti, eredeti terveit azonban némiképp át kell majd fogalmaznia.

A Pilvax Kávéház a Petőfi 200 program része, Kovászna Megye Tanácsa és a Liszt Intézet – Sepsiszentgyörgy szervezése által valósult meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!