Kiderült, egy kémprogram miatt nagy az összhang közöttük – Új előadással indul erdélyi turnéra a Szomszédnéni

2023. március 1. – 07:52

Kiderült, egy kémprogram miatt nagy az összhang közöttük – Új előadással indul erdélyi turnéra a Szomszédnéni
Fotó: Szomszédnéni Produkciós Iroda

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmi Arcok címmel tavasszal sok helyszínes erdélyi turnéra indul a 22 éves Szomszédnéni Produkciós Iroda. Ennek apropóján Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs humoristákkal készítettünk interjút, amelyből kiderül:

  • nem csak a farsangi hangulat miatt öltöztek be hatalmi arcoknak
  • TSZ miért nem öltözne be Putyinnak, Béfé pedig miért öltözik a hétköznapokban is Zelenszkijnek
  • egy kémprogram miatt ilyen jó az összhang közöttük, ennek ellenére pillanatok alatt képesek konfliktusba kerülni egymással. De mindig megbeszélik
  • habár személyes tapasztalataikból és a hétköznapi példákból merítettek, egy teljesen új előadást hoznak Erdélybe
  • méghozzá két részletben: először márciusban, majd áprilisban is

Sokat agyaltam, hogy az erdélyi turnétokra miért pont ennek a két történelmi személynek öltöztetek be. Károly királynak Zalánpatakon van birtoka, gyakran jár Erdélybe. Ti is. Dehát Napoleon? Valamikor elfoglalta Erdélyt is. Ti is erre készültök, beveszitek Erdélyt?

Tóth Szabolcs (TSZ): Nagyszerű elemzés, ilyen mélységig nem elemeztük a saját arculatunkat, de természetesen a bevevés a szándékaink között van, ahogy a területfoglalás is. Igaz, nem szeretnénk egész országrészeket elfoglalni, csak néhány kultúrház területét, azt is csak az előadás idejére. A turnécímünk utal az előadásunkra is, amelyben a jelenetek többségében a két ábrázolt karakter közül az egyik mindig megpróbál hatalmaskodni a másik fölött, ahogy az manapság eléggé divat lett. A másik karakter persze megpróbál ellenállni ennek az indokolatlan hatalmaskodásnak.

Bálint Szabolcs (Béfé): Bocsánat, szerintem én vagyok a ludas, abban hogy félretájékoztattalak. TSZ nem Károly, hanem III. György gönceit viseli, csak persze ezt nem reklámoztam neki, amikor megmutattam az arculatot. Ő ugyanis az elmebeteg királyként vonult be a történelembe. Nem mintha Napóleon sokkal józanabb természetű lett volna. Károly herceg csak szereti a pirosat. Lenyúlta az imidzsét.

Ami Erdély bevételét illeti, én nagyon szeretem Erdélyt, de szerintem ha az ember erőforrásokat áldoz hódításra, akkor egy kis óceániai szigettel jobban kijön.

Így jobban érthető a Hatalmi Arcok cím és az alaptéma is: a konfliktus, az ellenségeskedés, a harc, ami mindig aktualitás Erdélyben is. Pláne most, amikor politikai kérdés is, hogy ki, melyik hatalmi arccal tart. De akkor már miért nem Putyin és/vagy Zelenszkij került fel a plakátra?

TSZ: Putyin nem szokott sapkát viselni, és sapka nélkül mindenki számára egyértelmű lett volna, hogy már kopaszodom és ezt szerettem volna elkerülni.

Béfé: Én bármikor szívesen öltözöm Zelenszkijnek, van pont olyan tréningem.

Aktuálpolitikai vonatkozásai nem is lesznek az erdélyi turnéra elvitt előadásotoknak?

TSZ: Ahogy eddig sem, most sem lesznek konkrét politikai poénok, azokat meghagyjuk azoknak, akik értenek hozzá, viszont az élethelyzetek, amelyeket bemutatunk, azok az aktuális politika következményei is.

Béfé: A hatalmi harcok sokféleképpen testet ölthetnek, nem csak a politikában vagy a csatatéren. Én például ma fél órát küzdöttem egy parkolóhelyért. Lehet kicsit le is vagyok lassulva, mert a fogorvostól jövök, és telenyomtak lidocainnal. De így legalább nem zavar, hogy le vagyok lassulva.

TSZ: Íme, egy másik hatalmi harc.

Béfé: De közben lefőztem egy kávét. szóval lássuk ki nyer a koffein vagy a lidocain.

Konkrét politikai poénok viszont azért sem lesznek, mert a Szomszédnénit hidegen hagyják az aktuálpolitikai kérdések? Vagy attól tartotok, hogyha forró témához nyúltok, mint Bödőcs Tibor vagy Lengyel Tamás, akkor az könnyen visszaüthet?

Béfé: Engem nem hagynak hidegen a politikai témák, mélyen felháborít az igazságtalanság. De legtöbbször azzal maradok. Ha kiordibálom magamból a színpadon, attól még semmi nem fog változni. Szerintem szavazáskor kell véleményt nyilvánítani.

TSZ: Engem sem hagy hidegen az aktuálpolitika, de ha követem, akkor csak felhúzom magam, és indulatból nem igazán lehet poénkodni. Szóval inkább kevésbé követem. Úgy tekintek rá, mint egy múló dolog, és próbálok olyan poénokat írni, amelyek akkor is érthetőek, ha már teljesen más lesz az aktuálpolitika. Na, szinte ugyanazt mondtuk!

Béfé: Megint feltetted a kémprogramot a számítógépemre?

TSZ: Nem én tettem fel, vannak erre szakemberek.

Béfé: Mielőtt még kiderülne, a pornót nem én nézem, hanem öööö...

TSZ: …hanem most már én is.

Béfé: … van egy emberem erre. Keddenként bejön pornót nézni. Nem olcsó, de legalább diszkrét. Mikor beszorult az a lány a mosógépbe, azt is ő nézte.

A kémprogramoktól és a pornótól visszatérve: szerintetek mire fogékonyak inkább az erdélyiek a Hatalmi Arcok tekintetében? Mire élezitek ki a tavaszi előadássorozatot?

Béfé: Hát a kisebbségi létnek megvannak a maga harcai. Erdélyt nem kell a rossz Brüsszellel ijesztegetni, ott vannak a románok.

TSZ: Bárki hétköznapi életében előfordulnak hatalmi arcok, akikkel hatalmi harcokat kell vívni, legyen az egy autóvásárlás, vagy a cégnél a főnököd, szóval ilyen helyzeteknek kerestük a poénos oldalát. És ha azzal az érzéssel megy haza egy néző, hogy ezeket a hatalmi arcokat nem kell annyira komolyan venni, mint amennyire ők szeretnék, akkor már megérte turnézni egyet.

Béfé: Mindig van konfliktushelyzet a világban. Akinek meg nincs, az csinál magának.

TSZ: Béfé egy igazán semmirekellő alak – látod, ilyen egyszerű. Meg is van a konfliktus közöttünk, amit most interjú után szépen meg kell beszélnünk.

Béfé: Nem kell megbeszéljük, mert én tudom. Unom már ezt a rengeteg megbeszélést. A múlt héten is azt kellett megbeszéljük, hogy hitvány szemét vagyok.

TSZ: Ez gyorsan ment.

Béfé: Előtte meg gerinctelen gyökér. Minden szerdán van erre egy Zoom meetingünk.

TSZ: Ezek a meetingek azért jók, mert lesznek ilyen karakterek is az estünkben, és akkor ezeket Béfének könnyebb lesz eljátszania.

Béfé: Method acting.

A hétköznapokban előforduló, akár székelyföldi konfliktusokból viszont a Szomszédnéni már többször csinált humorestet. Mennyire lesznek újszerűek a most elhangzó poénok és bemutatott jelenetek? Mitől lesznek ezek az előadások mások, mint az eddigiek?

Béfé: Nem egyszerűen újszerűek lesznek, hanem újak.

TSZ: Talán egy fokkal őszintébb lesz ez az estünk, magunkból is sokat megmutatunk, elmesélünk, olyan témákat érintünk, amelyek éppen foglalkoztatnak bennünket. Például ilyen a túlzott magabiztosság, ami a hatalmi arcok sajátja.

Béfé: Szerencsére a világ folyamatosan változik, így évről évre újabb faszságokkal kell megküzdenünk. Egyik évben van egy vírus, ami miatt napi 25-ször kell kezet mosni. A másik évben meg háború van a szomszédban, és azt ajánlják, hogy mi lenne, ha ezen a héten kihagynád a zuhanyzást? Szóval van, amiből dolgozni.

Fotó: Szomszédnéni Produkciós Iroda
Fotó: Szomszédnéni Produkciós Iroda

Tehát most, hogy amerikai szabályok szerint is teljesen nagykorúnak számít a Szomszédnéni, lecserélitek a fellépői gardróbot és lesz ne mulass?

TSZ: Olyan nemulass lesz, hogy csak. De ennek ellenére reméljük, hogy jó fognak mulatni az emberek. Nem tudom, van ebben ellentmondás vagy nincs?

Akkor ez egy elég exkluzív interjú, a végén még a humoristáknak az újságírók által feltett hülye kérdések is bekerülnek az előadásba.

Béfé: Bármi bekerülhet. Ha minden igaz, akkor olyan részei is lesznek, amelyeket helyben imprózni fogunk. Tudod, mindig szokták mondani, hogy „aztán ez ne legyen benne a műsorban”.

Igen, ez a helyzet különösen akkor izgalmas, amikor a politikus élő adásban mondja.

TSZ: Annyira alakulóban van még a műsor, hogy ha felteszel egy hülye kérdést, akkor megköszönjük, mert akkor az is bekerülhet a műsorba.

Béfé: Szóval mi a következő kérdés?

A DumaCastban beszéltétek, hogy Magyarországon nem igazán vannak rajtatok kívül sketch comedy-s fellépők, inkább csak stand up comedy van. Erdélyben viszont egy kicsit más a helyzet. Mintha épp ez a formáció lenne működőképesebb. Ti is Erdélyből indultatok és ma is működik például a Pittyes2-es, meg volt az Open Stage. Most mivel készültök, inkább sketch comedy vagy stand up comedy jelenetek lesznek?

Béfé: Kábé fele-fele arányban lesznek jelenetek és stand up.

TSZ: Belőttünk egy fele-fele arányt, szóval az est felében sketch comedy a másik felében stand up comedy lesz. Szeretjük így ötvözni a kettőt, így talán színesebb a műsor is.

Béfé: Na, megint a kémprogram...

TSz: Igen, elég gyors. De fura is lett volna, ha azt mondom, hogy fele-fele, te meg azt hogy 80 és 20 százalék. Akkor újra kellett volna gondoljuk az egész estet.

Béfé: Jó, hogy nem vagyunk 100-an, mint a Cigányzenekar. Mit játszotok ma este? – Cigányzenét. – Cigányzenét. – Cigányzenét. Ilyen lenne az interjúd. Egy jelenethez elég egy konfliktus, szóval az kicsit megúszósabb. A stand up comedy viszont személyesebb. Ott egy szál mikrofonnal állsz a közönség előtt, az belülről kell jöjjön.

Apropó sketch comedy. A székely humor jellegének köze lehet ahhoz, hogy Erdélyben több ilyen formáció is létrejött?

TSZ: Ha ez így van, akkor az eddigi legnagyobb székely humortársulat neve Monty Python. Nem annyira székelyes név, de hát ők tudják.

Béfé: A Gyalog Galoppban nem a Hargitára mentek?

TSZ: A Gyergyói havasokra.

Béfé: Igen, ismerős volt valahonnan.

TSZ: Tény, hogy Erdélyben van közönsége a jeleneteknek. Viszont ha a Humorfesztiválra jelentkezőket nézzük, akkor a legutóbbi néhány alkalommal már inkább stand up comedy-vel jelentkeztek, szóval ebben is érezhető egy változás.

Béfé: Egyébként meg bármelyik sitcomot is megnéznéd, mindegyik vicces jelenetek halmaza. Legyen az a Jóbarátok vagy az Agymenők. Az egész élet egy jelenet, aztán mikor egyedül mammogsz rajta, az a stand up.

Mondjuk az is igaz, hogy az Erdélyi Humorfesztet is rég láttuk. Mintha Kelemen Hunor államfő-jelöltsége óta nem lett volna. Lesz amúgy idén vagy valamikor újra erdélyi humorfesztivál? Vagy azzal mi történt?

Béfé: A Covid-járvány nem tett jót a tömegrendezvényeknek. Azt mondták a szervezők, hogy ősszel mindenképp megszervezik.

TSZ: Idén tavaszra az RMDSZ egy másik humoros eseményt szervezett, a kongresszusát, és gondolom nem akartak a saját konkurenciájuk lenni.

Az Erdélyi Humorfeszten részt fogtok venni valamilyen formában? Zsűriként is turnéztok egyet?

Béfé: Ha jól tudom, csak Kolozsváron lesz Humorfeszt, szóval egy nagyon visszafogott turné lenne.

TSZ: De fellépőként részt veszünk. Zsűriként nem tudjuk, az a szervezők döntése lesz majd.

Béfé: Hogy benne leszünk-e a zsűriben, az attól függ, hogy felkérnek-e erre és hogy lesznek-e új tehetségek. Például ha csak egy versenyző lesz, akkor nem kell zsűri sem.

Korábban voltak meghallgatások különböző településeken is…

TSZ: Igen, korábban voltak, de a szervezők elárulták nekünk, hogy idén már csak Kolozsváron lesznek meghallgatások.

Béfé: Az jó kis móka volt régen, elmenni meghallgatni az újakat.

Akkor térjünk is át inkább az erdélyi turnétok helyszíneire. Látom, hogy két részre osztottátok. Miért döntöttetek úgy, hogy előbb Partium környékén, majd májusban Székelyföldön léptek fel?

Béfé: A már betervezett fellépéseink miatt. Nem volt annyi szabad dátum a naptárunkban, hogy egyhuzamban meg tudjuk csinálni. Meg lehet, hogy egy 16 településes turné elég fárasztó lenne egyben.

TSZ: Tavaly nagyrészt egyben nyomtuk le az összes helyszínt, és az elég kimerítő volt. A végére a gyógyszertárban suttogva kértem valamit a hangomra, szóval így reméljük, hogy az összes fellépésen frissek lehetünk és hallatszik is, amit mondunk.

Béfé: Sajnos mi nem használunk kedély- és hangulat-javító szereket, mint a Rolling Stones, így minden kicsit döcögősebben megy.

Meg hát az utak is döcögősebbek Szatmárnémeti és Kolozsvár között, mint ott. Az eddigi turnéitok alatt volt olyan tapasztalatotok, hogy más fajta humorra lenne igény a Partiumban, Közép-Erdélyben mint pl. Székelyföldön? Vagy ugyanúgy reagál a közönség adott poénokra?

Béfé: Hát igény lehet lenne rá, de ugyanazt kapják.

TSZ: Nem igazán tapasztaltunk ilyesmit, ugyanazt a műsort visszük mindenhová, persze van néhány poén, amit az egyik régióban jobban vesznek, mint máshol. Például a székelyes tájszóláson lehet a szatmáriak jobban röhögnek.

Béfé: Igyekszünk úgy összeállítani a műsort, hogy Sepsiszentgyörgyön ugyanúgy tudjanak nevetni rajta, mint Zürichben. Amúgy léptünk fel Zürichben, ott is ugyanazokon a poénokon nevetnek, csak kicsit visszafogottabban.

TSZ: Mármint a zürichi magyarok. Azt még nem találtuk ki, hogyan tudnának ugyanúgy röhögni egy poénon a svájciak is, mint a szentgyörgyiek.

Béfé: Lehet a sok csoki teszi.

HATALMI ARCOK – Szomszédnéni Erdély turné 2023. Hol? Mikor?

Szatmárnémeti: március 26., 18 óra, Szakszervezetek Művelődési Háza / Jegyek: az RMDSZ székházban (Mihai Viteazu 10., 9-16 óra között)

Nagyszalonta: március 27., 19 óra, Zilahy Lajos Művelődési Ház / Jegyek: a Magyar Házban (Kossuth Lajos 16.)

Arad: március 28., 18 és 20 óra, Bábszínház (Episcopiei 15.) / Jegyek: az RMDSZ székházban (Episcopiei 32.)

Máramarossziget: március 29., 20 óra, Casa Armatei (Szabadság tér 24/A) / Jegyek: Máramarosszigeti RMDSZ iroda (Szabadság tér 24.), Leőwey Klára Elméleti Líceum titkársága (22 December 1989 út 2.), Református Parókia (I.M. Apsa 27.) és a Hosszúmezői Polgármesteri Hivatal (Főút 689.)

Zilah: március 30., 18 és 20 óra, Vigadó / Jegyek: a megyei RMDSZ irodában (Kossuth Lajos 33., 9-16 óra között), a SziT területi szervezeteinél és a SZMDT-nél.

Nagyvárad: április 1., 17 és 19 óra, Partiumi Keresztény Egyetem Díszterme (Primariei 36.) / Jegyek: a Gekkó pubban (T. Vladimirescu 40., 17-01 óra között)

Kolozsvár: április 2., 17 és 19 óra, Auditorium Maximum (Farkas/ Mihail Kogalniceanu 5.) / Jegyek: a Bulgakovban (Kizárólag készpénzes vásárlás!) (I.M.Klein 17.)

Nagykároly: április 3, 19 óra, Nagykárolyi Városi Színház / Jegyek: a nagykárolyi RMDSZ székházban (Kölcsey Ferenc 2., 9-15 óra között)

A belépő ára 35 lej. A turné májusban Székelyföldön folytatódik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!