Kipróbáltuk a kártyáról való pénzfelvételt a Pennyben, de nem volt benne sok köszönet

2023. február 16. – 18:42

Kipróbáltuk a kártyáról való pénzfelvételt a Pennyben, de nem volt benne sok köszönet
Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

200 lejt akartam kivenni a sepsiszentgyörgyi Pennyből, mert megtudtam, hogy az üzletlánc új szolgáltatása ezt lehetővé teszi. De amennyi frusztrációval maradtam utána, legközelebb inkább kilométereket gyalogolnék egy ATM-ig.

Mint ahogy már beszámoltunk róla, a Penny üzletlánc Romániában premiernek számító újítást vezetett be: lehetővé tette a vásárlóinak, hogy 200 lej értékig készpénzt vegyenek fel a boltjaiban. Mivel a szolgáltatást elvileg a Penny minden üzletében elérhetővé tették és a bevezetését Magyarországon is kilátásba helyezték, elmentünk kipróbálni, hogyan történik mindez a gyakorlatban.

Le akartam tesztelni, hogy Sepsiszentgyörgyön működik-e a szolgáltatás, amire amúgy kevés esélyt láttam, miután a szentgyörgyiek sem hallottak még róla. Kíváncsi voltam arra is, hogyha mégis működik, mennyire gördülékenyen lehet pénzt kivenni, valós alternatívája tud-e lenni a banki ATM-nek abban a városban, ahol tényleg nem sok helyen lehet pénzt kivenni, kiváltképpen nem a Penny környékén.

Spoiler alert: lehet pénzt kivenni, de erősen tartózkodnék tőle, hogy még egyszer így kelljen ezt megoldjam, mert a hajam is megőszült, amíg készhez kaptam a saját pénzem. Ráadásul lehet, hogy nem olvastam el az apróbetűs részt, de feltételekhez is kötötték a pénzkivételt.

Négy óra körül érkezem a Nicolae Iorga 22-es szám alatt található Penny üzlethez. Utólag meggondolva nem éppen a legjobb időpontban. Négy órakor ugyanis sokak munkaideje lejár, a délutános gyereket haza kell hozni az iskolából és a kisváros több helyen is bedugul. Ilyenkor biztos mindenki idegesebb – ezzel magyarázom azt a feszültséget, ami a Pennyben eleve fogad. Azt viszont sehogy sem értem, hogy miért zár be előttem az egyik kassza, és marad egyetlenegy nyitva, ha ekkora a hajtás. De mindegy, nem az én dolgom. Én csak egy pennys szolgáltatást szeretnék igénybe venni, bár a pénzkivétel lehetőségére a boltban semmi sem utal – amitől még jobban elbizonytalanodom.

Azért még kiállom a soromat, és felteszem a nagy kérdést románul a kasszásnak. Hosszú volt a sor, ezért bizonyítékul előkotortam a telefonból a Penny hivatalos tájékoztatóját is. A kasszás a mondókám végén megnéz, aztán a telefonomba bámul, előbb a kezemből, majd a saját kezéből nézi, tanulmányozza, hogy mi lehet ez. Fejét vakarva végül azt mondja, ő nem tud ilyenről. Azonban nem adja vissza a telefonomat, leteszi a kassza mellé és egymás után hívja oda a feletteseit. A sorban álldogáló, várakozó vásárlók szúrós szeméből ítélve pedig már a pokolba kívánhatnak.

Viszont megtudom, hogy a legnagyobb boss az, aki rögvest érkezik. Addig engem félreállítanak. Rövid idő múlva csakugyan megérkezik az üzletvezető, akivel közlöm, hogy hallottam a szolgáltatásukról és pénzt vennék ki. Kérdezem, hogy lehet-e? Erre rávágja, hogy igen, ott a kasszánál lehet, és máris politikusokat megszégyenítő módon tűnik el, mielőtt még másról is faggathatnám.

Mivel addigra a mögöttem lévő sor a kétszeresére nőtt, reménykedtem, hogy nem kell újra kiálljam a sort, de a kasszás, aki nem tudott a pénzkivevős akcióról, most úgy el volt foglalva, hogy észre sem vett. Szerencsémre, mire feladtam volna a kassza mellett álldogálást, addigra egy másik kasszás odalépett hozzám, hogy soron kívül kiszolgáljon. Azokra, akik a kasszanyitás reményében még odasomfordáltak volna, bosszúsan ráförmedt, hogy a kassza zárva van. Éreztetve, hogy ideges azért, mert egyéb fontosabb elfoglaltságai mellett még ezzel a feladattal is foglalkoznia kell. Azaz velem.

Ráadásul én még azzal is tovább frusztráltam, hogy amikor közölte, hogy gyorsan vásároljak valamit, egy kávét vagy egy rágógumit, hogy kivehessem a pénzt, én értetlenül álltam a dolog előtt, mert csak 200 lejt akartam kivenni a saját bankszámlámról, az általa javasolt rágóra vagy kávéra nem volt szükségem. Ez azonban szerinte kötelező volt, hogy a pénzkivétel regisztrálva legyen.

Én meg nem akadékoskodtam tovább, mert roppant idegesnek tűnt, és örültem, hogy annyit még elmondott egy másik kasszással kórusban, hogy a programot az elmúlt évben, nagyjából három hónappal ezelőtt vezették be. Igaz, szemlátomást nem hogy a vásárlók, még a kasszások sincsenek mind tisztában vele. Vásároltam tehát egy rágót, mint 1-4. osztályos koromban, amikor a büfés néninek nem volt visszajárója, és cukorkát adott az aprópénz helyett. Ő cserébe bepötyögte a gépbe a 202.69 lejes összeget, én pedig a bankkártyát a vásárlásoknál szokásos módon hozzáérintettem, és megkaptam az általam igényelt 200 lejt és a rágót is. Ezzel pedig, mint aki jól végezte dolgát, megköszöntem és végre elhagyhattam az üzletet.

 Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Egyúttal az elemek visszaváltását is leteszteltem

Igen ám, de amikor kimentem az üzletből egyből eszembe jutott, hogy rám bíztak egy doboz használt elemet, mert a Penny másik programja szerint egy kg lemerült elemért egy csomag új elemet ad, hét rossz elemrúdért pedig egy jót. Mondták már, hogy vastag bőr van a pofámon, de jó elem nélkül hazamenni ugyanolyan kellemetlen lett volna, mint most visszamenni a boltba. Csak hát megint semmi jele nem volt annak, hogy hol váltják be az elemeket, ezért az egyik kasszásnőhöz fordultam, aki az előbb segítőkésznek mutatkozott. Ő azonban lerázott azzal, hogy ilyenekkel a főnököt kell megkeresni, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy lejárt elemekkel megyek a Penny üzletvezetőjéhez.

Viszont a főnököt sehol nem láttam, úgyhogy beálltam ismét a kasszás sorba. Az a kasszás nő volt ott – két kassza működött – , aki ez előbb már lecseszett azért, hogy rossz helyre jöttem az elemeimmel. Nyilván nem hozzá kellett volna, de reméltem, hogy hátha ismét odahívják a bosst.

Jött is valaki más, akivel megmértük az elemeket, majd a főnökhöz vitt. Kezünkben az elemeimmel – mert ugye már mindenki kezében azok voltak – , magyarázom románul, hogy nem csak egy csomag elemet kell adjon az 1 kg elemért, hanem a többi elemért, ami az egy kiló fölött van, még járna pár elem. Kicsit már olyan volt a hangulat, mint egy török bazárban, ahol kézzel-lábbal alkudozol, magyarázkodsz és próbálod fel vagy éppen levinni az árakat, de a főnök végül csak rám hagyta a dolgot, és még négy darab elemet szinte hozzám csapott és aztán mondta, hogy mehetek.

Igen ám, de a kasszánál kellett kimenni, az üzletvezető pedig semmi féle nyugtát nem adott a kezemben lévő jó pár darab pennys elemről. Kicsit sántított a dolog, hogy én csak úgy kisétálok azokkal a vadiúj elemekkel, szóval a biztonsági őrnek jó előre feljelentettem magam, hogy én ezt nem lopom, de ki fogom vinni innen, mert csereberéltünk.

A biztonsági őr pislogott párat, talán furcsálta is, de aztán azt mondta, menjek, ha mennem kell. Én pedig megfogadtam magamnak, hogy amennyiben sem a 200 lejt, sem az elemeket nem fogja a Penny vagy a rendőrség utólag visszakövetelni, akkor inkább soha többé nem megyek vissza, hogy ezeket a szolgáltatásokat igénybe vegyem.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!