Kevesebb miccs, több meccs: ha nem fogy le, nem vezethet mérkőzést két túlsúlyos játékvezető

2023. január 31. – 14:12

Kevesebb miccs, több meccs: ha nem fogy le, nem vezethet mérkőzést két túlsúlyos játékvezető
Andrei Antonie mérkőzést vezet a román labdarúgó bajnokságban, 2022. szeptemberében – Fotó: Flaviu Buboi / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mérlegre állították a központi labdarúgó-játékvezetőket a legutóbbi fizikai állapotfelmérő vizsgálaton, és több játékvezető esetében alaposan kilengett a mérleg nyelve: Cătălin Popa és Andrei Antonie túllépte a súlyhatárt, így március 1-jéig kaptak haladékot, hogy visszanyerjék optimális testsúlyukat, különben nem vezethetnek többé mérkőzéseket.

A Román Játékvezetők Központi Bizottsága már nem hajlandó szemet hunyni a gömbölyödő pocakok fölött, így Kyros Vassaras igazgató az év elején radikális döntést hozott. Az 1-es Liga összes játékvezetőjét mérlegre állíttatta egy bufteai továbbképzésen.

A gsp.ro szerint Cătălin Popa és Andrei Antonie voltak azok, aki a megmérettetésen túlsúlyosnak találtattak. Közölték velük, hogy március 1-jéig orvosi igazolással kell bizonyítaniuk, hogy a súlykorlátokon belül vannak. Ezt Antonienak nehéz lesz teljesítenie, ugyanis a 41 éves játékvezető egy cukrászda tulajdonosa, amelyet a Román Labdraúgó Szövetség vezetősége is jól ismer, ugyanis a végrehajtó bizottság ülései után ugyanis odagyűlnek süteményezni a tagok.

2022-ben egyébként a két túlsúlyos bíró közül Cătălin Popa volt az egyik legtöbbet foglalkoztatott játékvezető, nem kevesebb, mint 12 mérkőzést vezetett le. Antonie sokkal kevesebbet, mindössze két meccset kapott.

Cătălin Popa játékvezető a Kolozsvári U – Dinamo Bucuresti közötti mérkőzésen, 2022. májusában – Fotó: Flaviu Buboi / NurPhoto / AFP
Cătălin Popa játékvezető a Kolozsvári U – Dinamo Bucuresti közötti mérkőzésen, 2022. májusában – Fotó: Flaviu Buboi / NurPhoto / AFP

Most, miután megbuktak a mérlegteszten, amíg le nem fogynak addig videóbírói feladatokat bíznak rájuk, a legutóbbi fordulóban is épp Popa figyelte a képernyőt a vendégszurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt megszakított Sepsi OSK – U Craiova 1948 mérkőzésen. Cătălin Popa több mint 20 éve bíró, és sportmenedzsmentből szerzett mesteri diplomát Helsinkiben.


Nemcsak Popát és Antoniét tiltották el a játékvezetéstől: Iulian Călin és Sorin Costreie is megbukott a vizsgálatokon, és márciusig nem delegálhatók a pályára. Az elsőnek amúgy sem a játékvezetésben vannak hosszú távú tervei, ugyanis tavaly bejelentette, hogy politikai pályára lép, és 2024-ben az önkormányzati választásokon a Ștefănești-i polgármesteri tisztség elnyeréséért száll versenybe.

Egy központi játékvezető honoráriuma egyébként 6,000 lej (mintegy 1200 euró) az 1-es Liga mérkőzésein. A videóbírók ennek a felét kapják, 3,000 lejt (600 euró), a tartalék játékvezetők pedig 2000 lejt (400 euró). 700 lejes keretet biztosít nekik a szövetség fejenként (150 euró) az utazási és szállásköltségekre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!