Megnéztük, hogy a januári enyhe időjárás ellenére hol lehetne most sízni Erdélyben

2023. január 4. – 08:33

frissítve

Megnéztük, hogy a januári enyhe időjárás ellenére hol lehetne most sízni Erdélyben
Ahol lehet, hóágyúkkal pótolták a havazást, de így is nagyon kevesen látogatják a síközpontokat – Fotó: Virgil Simonescu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Egész Európában sorra dőltek a melegrekordok az év első napjain és ezt a sípályák üzemeltetői is megérzik: nemcsak Romániában, de Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Lengyelországban, Olaszországban és Csehországban is több síparadicsom maradt zárva a karácsony óta tapasztalt enyhe idő miatt. Romániában is éppen csak ördögszekeret nem fúj a szél az ismertebb síközpontoknál, de azért vannak kivételek: Hargita megyében például meglepően sok pálya üzemel, igaz, általában csak a könnyebb szakaszok. Átfésültük Erdély megyéit, hogy a vakációban üzemelő sípályákat összeszedjük. Friss fejlemény, hogy szerdára virradó éjszaka több helyen is havazott, például a Madarasi Hargitán, de a Kolozs megyei Buscat síközpontnál is.

Január első napjaiban rekordmeleget mértek az ország több pontján is. Január elsején összesen például 16 mérőállomáson mértek januári csúcsot, a legmelegebb a Curtea de Argeș-i állomáson volt, ahol 20,6°C-ot regisztráltak. Ezen kívül három mérőállomáson haladta meg 20°C-ot a hőmérséklet és három helyen is megdöntötték az eddigi melegrekordot, többek között a Hargita megyei Maroshévízen is.

Időközben a Szeben megyei hegyimentők vezetője is arról nyilatkozott a sajtónak, hogy a 2000 méter feletti zónákban, például a Bâlea-tónál is csupán alig 26 centiméteres a hóréteg, ami nagyon kevésnek számít az elmúlt években tapasztalt átlaghoz képest. Mint mondja, volt már példa rá, hogy a Fogarasi-havasoknál egy hónappal kinyújtották a nyári szezont, de januárban mindig több hó volt a hegységben, mint most. Dan Popescu szerint ez a különös időjárás igencsak rosszul érinti a térség turizmusát, a kevés hó miatt ugyanis sokkal kevesebb turista látogatott ki, mint korábban.

Hasonló állapotokról számolnak be Hunyad megyéből is. Râușornál, a Vulkán-hágónál, de a Páring-hegységben is olyan meleg volt, hogy nem tudták beüzemelni a hóágyúkat, a turisztikai központok és a sípályák turisták nélkül maradtak.

Kovászna megye: egyetlen pálya sem üzemel

A Sepsiszentgyörgy melletti Sugásfürdőn zárva van mindkét pálya. Bár a kis pályán látszólag sikerült hóágyúval egy kis mesterséges havat odavarázsolni, az élő kamerás felvételek alapján senki nem tartózkodik a helyszínen. A megye leghosszabb pályája, a kovásznai Lőrincz Zsigmond pálya sem üzemel, de a 2016 végén átadott nagypataki (Bodzaforduló mellett) pályánál rögzített felvételeken is csupán kisebb hófoszlányokat lehet látni a felvonó nyoma mellett.

Hargita megye: meglepően sok helyen lehet lecsúszni

Hargitafürdő: elindították a 300 méter hosszú Csipike pályát, ahol hóágyúval biztosították a csúszáshoz szükséges körülményeket. A síközpont Miklós és Kossuth pályáiról pedig egyelőre csak egy-egy tavaly márciusban készített képet mutatnak.

Homoródfürdő: a Lobogó panzió mellett meglepően nagy a nyüzsgés január 3-án. Az élő felvételek szerint a pályaszakasz lenti részén nem csak sáros-lucskos havon csúsznak a gyerekek, hanem a hóágyúknak köszönhetően sikerült friss és fehér pályát biztosítani az érdeklődőknek.

Borszék: a Reménység pálya felvonója is tele van sízőkkel, bár itt már nem sikerült a teljes szakaszt hóval lefedni. Az érdeklődők csupán a felvonó nyoma mentén és a középső íven csúszhatnak.

Gyergyócsomafalva: a csomafalvi pálya alsó része is üzemel. Az élő kamerás felvételekből azonban nem derül ki, hogy a fenti pályaszakaszt megnyitották-e. Január 3-án sűrű köd borítja be a pályákat, ezzel is magyarázható, hogy nem állnak hosszú sorokban a sízők.

Gyimesfelsőlok: lehet sízni a Gyimesekben is, ahol a homoródi állapotokhoz hasonló körülményeket láthatunk.

Madarasi Hargita: a legnagyobb és legnevesebb székelyföldi síközpont legutóbbi közleménye szerint az ünnepi időszakra beüzemelték a Kicsi Súgó kezdő- , a Kicsi Mihály középhaladó és a Nagy Súgó haladó pályáit. A január 3-i közvetítés alapján ezek a pályák jelenleg is nyitva vannak, sokan állnak sorban a felvonóknál.

Maroshévíz: üzemel a sípálya, de itt is nagyon sűrű a köd.

A tusnádfürdői, csíkcsicsói (pedig ott van némi hó), marosfői, a kissomlyói, a székelyvarsági pályák zárva vannak, de nem nyitottak még a Havas Bucsinon, a Bogdán pályánál és a Gyilkos-tóhoz közel eső Oxygen pályát sem.

Néhány hófoszlány a Bogdán pálya tetején – Forrás: képernyőmentés
Néhány hófoszlány a Bogdán pálya tetején – Forrás: képernyőmentés

Maros megye: semmi

A megyéből egyedül a Szovátától alig 8 kilométerre eső, összességében 1500 méter hosszú pályáról van tudomásunk, ahol az élő kamerás felvételek alapján csak egy-egy hóbuckát látni.

Beszterce-Naszód megye: itt is semmi

A megyében három kisebb síközpont található: a Beszterce város mellett készült Cocoș komplexum, a Radnai-havasokban található Alpina Blazna Sant pálya és a báránykői (Piatra Fântânele) pályák. A besztercei magánberuházásról egyébként gyakran írt a román sajtó: a 2018-ban átadott, mintegy 5 millió eurós síközpontot egy téli szezonban legfennebb 2 hétig tudták nyitva tartani.

Kolozs megye: a semminél egy kicsivel több

Meglepetésünkre az ünnepi időszakra megnyitották a Kolozsvártól körülbelül 60 kilométerre lévő Buscat síközpontot. A komplexumban 5 pályaszakasz van: egy tanuló, egy kék (könnyű), egy zöld és piros (közepes nehézségű), illetve egy fekete pálya (nehéz), emellett szánkópályát is kialakítottak. A síközpont Facebook-oldalán található, frissen feltöltött videók tanúsága szerint a hóágyúk segítségével a tanuló- és a kék pályát sikerült beindítani.

Zárva van a feleki pálya, de a mărișeli (havasnagyfalui) síközpontot sem nyitották meg. Az élő kamerás felvételek alapján itt szintén a tanuló pályára fújtak havat hóágyúkkal, de senki sem tartózkodik a helyszínen.

Máramaros megye: Kapnyikbánya rulez

Máramaros síközpontjai közül egyedül Kapnyikbányán nyitottak: a hó minősége nem a legjobb, de a kamerák tanúsága szerint egészen a csúcsról lehet ereszkedni, csupán a fekete pálya van zárva. A síszezonban igen népszerű Borsa és Suior komplexumok jelenleg zárva vannak.

Bihar megye: felejtsük el!

Az Erdélyi-középhegység igen kedvelt síközpontja a Ski Vârtop illetve a Stâna de Vale, de a rendkívül meleg időjárás miatt egyik pályát sem üzemelték még be.

Fehér és Hunyad megye: a Straja üdülőközpont tartja a frontot

A kisebb turisztikai komplexumok zárva maradtak, a meleg időjárás miatt pedig nem tudták beüzemelni a hóágyúkat. De ugyanúgy a nagyok közé sorolható, 10 pályából álló és összesen 18 kilométer hosszú lesiklást biztosító Șureanu síkomplexum sem nem nyitott még ebben a szezonban.

Hunyad megyében egyedül a Lupeni településtől alig 8 kilométerre található Ski Straja síkomplexumot találtuk nyitva az ünnepi szezonban. A Facebook-oldalra feltöltött képeken egészen látványos, ahogy a hegyoldalt beborították mesterséges hóval.

Szeben megye: itt is egy nagy komplexum indult be

Egyedül az Arena Platos Păltiniș komplexumot találtuk, amelyet már beüzemeltek a vakációs időszakra. A pályáról azt kell tudni, hogy Románia egyik legmagasabban fekvő üdülőhelye, a tengerszint feletti 1440 méteren. Ahogy más síközpontok esetében is tapasztaltuk, itt is csak bizonyos pályák esetében tudták biztosítani a megfelelő körülményeket.

Brassó megye: az ország legdrágább sípályái most nem üzemelnek

A megyéből a három legnagyobb síkomplexumot figyeltük. Meglepetésünkre üresen állt a legdrágábbnak számító sinaiai pálya, de Predeálon és Brassópojánán sem nyitották még meg a sípályákat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!