Megnéztük, hogy a januári enyhe időjárás ellenére hol lehetne most sízni Erdélyben

2023. január 4. – 08:33

frissítve

Megnéztük, hogy a januári enyhe időjárás ellenére hol lehetne most sízni Erdélyben
Ahol lehet, hóágyúkkal pótolták a havazást, de így is nagyon kevesen látogatják a síközpontokat – Fotó: Virgil Simonescu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Egész Európában sorra dőltek a melegrekordok az év első napjain és ezt a sípályák üzemeltetői is megérzik: nemcsak Romániában, de Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Lengyelországban, Olaszországban és Csehországban is több síparadicsom maradt zárva a karácsony óta tapasztalt enyhe idő miatt. Romániában is éppen csak ördögszekeret nem fúj a szél az ismertebb síközpontoknál, de azért vannak kivételek: Hargita megyében például meglepően sok pálya üzemel, igaz, általában csak a könnyebb szakaszok. Átfésültük Erdély megyéit, hogy a vakációban üzemelő sípályákat összeszedjük. Friss fejlemény, hogy szerdára virradó éjszaka több helyen is havazott, például a Madarasi Hargitán, de a Kolozs megyei Buscat síközpontnál is.

Január első napjaiban rekordmeleget mértek az ország több pontján is. Január elsején összesen például 16 mérőállomáson mértek januári csúcsot, a legmelegebb a Curtea de Argeș-i állomáson volt, ahol 20,6°C-ot regisztráltak. Ezen kívül három mérőállomáson haladta meg 20°C-ot a hőmérséklet és három helyen is megdöntötték az eddigi melegrekordot, többek között a Hargita megyei Maroshévízen is.

Időközben a Szeben megyei hegyimentők vezetője is arról nyilatkozott a sajtónak, hogy a 2000 méter feletti zónákban, például a Bâlea-tónál is csupán alig 26 centiméteres a hóréteg, ami nagyon kevésnek számít az elmúlt években tapasztalt átlaghoz képest. Mint mondja, volt már példa rá, hogy a Fogarasi-havasoknál egy hónappal kinyújtották a nyári szezont, de januárban mindig több hó volt a hegységben, mint most. Dan Popescu szerint ez a különös időjárás igencsak rosszul érinti a térség turizmusát, a kevés hó miatt ugyanis sokkal kevesebb turista látogatott ki, mint korábban.

Hasonló állapotokról számolnak be Hunyad megyéből is. Râușornál, a Vulkán-hágónál, de a Páring-hegységben is olyan meleg volt, hogy nem tudták beüzemelni a hóágyúkat, a turisztikai központok és a sípályák turisták nélkül maradtak.

Kovászna megye: egyetlen pálya sem üzemel

A Sepsiszentgyörgy melletti Sugásfürdőn zárva van mindkét pálya. Bár a kis pályán látszólag sikerült hóágyúval egy kis mesterséges havat odavarázsolni, az élő kamerás felvételek alapján senki nem tartózkodik a helyszínen. A megye leghosszabb pályája, a kovásznai Lőrincz Zsigmond pálya sem üzemel, de a 2016 végén átadott nagypataki (Bodzaforduló mellett) pályánál rögzített felvételeken is csupán kisebb hófoszlányokat lehet látni a felvonó nyoma mellett.

Hargita megye: meglepően sok helyen lehet lecsúszni

Hargitafürdő: elindították a 300 méter hosszú Csipike pályát, ahol hóágyúval biztosították a csúszáshoz szükséges körülményeket. A síközpont Miklós és Kossuth pályáiról pedig egyelőre csak egy-egy tavaly márciusban készített képet mutatnak.

Homoródfürdő: a Lobogó panzió mellett meglepően nagy a nyüzsgés január 3-án. Az élő felvételek szerint a pályaszakasz lenti részén nem csak sáros-lucskos havon csúsznak a gyerekek, hanem a hóágyúknak köszönhetően sikerült friss és fehér pályát biztosítani az érdeklődőknek.

Borszék: a Reménység pálya felvonója is tele van sízőkkel, bár itt már nem sikerült a teljes szakaszt hóval lefedni. Az érdeklődők csupán a felvonó nyoma mentén és a középső íven csúszhatnak.

Gyergyócsomafalva: a csomafalvi pálya alsó része is üzemel. Az élő kamerás felvételekből azonban nem derül ki, hogy a fenti pályaszakaszt megnyitották-e. Január 3-án sűrű köd borítja be a pályákat, ezzel is magyarázható, hogy nem állnak hosszú sorokban a sízők.

Gyimesfelsőlok: lehet sízni a Gyimesekben is, ahol a homoródi állapotokhoz hasonló körülményeket láthatunk.

Madarasi Hargita: a legnagyobb és legnevesebb székelyföldi síközpont legutóbbi közleménye szerint az ünnepi időszakra beüzemelték a Kicsi Súgó kezdő- , a Kicsi Mihály középhaladó és a Nagy Súgó haladó pályáit. A január 3-i közvetítés alapján ezek a pályák jelenleg is nyitva vannak, sokan állnak sorban a felvonóknál.

Maroshévíz: üzemel a sípálya, de itt is nagyon sűrű a köd.

A tusnádfürdői, csíkcsicsói (pedig ott van némi hó), marosfői, a kissomlyói, a székelyvarsági pályák zárva vannak, de nem nyitottak még a Havas Bucsinon, a Bogdán pályánál és a Gyilkos-tóhoz közel eső Oxygen pályát sem.

Néhány hófoszlány a Bogdán pálya tetején – Forrás: képernyőmentés
Néhány hófoszlány a Bogdán pálya tetején – Forrás: képernyőmentés

Maros megye: semmi

A megyéből egyedül a Szovátától alig 8 kilométerre eső, összességében 1500 méter hosszú pályáról van tudomásunk, ahol az élő kamerás felvételek alapján csak egy-egy hóbuckát látni.

Beszterce-Naszód megye: itt is semmi

A megyében három kisebb síközpont található: a Beszterce város mellett készült Cocoș komplexum, a Radnai-havasokban található Alpina Blazna Sant pálya és a báránykői (Piatra Fântânele) pályák. A besztercei magánberuházásról egyébként gyakran írt a román sajtó: a 2018-ban átadott, mintegy 5 millió eurós síközpontot egy téli szezonban legfennebb 2 hétig tudták nyitva tartani.

Kolozs megye: a semminél egy kicsivel több

Meglepetésünkre az ünnepi időszakra megnyitották a Kolozsvártól körülbelül 60 kilométerre lévő Buscat síközpontot. A komplexumban 5 pályaszakasz van: egy tanuló, egy kék (könnyű), egy zöld és piros (közepes nehézségű), illetve egy fekete pálya (nehéz), emellett szánkópályát is kialakítottak. A síközpont Facebook-oldalán található, frissen feltöltött videók tanúsága szerint a hóágyúk segítségével a tanuló- és a kék pályát sikerült beindítani.

Zárva van a feleki pálya, de a mărișeli (havasnagyfalui) síközpontot sem nyitották meg. Az élő kamerás felvételek alapján itt szintén a tanuló pályára fújtak havat hóágyúkkal, de senki sem tartózkodik a helyszínen.

Máramaros megye: Kapnyikbánya rulez

Máramaros síközpontjai közül egyedül Kapnyikbányán nyitottak: a hó minősége nem a legjobb, de a kamerák tanúsága szerint egészen a csúcsról lehet ereszkedni, csupán a fekete pálya van zárva. A síszezonban igen népszerű Borsa és Suior komplexumok jelenleg zárva vannak.

Bihar megye: felejtsük el!

Az Erdélyi-középhegység igen kedvelt síközpontja a Ski Vârtop illetve a Stâna de Vale, de a rendkívül meleg időjárás miatt egyik pályát sem üzemelték még be.

Fehér és Hunyad megye: a Straja üdülőközpont tartja a frontot

A kisebb turisztikai komplexumok zárva maradtak, a meleg időjárás miatt pedig nem tudták beüzemelni a hóágyúkat. De ugyanúgy a nagyok közé sorolható, 10 pályából álló és összesen 18 kilométer hosszú lesiklást biztosító Șureanu síkomplexum sem nem nyitott még ebben a szezonban.

Hunyad megyében egyedül a Lupeni településtől alig 8 kilométerre található Ski Straja síkomplexumot találtuk nyitva az ünnepi szezonban. A Facebook-oldalra feltöltött képeken egészen látványos, ahogy a hegyoldalt beborították mesterséges hóval.

Szeben megye: itt is egy nagy komplexum indult be

Egyedül az Arena Platos Păltiniș komplexumot találtuk, amelyet már beüzemeltek a vakációs időszakra. A pályáról azt kell tudni, hogy Románia egyik legmagasabban fekvő üdülőhelye, a tengerszint feletti 1440 méteren. Ahogy más síközpontok esetében is tapasztaltuk, itt is csak bizonyos pályák esetében tudták biztosítani a megfelelő körülményeket.

Brassó megye: az ország legdrágább sípályái most nem üzemelnek

A megyéből a három legnagyobb síkomplexumot figyeltük. Meglepetésünkre üresen állt a legdrágábbnak számító sinaiai pálya, de Predeálon és Brassópojánán sem nyitották még meg a sípályákat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!