Tényleg olyan drágán lehet Romániában sízni, amennyiért Nyugat-Európába is mehetnénk?

2022. december 20. – 06:45

frissítve

Tényleg olyan drágán lehet Romániában sízni, amennyiért Nyugat-Európába is mehetnénk?
A szinajai gondola – Fotó: Ivanica Monica / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A menő romániai síközpontokban a nyugat-európaiakkal vetekszik a napi bérlet ára, de kérdés, hogy ezzel a környező országok áraiból mennyire lóg ki. Megnéztük azt is, hogy ehhez képest hogyan alakultak idén a székelyföldi árak.

Hatalmas felháborodást váltott ki, amikor a múlt héten a szinajai síközpont a közösségi média felületein bejelentette a 2022/2023-as szezonra érvényes árait. Az ország legfelkapottabb téli üdülőjében hétvégeként akár 230 lejbe (47 euró) is kerülhet a napi bérlet.

A Libertatea összesítése szerint ezzel Szinaján lehet majd az idei szezonban a legdrágábban sízni Romániában, és az áraik vetekednek az olaszországi, franciaországi vagy ausztriai síközpontok napi bérletének az áraival is.

A szinajai pályákat kezelő Gondola Sinaia közlése szerint a 2022/2023-as szezonra érvényes díjszabás szerint hétvégeken egy napra 230 lejbe kerül a felnőtteknek szóló napi jegy, míg hétköznap 210 lejt kell ugyanezért fizetni. A 12 évnél fiatalabb (és 5 évnél idősebb) gyerekeknek 150/135 lej a napi bérlet, míg a 65 évnél idősebb személyek 190/170 lejért sízhetnek. Persze a szinajai sípályákon is van pontrendszer, de a könnyebb összehasonlítás kedvéért az általánosabb napi díjat vettük figyelembe most. Tavaly a felnőtteknek szóló napi bérlet 170 lejbe került hétvégén és 160 lejbe hétköznap, ami 35%-os drágulást jelent.

A szinajai síközpont 2019-ben – Fotó: K5hu / Getty Images
A szinajai síközpont 2019-ben – Fotó: K5hu / Getty Images

A lap megkereste Vlad Opreát, a város polgármesterét is, aki az új beruházásokkal és a közüzemi szolgáltatások árának az emelkedésével indokolta az áraik emelését. Úgy értékelte, hogy ésszerű emelésről van szó, és ahhoz képest nem is jelentős, hogy mennyire megugrottak az árak. Elmondta azt is, hogy csak ebben az évben 7 millió euró értékben ruháztak be a síközpontan, épült egy új ülőlift, két új pályát is kialakítottak, illetve vettek egy új hókotrót is. Mivel még nem hullott elég hó, a hóágyukat is be kellett üzemeljék, ami óriási villamosenergia-fogyasztást jelent. Az Economedia megjegyzése szerint jelentős ráncfelvarráson esett át a szinajai komplexum, eddig két üzemeltetője is volt a pályáknak, idénre már csak egy van, ez is megdobhatta az árakat.

„Az emelés egyáltalán nem nagy ahhoz képest, hogy mennyire megugrottak a közüzemi díjak” – mondta Szinaja polgármestere. A komplexum honlapja szerint egyébként jelenleg egyik pályájuk sem üzemel. A szinajai síközpont az ország legnagyobbja, összesen 4 könnyű, 16 közepes illetve 3 nehéz pályából áll, amelyek összesen nagyjából 30 kilométer hosszúak.

Livigno, Olaszország – Fotó: Giovanni Raucci / Eyeem / Getty Images
Livigno, Olaszország – Fotó: Giovanni Raucci / Eyeem / Getty Images

A Libertatea által vizsgált olaszországi Livignoban, ahol összesen 115 kilométernyi sípálya van, egy felnőttnek jelenleg 50 euróba kerül (nagyjából 245 lej) a napi bérlet. Igaz, ott arányaiban drágábbak a hosszabb bérletek: míg Szinaján 520 lej a három napra (az a leghosszabb bérlet) érvényes ár, addig Livignoban 141 euró, ami nagyjából 700 lej. Ez a karácsony környéki csúcsidőszakra pedig már 168 euróra drágul, ami nagyjából 825 lej. A tiroli St. Johann település síközpontjában a jelenleg érvényes előszezoni árak szerint egy napi jegy felnőtteknek 48 euró, tehát nagyjából 235 lej. A főszezonban a napi jegyek ára ott is felmegy egészen 53 euróra, ami kb. 260 lej. Mondjuk ott nem 30 kilométer a pályák összhossza, hanem 275 kilométer. Három napra az előszezonban 133 euró, tehát nagyjából 650 lej, míg a főszezonra 148 euró, tehát 726 lej.

A Prahova-völgyében mindenhol drága

Nem csak Szinaján kerül sokba a sízés, a Prahova-völgyének másik jelentős központja Predeal, ahol összesen valamivel több mint 7 kilométernyi pálya áll a sízni vágyó turisták rendelkezésére. Az Economedia összesítése szerint ott a napi bérlet ára felnőtteknek 230 lej, míg gyerekeknek 110 lej. Tavaly ott 225 lej volt a felnőtteknek szóló napi jegy.

Sízők Predealon – Fotó: Cristi Croitoru / Getty Images
Sízők Predealon – Fotó: Cristi Croitoru / Getty Images

Korábban inkább Brassópojána számított az ország legdrágább üdülőhelyének a sísport szerelmesei számára, idén viszont alacsonyabbak az árak, mint Predealon vagy Szinaján. Az Economedia azt írja, hogy összesen 24,5 kilométernyi pálya áll a sízők rendelkezésére, a felnőtteknek szóló napi jegy 170 lejbe, míg a gyerekeknek a napi bérlet 100 lejbe kerül. Brassópojánán a háromnapos bérlet 410 lej a felnőtteknek és 210 lej a gyerekeknek, míg a leghosszabb időszak, amire bérletet lehet váltani 10 nap, ami felnőtteknek 1250 lej, gyerekeknek pedig 730 lej.

A magas romániai árakról rögtön árnyaltabb lesz a kép, ha a környékbeli országok áraival vetjük össze. A szlovákiai Jasná síközpont az egyik legnagyobb Közép-Európában, összesen 50 kilométernyi pályájuk van, ott a felnőtteknek szóló napi jegy jelenleg 59 euró, tehát olyan 290 lej körül van, de a karácsonyi csúcsidőszakban már 65 euró, tehát nagyjából 320 lej lesz. Érdekesség, ha online előre megveszed a jegyet, akkor akár 10 euróval is olcsóbb lehet, de a helyszínen kártyával fizetsz, akkor is olcsóbb néhány euróval. A bulgáriai Bansko síközpontban 90 leva a napi belépő a felnőtteknek, ami 225 lej körül van, 45 leva, tehát 115 lej körül a 7-12 év közötti gyerekeknek, illetve 80 leva tehát 200 lej körül az egyetemistáknak, középiskolásoknak és nyugdíjasoknak. Innen nézve teljesen átlagosnak tűnnek a romániai árak.

A szlovákiai Jasná síközpont- Fotó: Vera Petrunina / Getty Images
A szlovákiai Jasná síközpont- Fotó: Vera Petrunina / Getty Images

Székelyföldön olcsóság van

Ha már megnéztük, hol kerül a legtöbbe a sízés Romániában, akkor talán a székelyföldi, illetve más erdélyi síközpontok áraira is érdemes egy pillantást vetni. A könnyebb összehasonlítás kedvéért, ahol lehetett, a napi bérlet árát vettük alapul mindenféle egyéb szolgáltatás és kedvezmény nélkül.

A székelyek hegyén, a Madarasi Hargitán az aktuális idényre a jegyárak töredéke a szinajainak, ott egy napra 120 lejbe kerül a sízés a felnőtteknek, illetve 90 lej a 6-14 év közötti gyerekeknek, illetve a 61 év feletti nyugdíjasoknak. A korábban emlegetett 3 napos bérlet 315, illetve 230 lej, míg egy teljes szezonbérlet 1200 lej, illetve 890 lej. Mondjuk, a Madarasi Hargitán összesen 6 pályát üzemeltetnek, közülük a leghosszabb Nagy Mihály 700 méter, de ez jelenleg még nem sízhető, csak a 200 méteres Kicsi Súgó tanulópálya, illetve a 300 méteres Kicsi Mihály.

Hargitafürdőn a honlapjuk tanulsága szerint a napi bérlet 80 lej a felnőtteknek, illetve 50 lej a gyerekeknek, míg a három napra érvényes hétvégi jegy 280 lejbe kerül. Egyelőre azonban nem nagyon éri meg részletesebben beszélni róla, mert még zárva tartanak. Maroshévízen 100 lejbe kerül a felnőtt napijegy, míg 75 lejt kell fizetni a 14 év alatti gyerekeknek. Most nem részletezzük a többi székelyföldi sípálya árait, mert Hargitafürdőhöz hasonlóan a legtöbb még zárva tart.

Romániában mostanság sokat dicsérik a Lupény közelében található Straja Síközpontot is, ahol az ország leghosszabb, 8,1 kilométeres pályája is található. A honlapja szerint összesen 12 pálya tartozik a központhoz, közel 26 kilométernyi hosszúságban. A honlapján található információk szerint a napi bérlet ezen 130 lej, de a legtöbb romániai ilyen jellegű létesítményhez hasonlóan ennek sem túl felhasználóbarát a honlapja. A sízők általában jó véleménnyel vannak a máramarosi Kapnikbánya pályáiról is, ott a napi jegy a felnőtteknek 140 lej, míg a gyerekeknek 110 lej, és a legfrissebb információk szerint december 20-án indul a szezon a Roata 1 pályán, de december 28-ig nem nagyon van esély arra, hogy mást is megnyissanak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!