Rekordmeleget mérték az ország több pontján is az év első napjaiban

2023. január 3. – 16:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország több meteorológiai mérőállomásán is megdőlt a januári melegrekord az év első két napján, derül ki a Severe Weather Alert – România Facebook oldal összesítéséből.

Az év első napján Románia összesen 16 mérőállomáson mértek januári csúcsot, a legmelegebb a Curtea de Argeș-i állomáson volt, ahol 20,6°C-ot regisztráltak. A korábbi rekord 20,0°C volt. Ezen kívül három mérőállomáson haladta meg 20°C-ot a hőmérséklet, emellett három helyen is megdöntötték az eddigi melegrekordot, többek között a Hargita megyei Maroshévízen is.

Január 2-án az ország több pontján még ennél is enyhébb időjárást regisztráltak. Az oldal összesítése szerint 17 romániai mérőállomáson dőlt meg a januári melegrekord, közülük három épp az egy nappal korábban beállított rekordját írta rögtön felül.

A legenyhébb időjárást a Buzău megyei Pătârlagele város mérőállomásán mérték, ott 21,3°C volt. Utána következik Târgoviște 21,2 °C-kal, Câmpina 20,8°C-kal, majd Pitești 20,2°C-kal. Még a Bâlea-tónál 2071 méter magasban is 8,3°C-ot regisztráltak, ott a korábbi januári rekord 8,0°C volt.

A román meteorológiai szolgálat adataiból ugyanakkor az derül ki, hogy az országos januári melegrekord még nem dőlt meg. Az eddig mért legmelegebb januári hőmérsékletet 2001. január 7-én mérték a Krassó-Szörény megyei Oravicabányán, az itteni 22,2°C az abszolút országos csúcs. Az abszolút januári (és egyben a valaha mért leghidegebb romániai is) hidegrekord egyébként -38,5 ºC, a Brassói megyei Botfaluban mérték 1942. január 25-én.

Az országos meteorológiai szolgálat friss összesítéséből kiderül, hogy a Prahova megyei Câmpina, az Argeș megyei Câmpulung Muscel, illetve a Bákó megyei Târgu Ocna településeken közel 84 éves melegrekordok dőltek meg január első két napján, legutóbb 1939. január 18-19-én volt hasonlóan meleg az említett településeken. Ugyanakkor a Suceava megyei Radócon 74 éves csúcs dőlt meg, ott korábban 1949. január 3-án mérték a januári melegcsúcsot, 18,3°C-kal. Január elsején most 20,2°C volt.

Romániában a januári átlaghőmérsékletek az elmúlt évtizedek összesítése alapján – a tengerpartot, illetve Krassó-Szörény és Temes megyék egyes vidékeitől eltekintve – fagypont alatt vannak. A meteorológiai szolgálat 1961 óta gyűjtött adatai szerint az eddigi legmelegebb január a 2007-es volt, akkor az országos átlaghőmérséklet 3°C volt, a leghidegebb pedig az 1963-as, akkor az országos átlaghőmérséklet -9,3°C volt.

Az 1961-2021 között mért januárok átlaghőmérsékletei – Forrás: Meteo Romania
Az 1961-2021 között mért januárok átlaghőmérsékletei – Forrás: Meteo Romania

Nem csak Romániában mérnek rekordmelegeket. A Telex a Guardianra hivatkozva azt írja, hogy legalább nyolc európai országban, köztük Lengyelországban, Dániában, Csehországban, Hollandiában, Belaruszban, Litvániában és Lettországban is megdőlt a valaha volt legmelegebb januári nap rekordja.

  • A lengyelországi Korbielówban 19°C-ot mértek, ez a hőmérséklet inkább májusra jellemző, a januári 1-i éves átlag 1°C,
  • a csehországi Javorníkban 19,6°C volt, szemben az ilyenkor szokásos 3-mal,
  • a belarusz Vysokaje városában a hőmérséklet általában nulla fok körül van ilyentájt, vasárnap elérte a 16,4°C-ot, 4,5°C-kal megdöntve az addigi januári rekordot.

Magyarországon is melegrekordok dőltek meg az év első két napján. Az új január elsejei rekordot Sellyén mérték, 18,9°C volt, ami azt jelenti, hogy 1,4°C-kal volt melegebb, mint az eddigi csúcs. Hétfőn pedig a január 2-i melegrekord is megdőlt, Fülöpháza Hattyús-széken 18,2°C-ot mértek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!