Rekordmeleget mérték az ország több pontján is az év első napjaiban

2023. január 3. – 16:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország több meteorológiai mérőállomásán is megdőlt a januári melegrekord az év első két napján, derül ki a Severe Weather Alert – România Facebook oldal összesítéséből.

Az év első napján Románia összesen 16 mérőállomáson mértek januári csúcsot, a legmelegebb a Curtea de Argeș-i állomáson volt, ahol 20,6°C-ot regisztráltak. A korábbi rekord 20,0°C volt. Ezen kívül három mérőállomáson haladta meg 20°C-ot a hőmérséklet, emellett három helyen is megdöntötték az eddigi melegrekordot, többek között a Hargita megyei Maroshévízen is.

Január 2-án az ország több pontján még ennél is enyhébb időjárást regisztráltak. Az oldal összesítése szerint 17 romániai mérőállomáson dőlt meg a januári melegrekord, közülük három épp az egy nappal korábban beállított rekordját írta rögtön felül.

A legenyhébb időjárást a Buzău megyei Pătârlagele város mérőállomásán mérték, ott 21,3°C volt. Utána következik Târgoviște 21,2 °C-kal, Câmpina 20,8°C-kal, majd Pitești 20,2°C-kal. Még a Bâlea-tónál 2071 méter magasban is 8,3°C-ot regisztráltak, ott a korábbi januári rekord 8,0°C volt.

A román meteorológiai szolgálat adataiból ugyanakkor az derül ki, hogy az országos januári melegrekord még nem dőlt meg. Az eddig mért legmelegebb januári hőmérsékletet 2001. január 7-én mérték a Krassó-Szörény megyei Oravicabányán, az itteni 22,2°C az abszolút országos csúcs. Az abszolút januári (és egyben a valaha mért leghidegebb romániai is) hidegrekord egyébként -38,5 ºC, a Brassói megyei Botfaluban mérték 1942. január 25-én.

Az országos meteorológiai szolgálat friss összesítéséből kiderül, hogy a Prahova megyei Câmpina, az Argeș megyei Câmpulung Muscel, illetve a Bákó megyei Târgu Ocna településeken közel 84 éves melegrekordok dőltek meg január első két napján, legutóbb 1939. január 18-19-én volt hasonlóan meleg az említett településeken. Ugyanakkor a Suceava megyei Radócon 74 éves csúcs dőlt meg, ott korábban 1949. január 3-án mérték a januári melegcsúcsot, 18,3°C-kal. Január elsején most 20,2°C volt.

Romániában a januári átlaghőmérsékletek az elmúlt évtizedek összesítése alapján – a tengerpartot, illetve Krassó-Szörény és Temes megyék egyes vidékeitől eltekintve – fagypont alatt vannak. A meteorológiai szolgálat 1961 óta gyűjtött adatai szerint az eddigi legmelegebb január a 2007-es volt, akkor az országos átlaghőmérséklet 3°C volt, a leghidegebb pedig az 1963-as, akkor az országos átlaghőmérséklet -9,3°C volt.

Az 1961-2021 között mért januárok átlaghőmérsékletei – Forrás: Meteo Romania
Az 1961-2021 között mért januárok átlaghőmérsékletei – Forrás: Meteo Romania

Nem csak Romániában mérnek rekordmelegeket. A Telex a Guardianra hivatkozva azt írja, hogy legalább nyolc európai országban, köztük Lengyelországban, Dániában, Csehországban, Hollandiában, Belaruszban, Litvániában és Lettországban is megdőlt a valaha volt legmelegebb januári nap rekordja.

  • A lengyelországi Korbielówban 19°C-ot mértek, ez a hőmérséklet inkább májusra jellemző, a januári 1-i éves átlag 1°C,
  • a csehországi Javorníkban 19,6°C volt, szemben az ilyenkor szokásos 3-mal,
  • a belarusz Vysokaje városában a hőmérséklet általában nulla fok körül van ilyentájt, vasárnap elérte a 16,4°C-ot, 4,5°C-kal megdöntve az addigi januári rekordot.

Magyarországon is melegrekordok dőltek meg az év első két napján. Az új január elsejei rekordot Sellyén mérték, 18,9°C volt, ami azt jelenti, hogy 1,4°C-kal volt melegebb, mint az eddigi csúcs. Hétfőn pedig a január 2-i melegrekord is megdőlt, Fülöpháza Hattyús-széken 18,2°C-ot mértek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!