Sok az influenzás beteg, kevés a gyógyszer – az egészségügyi miniszter szerint azonban még nincs ok aggodalomra

2023. január 3. – 14:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egymást érik az influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról szóló jelentések, a kórházak telítődve vannak a légúti megbetegedések súlyos tüneteit produkáló betegekkel, a gyógyszertárakban pedig hiába keresik a lázcsökkentő és egyéb gyógyszereket, amelyek a virózisok tüneti kezeléséhez elengedhetetlenek. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az ibuprofen és a paracetamol típusú hő- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekből további mennyiségeket biztosítanak, és közölte, hogy a hasonló termékek új listáját teszik közzé.

Az egészségügyi tárca vezetőjét a Prima News műsorában az influenza és a vírusos betegségek gyógyszereinek hiányáról kérdezték. „Ebben a hónapban először is további mennyiségben biztosítunk hő- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, például ibuprofent és paracetamolt. A mai napon közzétesszük a hasonló, azaz azonos hatóanyagot tartalmazó termékek új listáját. Bármelyikük jó mind a gyermekek, mind a felnőttek számára. A Tamiflu változatokról is közleményben értesítjük a nyilvánosságot. A hatóanyag neve oseltamivir, és többféle termék létezik, nem csak a Tamiflu. Az általunk lekért nyilvántartás szerint a készletek országszerte több mint négymillió tablettát tesznek ki az oseltamivirből, tehát nincs hiány, és a többi gyógyszer esetében is elrendeljük, hogy hat hónapra korlátozzuk az exportot” – mondta a miniszter.

Rafilát a kórházlátogatási program esetleges felfüggesztéséről is megkérdezték a számos vírusos és influenzás megbetegedés kapcsán. A miniszter szerint ez nem a tárca feladata, a minisztérium javasolta ugyan ezt a biztonsági intézkedést, de az egyes egészségügyi intézmények szintjén kell megoldani ezeket a problémákat.

„Olyan helyzetben vagyunk, amikor a légúti megbetegedések száma gyorsan növekszik, és a diagnosztizált influenzaszerű megbetegedések aránya meghaladja a 10%-ot. A légúti vírusok és így az influenzás megbetegedések számának gyors növekedésének harmadik hetében vagyunk, és az Európai Betegségellenőrző Központ által meghatározott eljárás szerint ebben a helyzetben három egymást követő héten át tartó növekedés után beszélhetünk influenzajárványról” – magyarázta a miniszter. Rafila felhívta a figyelmet, hogy ha a beérkező adatok ezt igazolják, akkor a kórházba való bejutás korlátozása és az egészségügyi személyzet számára a védőfelszerelés használata általános lesz.

A tárcavezető elmagyarázta, hogy az elmúlt két évben nem volt influenzajárvány, mert a vírusok terjedését nagymértékben csökkentették a covid ellen hozott intézkedések. Most azonban 3-4 héttel korábban jelent meg a téli szezonra jellemző megbetegedés, bár még nem lehet feltétlenül járványnak nevezni.

„A hét végén vagy valószínűleg hétfőn fogjuk megtudni, hol tart a járványgörbe, miután kielemeztük az országból érkező összes adatot. Országos influenza-felügyeleti rendszerünk van. Alapvetően a légzőszervi megbetegedések összes esetét összegyűjti. Ha egyrészt a laboratóriumban megerősítettek aránya meghaladja a 10%-ot, másrészt pedig heti 20%-os növekedés tapasztalható, egymást követő hetekben, akkor beszélhetünk influenzajárványról” – mondta Alexandru Rafila.

Azt már karácsony előtt megírtuk, hogy az elmúlt tíz év adatsora szerint az idei karácsonyi értékeknél csak 2020 februárjának heteiben jegyeztek magasabb számokat, illetve még 2019. január 28. – február 3. között, és 2018. február 19. – 25. között.

Idén karácsony előtt az influenzaszerű megbetegedések Brassó, Buzău, Kolozs, Prahova, Szeben, Temes, Ilfov megyékben és Bukarestben voltak eddig a leggyakoribbak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!