Rég volt ennyi légúti fertőzéses beteg, mint idén karácsony előtt

2022. december 31. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

December 19-25. közötti héten több mint 140 ezer akut légúti fertőzéses esetet regisztráltak, ami az elmúlt tíz év decemberi rekordjának számít – derült ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adataiból, melyet az MTI is szemlézett. A légúti fertőzéses és az influenzás esetek száma jelentős ugrásnak számít a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest is.

A vizsgált időszakban csaknem négyszer több beteget regisztráltak a hatóságok idén, mint tavaly ugyanekkor. Az orvosok azzal magyarázzák ezt a jelentős növekedést, hogy tavaly még védekezett a lakosság a koronavírus-járvánnyal szemben, maszkot hordott, korlátozások voltak érvényben, így az emberek kevesebbet voltak közösségben.

Ha a 2020-as előtti öt évet vesszük figyelembe, az egy évre számolt átlag 64 ezer esethez képest az idei fertőzöttek számának átlaga majdnem kétszeres értéket mutat. A szakértők szerint ez a kimagasló érték azzal magyarázható, hogy a járvány idején a korlátozások miatt a lakosság kevésbé volt kitéve a különböző vírusoknak, ezért a szervezet elkényelmesedett és kevésbé felkészült.

Az orvosok szerint az is hozzájárul az esetszámok növekedéséhez, hogy Romániában alacsony a lakosság bizalma az oltásokban, így a szezonális influenzaellenes oltást is kevesen adatják be maguknak.

Egyébként Romániában az influenzaszezon csúcspontja februárban van. Az elmúlt tíz év adatsora szerint az idei karácsonyi értékeknél csak 2020 februárjának heteiben jegyeztek magasabb számokat, illetve még 2019. január 28. – február 3. között, és 2018. február 19. – 25. között.

Idén karácsony előtt az influenza-járvány Brassó, Buzău, Kolozs, Prahova, Szeben, Temes, Ilfov megyékben és Bukarestben volt a legintenzívebb.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!