Erdélyi magyar játékvezetőt is delegáltak a katari világbajnokság nyitómeccsére

2022. november 20. – 10:18

frissítve

Erdélyi magyar játékvezetőt is delegáltak a katari világbajnokság nyitómeccsére
Kovács István játékvezető – Fotó: Ozan Koze / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A nagykárolyi Kovács Istvánt az UEFA negyedik játékvezetőnek delegálta a Katar-Ecuador mérkőzésre.

Ma, azaz vasárnap a papíron nem túl izgalmas Katar-Ecuador mérkőzéssel elkezdődik a nagy seregszemle a világbajnokságon (amely 28 napon át tart majd), Kovács István játékvezető számára azonban bizonyára emlékezetes marad a nyitány, ugyanis a Román Labdarúgó-szövetség szerint a nyitómérkőzésen a negyedik játékvezető teendőit a nagykárolyi Kovács István látja majd el.

A mérkőzés fő játékvezetője az olasz Daniele Orsato lesz, akit honfitársai, Ciro Carbone és Alessandro Giallatini segítenek. Egy másik romániai bíró, Ovidiu Artene lesz a tartalék asszisztens ezen a mérkőzésen, míg a videóbíróknál a mérkőzéseket rögzítő kamerák nagy száma miatt 4 játékvezető lesz: Massimiliano Irrati (Olaszország) – VAR-játékvezető, Paolo Valeri (Olaszország), Benoit Millot (Franciaország), Pawel Sokolnicki (Lengyelország) – VAR-asszisztensek. A mérkőzés a világbajnokság A csoportjának része, amelyben Szenegál és Hollandia is szerepel.

Ami a nemzetközi színteret illeti, a nagykárolyi sípmester jelentős tapasztalattal rendelkezik. Segédkezett már a Bajnokok Ligájában, sípolt korosztályos válogatottak selejtezőmeccsén, kapott megbízást az Európa Liga kvalifikációjában, a szaúdi labdarúgóligában vezetett bajnokit, és vb-selejtezőkön is bíráskodott.

A román labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 2010-től tartotta nyilván bírói keretében. 2010-ben ő volt a legfiatalabb FIFA-játékvezető Európában.

Több nemzetközi (válogatott és klub-)mérkőzést vezetett. A FIFA JB besorolása szerint második kategóriás bíró. A román nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság/Európa-bajnokság sorrendjében többedmagával a 24. helyet foglalja el 1 találkozó vezetésével. A világbajnoki döntőhöz vezető úton a XX., brazíliai 2014-es labdarúgó-világbajnokságra a FIFA JB bíróként alkalmazta.

A frissen levezényelt mérkőzései közül említésre méltó az Európa-konferencialiga 2022. május 25-én megrendezett döntője: a Roma–Feyenord-mérkőzést Kovács István vezette Tiranában.

Romániából egyébkét több mint harminc éve nem hívtak játékvezetőt világbajnokságra, most három is van: Kovács István mellett két partjelző, Mihai Artene és Vasile Marinescu is ott lesz a nemzetközi seregszemlén. Korábban Costel Rădulescu (Uruguay, 1930), Andrei Rădulescu (Mexikó, 1970), Nicolae Rainea (Németország, 1974, Argentina, 1978, Spanyolország, 1982) és Ioan Igna (Mexikó, 1986) büszkélkedhetett ilyesmivel.

Az idei vébére 129 játékvezető kapott meghívót, közülük 69-en partjelzők.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!