Betiltaná a Nutri-Score élelmiszercímkézési rendszert a fogyasztóvédelmi hatóság

2022. október 19. – 00:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) bejelentette, hogy betiltja a Nutri-Score címkével ellátott élelmiszerek romániai értékesítését, írja az Adevărul. Ez egy öt színkódból és öt betűből álló jelölés, és az adott élelmiszer 100 grammjára, illetve 100 milliliterére vonatkozóan közöl információkat, a célja pedig az, hogy segítse a fogyasztókat a tájékozódásban, hogy egészségesebben étkezzenek. A „közlekedési jelzőlámpa rendszernek” is hívott jelölési mód segítségével – a rendszer alkalmazásának támogatói szerint – tudatosabban és egészségesebben táplálkozhatnak a fogyasztók.

Az eljárást azonban sokan kritizálják, például az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) is. A hatóság egy állásfoglalást is kiadott, melyben arról ír, hogy „a Nutri-Score rendszerre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre tudományos bizonyítékok”, illetve hogy „a színkódos címkézés a tipikus olasz élelmiszereket és a mediterrán étrendet rendkívül rossz fényben tünteti fel, annak ellenére, hogy azokat tudományosan az egyik legjobb táplálkozási modellként értékelik”. A Nutri-Score rendszerről itt írtunk bővebben.


Horia Constantinescu, az ANPC elnöke a szalonnát hozta fel példaként arra, hogy miért akarják betiltani a Nutri-Score címkéket Romániában. „Hazánk északi részén az emberek előszeretettel fogyasztják – és ez évezredek óta része az étrendjüknek – a szalonnát. A szalonnának a Nutri-Score rendszer szerint legalább D betűs, ha nem dupla D betűs, vagy ki tudja, milyen más minősítése lenne, de az ottani embereknek magasabb kalóriabevitelre van szükségük, és nem lehet tönkretenni az anyagcseréjüket. Igen, általában jobb salátát és főtt halat enni, de ez nem jelenti azt, hogy minden európai polgárt befolyásolni kellene. Pláne, hogy nem létezik az egész Európai Unióban elfogadott hivatalos döntés ebben a kérdésben” – fejtette ki Horia Constantinescu.

Nutri-Score címkével ellátott csokoládé egy franciaországi szupermarketben – Fotó: Mathieu Thomasset, Hans Lucas / AFP
Nutri-Score címkével ellátott csokoládé egy franciaországi szupermarketben – Fotó: Mathieu Thomasset, Hans Lucas / AFP

A döntés híre pánikot keltett egyes hazai élelmiszertermelők körében, akiknek a boltok polcain ilyen címkével ellátott termékeik találhatók, különösen azért, mert az ANPC eredetileg azt mondta, hogy a Nutri-Score címkék november 1-jétől már nem lehetnek a polcokon. Az ANPC elnöke az Europa FM-nek adott nyilatkozatában azonban azt mondta, hogy a végleges időpont még nincs kitűzve.

Costel Stanciu, a PRO Consumatori egyesület elnöke az Adevărulnak elmondta, hogy nem érti az ANPC tisztviselőinek megközelítését: „Az EU támogatja a Nutri-Score címkézést. Nem kötelezi, de támogatja. A BEUC is támogatja (Bureau Européen des Unions de Consommateurs), amely 32 európai ország 46 független fogyasztóvédelmi szervezetét tömöríti. Elméletileg a BEUC égisze alatt működő ANPC-nek is támogatnia kellene a kezdeményezést, de nem teszi, és ez hátrányt jelent a fogyasztók számára, aki a Nutri-Score kóddal ellátott termékek esetén már nem kényszerülnek arra, hogy figyelmesen végig olvassák a címkéken feltüntetett összes információt. Mindenki a lehető legpontosabb címkézést akarja, de az ANPC elnöke a szalonnafogyasztókkal érvel, mintha ők a szalonnát a hipermarketből szereznék be, és nem maguk termelnék meg. Ismétlem, az ANPC megközelítése nehezen érthető. Talán ez csak egy marketingfogás, hogy némi hullámot verjen a piacon. A Nutri-Score címkézési rendszert alkalmazó hipermarketeknek viszont reklámozniuk is kellene ezt, hogy a fogyasztók megértsék az eljárás előnyeit” – mondta Costel Stanciu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!