Egymillió lejt kap a kormánytól David Popovici

2022. június 23. – 13:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egymillió lejt (több mint 200 ezer eurót) kap elismerésként a kormánytól az immár kétszeres világbajnok úszó, David Popovici – jelentette be csütörtökön a kormányülést követően Nicolae Ciucă miniszterelnök. A kormányfő elmondta, a pénzt a kormány tartalékalapjából fizetik ki a fiatal sportolónak.

„A mai kormányülésen úgy döntöttünk, hogy elismerjük sportolónk, David Popovici érdemeit, és a kivételes teljesítményét megfelelő módon jutalmazzuk, ezért a kormány tartalékalapjából 1 millió lejt különítettük el számára” – mondta Ciucă.

Miután hétfőn a 200 méteres gyorsúszás döntőjében megszerezte a román úszósport első felnőtt férfi világbajnoki címet, Popovici szerdán 100 méteres gyorsúszásban is aranyérmet szerzett a budapesti vizes világbajnokságon.

Popovici teljesítménye azért is hatalmas sportszenzáció, mert korábban egyetlen sportolónak sikerült egy úszó világbajnokságon a 100 méteres és a 200 méteres gyorsúszás döntőjét egyaránt megnyerni: 49 évvel ezelőtt a jelenleg 67 éves Jim Montgomerynek Belgrádban.

Ráadásul Popovici 17 éves és 280 naposan mindössze a második 18 év alatti világbajnoka a 100 méteres gyorsúszás mezőnyének. Utoljára 1975-ben Andy Coan nyert hasonlóan fiatalon.

Az úszófenoménról készült portrénkat itt olvashatjátok.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!