Székelyföld

RSS

Székelyföldön férfiként „tökösnek” kell lenned, miközben azt látom, hogy körülöttem senki sincs jól

Miközben továbbra is makacsul tartja magát Erdélyben az a sztereotípia, hogy aki pszichológushoz fordul segítségért, az „bolond”, sok más akadállyal is szembe kell néznie annak, aki szakmai segítséget szeretne kérni. „Ha látnék egy boldog embert körülöttem, aki tényleg az, akkor azt hiszem, azt a mintát lemásolnám” – mondja interjúalanyunk. Mentális egészségről és a toxikus maszkulinitásról is beszélgettünk sorozatunk első részében.

Több településen gyújtottak őrtüzet a Székelyföld önrendelkezését támogatók

A kezdeményező SZNT szerint Székelyföld népe „a nemzetközi élet minden felszültségét átélve is kitart a területi autonómia igénye mellett”.

Lizike, az influenszer, akit már nemcsak Erdélyben ismernek: „Jó nagy a csipogóm és őszinte vagyok. Valószínű ezt szeretik bennem”

Már több mint 10 ezren követik Instagramon, a Facebookon is többezres követőtáborral büszkélkedhet. A siker felé vezető útja viszont teljesen spontán módon alakult: a téma ahogy esik, úgy suppan, és szerinte a követők érzik, hogy így az igazi. A hirtelen felindulásból kimondott szavaknak azonban súlyuk és jelentőségük is van, többek között erről is beszélgettünk. Interjú.

A székelyföldi románok szervezete intézményi diszkriminációt kiált a jövedelemadó egyenlőtlen visszaosztása miatt

Borboly Csaba megyei elnök röviden és lényegretörően reagált a vádakra.

Jövő októberben nyithat a Székely Nemzeti Múzeum

Az alkalomra új Gábor Áron-kiállítással is készülnek.

Székelyföldi céges toplista: marosvásárhelyi cégek az első helyeken, de nem ott keletkezett a legnagyobb profit

Nemcsak a nemzetközi szinten is tényezőnek számító vállalatokat ismertetjük, hanem a hagyományos székely székek szintjén is mutatjuk a legnagyobb cégeket.

Az év első hét hónapjában 210-szer riasztották medvékhez a csendőröket Hargita megyében

Ez kevesebb, mint a tavaly. A nagyvadak csak Csíkszendomokoson és Maroshévízen okoztak károkat.

Egy tehén is lehet karakteres személyiségű kolléga

Falusi idill Székelyföldről, ami a lehető legtávolabb áll a bukolikus giccstől. Bányász Anna képei nem idealizálók, mégis jövőalternatívaként jelenítik meg a természetközeli gazdálkodást.

„Valahol ki kellett írjam magamból a valódi közéleti témákat, mert az újságban nem tehettem”

Nagy Sz. Attila, azaz Nasza egy olyan facebookos „mémgyár” motorja, amely hangosan reagál az erdélyi közélet aktuális eseményeire. A székely politikusoknak igencsak fel kell kötniük a bajszukat, hogy a Csej Sápte Ánj Din Árdeál csoportban közzétett, róluk szóló mémeket megemésszék.

Új alpolgármestert választottak Székelyudvarhelyen

Az új alpolgármester jelölését Gálfi Árpád polgármester kezdeményezte.

Lángos, kürtőskalács és a Mi Hazánk is előkerült a csíksomlyói búcsún

Mária Rádióval hangolódtunk, lejtős kálváriát másztunk, oltár mellett ülő Áder Jánost figyeltünk, miközben egy ponton valaki elkiáltotta magát: vesszen Trianon. Megnéztük az idei csíksomlyói búcsút Székelyföldön.

Charlie Ottley ezúttal Temesvárról készített volna dokumentumfilmet, csakhogy ellopták a táskáját

A rendőrségen tettek feljelentést, keresik az elkövetőket.

Székelyföldön és a Dél-Tirol autonóm tartományban is jól működik az etnikai alapú turizmus

A hagyományokat jól lehet értékesíteni a turisztikai piacon, de nem elég a lenyűgöző táj, kell mellé egy jó sztori és minőségi szolgáltatások is. Mit tanulhatunk a Dél-Tirollal vagy éppen a Balatonnal való összehasonlításból?

Székely Nemzeti Tanács: Székelyföld nem kér Putyin csecsen békefenntartóiból

A székely közösség érdekeivel ellentétes, buta kijelentéseket tett Csibi Barna a múlt hétvégi ukránellenes budapesti tüntetésen, ahol többek között arról beszélt, hogy a székelyföldiek örülnének Putyin csecsen békefenntartóinak – nyilatkozta a Transtelexnek Izsák Balázs.

Ilyennek látta a '70-es évek Székelyföldjét egy magyarországi turista

Egy magyarországi turista fotóival járjuk körbe az 1970-es évek Székelyföldjét, ahol Borszéktől Szovátáig tart az utazásunk. A híres borszéki villák akkor még jórészt álltak és akkor volt kiépülőben Tusnádfürdő. Megnézzük a rohamosan iparosodó Csíkszeredát, de vetünk egy pillantást a Küküllő-parti Athénra is.

Székelyföldi öngyilkosságok: „A sürgősségin azt kellett hallanom a nővérek szájából, hogy bolond vagyok”

Cikksorozatunk második részében azt jártuk körül, hogy az öngyilkossági kísérletet túlélő emberek milyen rossz tapasztalatokkal találkozhatnak az egészségügyi rendszeren belül, és ennek mi az oka.

Székelyföldön háromszor több öngyilkosság történik, mint az országos átlag. Miért?

„A számok ijesztően magasak, szinte minden héten hallunk egy-két öngyilkosságról” – mondta a helyi szakember.