Internet

RSS

Texasban mostantól bárki beperelheti a Facebookot és a Twittert, ha úgy érzi, hogy cenzúrázták őt

Az erre vonatkozó törvényt tavaly blokkolták, de egy szövetségi fellebbviteli bíróság szerdán feloldotta a tiltást. A techipari érdekvédő szervezetek már fellebbeztek is a döntés ellen a Legfelsőbb Bíróságon, de nem biztos, hogy sikerrel is járnak majd. Fontos döntés a szólásszabadság határairól.

Fotelhírszerzők, Twitter-diplomaták, maszek hekkerek és sok-sok kütyü – Ízig-vérig 21. századi háború zajlik Ukrajnában

Önkéntesek vívnak kiberháborút, civilek mobilon jelentik az orosz csapatok mozgását, a kormány kriptovalutában gyűjt adományokat, és arcfelismerőt használ, miközben új szintre lépett az információs hadviselés. Külön-külön korábban is láthattunk már ilyesmit, de az orosz–ukrán konfliktus az első, amely szinte minden elemében az online kor lenyomata. A háború árnyékában Ukrajna szédületes digitális innovációba kezdett.

A háború egyre közelebb sodorja Oroszországot ahhoz, hogy leszakadjon a globális internetről

Az orosz leválást szinte tényként kezelő híradások túlzóak és félreértésektől sem mentesek, de az tény, hogy Oroszország már évek óta készül arra, hogy meg tudja lépni egy zárt orosz internet beindítását, ha szükségesnek ítéli. És az is igaz, hogy még ha nem is lenne most ilyen szándékuk, a rájuk zúduló kibertámadások, szankciók és bojkottok külső nyomása akkor is a digitális elszigetelődés irányába tessékeli az országot. Ukrajna hivatalosan kérte is Oroszország levágását a globális internetről, de ezt az illetékes szervezetek elutasították. Oroszország szerint a függetlenedés a nemzetbiztonságról, mások szerint a totális cenzúráról szól, de egy kicsit a globális internet széttöredezéséről is.

Mi ez a műholdas net, amivel Elon Musk segít az ukránoknak?

A Starlink a netínségben szenvedő területek mellett akár egy későbbi marsi kolónián is szolgáltathat majd. Riválisai is lesznek, és a csillagászok nagy része máris utálja.