Erdély

RSS

Transtelex Dialóg videó: Milyen hatással van a virtuális nemzeti egység, a NER az erdélyi magyarságra?

Van-e önálló erdélyi magyar közbeszéd, autonóm nyilvánosság vagy Erdélyben is átvette az irányítást a magyarországi politikai mainstream narratívája? Ezt a kérdést járta körül a Transtelex Dialóg offline beszélgetősorozat második kiadásán Borbély András, Tompa Andrea és Toró Tibor.

Lemondott a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetéséről az uszító kijelentései miatt botrányba keveredett Bartha Barna

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke szerint a valódi áldozat a párt politikusa, aki csak „rosszul fogalmazott”.

Kerpel-Fronius Gábor Kolozsváron: Az erdélyi magyaroknak is meg akarjuk mutatni, hogy létezik egy másfajta politikai kultúra

Míg Budapest az oktatásért tüntetők jelszavaitól volt hangos, és Orbán Viktor Zalaegerszegen emlékezett 1956-ra, a Momentum elnökségi tagja Kolozsváron koszorúzott és beszélgetett.

Házilag utánoztuk le az erdélyi konyha legmenőbb furcsaságait

A házi kenyér füstös, a töltött káposzta könnyű, a levesek savanyúak, a gomba pedig ott van mindenütt – egyszerű ételekről van szó, de mindegyikben van valami ellenállhatatlanul szokatlan. Egy gyimesi hétvége élményei egy budapesti konyhában.

Bodor Ádám: Nem szeretem a magasztos Erdély-képet, nekem még Tamási Erdélye is túlzottan idealizált

Az író idestova negyven éve Budapesten él, ennek ellenére az olvasói számára világos, hogy ő a diktatúrák Erdélyét írja újra és újra: azt a multikulturális, ambivalens, zaklatott történelmű világot, amelyből menekülni kényszerült, de igazából soha el nem hagyott. Számtalan interjúban vallott arról, hogy számára mindaz, amit megírásra érdemesnek talált, Erdélyhez kötődik, erről beszélgettünk, amikor legutóbb Kolozsváron járt.

Lángos, kürtőskalács és a Mi Hazánk is előkerült a csíksomlyói búcsún

Mária Rádióval hangolódtunk, lejtős kálváriát másztunk, oltár mellett ülő Áder Jánost figyeltünk, miközben egy ponton valaki elkiáltotta magát: vesszen Trianon. Megnéztük az idei csíksomlyói búcsút Székelyföldön.

Felavatták a Tamási Áron-mozdonyt, amely Csíksomlyóra húzza a zarándokvonatokat

A tervek szerint a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz június 3-án, péneken kora reggel indul a Budapestről.

Novák Katalin kijelentése kicsapta a biztosítékot a román külügynél

Magyarországnak nincs joga a romániai magyarokhoz – figyelmeztetett a külügyi tárca.

Kisebbségi társadalomkutatók a Partizánon: A Fidesz előnye a határon túl majdnem behozhatatlan, de lenne terep az ellenzéki pártoknak is

Pénz, médiafölény, centrum-periféria viszony és sok minden más magyarázza azt, hogy a Fidesz leuralta a kisebbségi magyar pártokat.

Szalonnával, juhtúróval vagy éppen szilvalekvárral – hogyan fedezzük fel magunknak a puliszkát

Hogyan lehetséges, hogy ma alig ismerünk egy ételt, amit az újkorban még naponta többször ettek elődeink? Megnéztük, hányféleképpen és milyen trükkökkel lehet igazán finom a puliszka.

A 2004-es népszavazástól a negyedik kétharmadig – magyarságpolitika Erdélyben. Második rész

A 2004. december 5-i népszavazás momentuma a nemzetiségpolitika fordulópontja, amelyre a jobboldal fel tudta építeni sikerkommunikiációját.

A „ditrói pékek” esetéről szól Mungiu legújabb filmje, amelyet beválasztottak a cannes-i fesztivál versenyszekciójába

Erdélyi magyar színészekkel, erdélyi környezetben forgatta filmjét Mungiu, hogy minél hitelesebb képet nyújtson a Gyergyóditróban történtekről.

Magyar tömeggyilkosság egyenruhában

1944-ben, a román kiugrás után a magyar katonaság bevonult a dél-erdélyi falvakba. Azt ígérték, mindenkit megvédenek, de Nagysármáson néhány nap alatt legyilkolták a teljes zsidó lakosságot, köztük 43 gyereket. Hogy történhetett meg a szervezett tömeggyilkosság, amelyet később Romániában a magyarok kollektív bűnösségének bizonyítására használtak fel? Kovács Szabolcs csíkszeredai történész 77 év után rekonstruálta a tragédiát és utóéletét.

Egyre jobban jön fel az erdélyi könnyűzene, de a magyar piacra így is nehezen tud betörni

Miközben a Bagossy Brothers Company jelenleg az egyik legfelkapottabb magyar zenekar, alig lehet hozzájuk hasonlót mondani Erdélyből. Pedig az elmúlt években érezhető fellendülés történt a térség könnyűzenei életében, de félő, hogy a pandémia miatt ez a fejlődés megáll.

Felméri Péter a Transtelexről: Örvendek, hogy van másik

A kolozsvári születésű humorista szerint fontos, hogy tudják folytatni a transindexes újságírók: „támogatom őket továbbra is. Meg utalok újra a bálnáknak.”

Stefano Bottoni: a Fidesz céljai között az erdélyi magyarok szolgálata az utolsó

A történész szerint az erdélyi politikai közösség felszámolta saját cselekvőképességét, amikor a Fidesz rendszerének kiépítéséhez asszisztált.

Ledöbbentek a dán civil megfigyelők azon, ahogy a levélszavazás folyt Kolozsváron

Volt, ahol a levélszavazatokat egy hűtőszekrény tetején tárolták.

Borbáth Endre: az erdélyi identitás egyre inkább kiszorul, és betagozódik egy nagy magyar tömbidentitásba

A Fidesz győzelme az erdélyi magyar politikusok számára garanciát biztosít a magyarországi támogatások folytatására, de ennek meg lehet az ára.

132 ezer levélszavazatot gyűjtöttek össze az RMDSZ aktivistái Erdélyben

Összesen 201 ezer levélszavazatott gyűjtöttek össze az erdélyi szerveztek.

Az Európai Ügyészségnél is feljelentést tesz az ellenzék az elégetett erdélyi levélszavazatok miatt

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szerint Erdélyben minden választási évben központi utasítás dönti el, hogy a Fidesz javára hány százaléknak kell kijönnie a levélszavazatokból.

A levélszavazat-égetés megihlette az erdélyi mémgyárat

Már csak nevetve bírjuk ezt a kampányt.

Székelyföldi fiatalokkal és az RMDSZ volt elnökével is találkozott Márki-Zay Péter Erdélyben

Kolozsvár és Marosvásárhely mellett Tordán is megfordult a magyar ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki értelmiségiekkel, vállalkozókkal és helyi újságírókkal is találkozott határon túli kampánykörútján. Riport a Transtelextől.

Kolozsváron is tüntettek a putyini háború ellen

A transzparenseken Putyin szerepelt véres szájjal és Ukrajna elrablójaként ábrázolva is.

A máramarossszigeti határátkelőre is megérkeztek az ukrán menekültek

Az ukrajnai oldalon nagy a sor, mert a határőrség mindenkit alaposan átvizsgál, és azért sem menekülnek egyelőre többen, mert nincs elég üzemanyag ahhoz, hogy tankoljanak és eljussanak a határig.

Románia vezetői határozottan elítélték az Ukrajna elleni orosz offenzívát

A háborús események egyelőre nem keltenek félelmet az ukrán-román határ romániai oldalán élő szatmáriakban, hiszen nem világos számukra, potenciálisan milyen veszélyeket hordozhatnak az események. A román kormány elítéli az orosz támadást. A Transtelex összeállítása.

Erdélyi egyetemisták között toboroznak aláírásgyűjtőket a Fidesznek, néhány tízezer forintot kereshetnek vele

A fizetésen felül szállást és étkezést biztosítanak számukra Budapesten. A toborzás informális csatornákon zajlik, hivatalosan az erdélyi ifjúsági szervezetek és az RMDSZ sem vesz benne részt. Kecskemétre is érkezett egy csapat, ők Nagyváradról jöttek a Fidesznek kampányolni. A 2018-as választások alatt Boldog István mellett tűntek fel erdélyi aktivisták.