Orbán Viktor: A magyar politikai rendszer jóval demokratikusabb, mint a nyugati

2023. november 13. – 12:07

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha tapasztalt, vén rókák lettünk volna, bele se kezdtünk volna” – ugrott vissza jó negyven évet az időben Orbán Viktor a Várkert Bazárban hétfő délelőtt. A miniszterelnök a szuverenitásvédelminek nevezett törvény benyújtása előtt pár nappal tartott beszédet a Századvég zárt körű Szuverenitás konferenciáján, amit itt közvetítettünk élőben.

A miniszterelnök felidézte a Fidesz alapításának kezdeteit, és név szerint is köszönetet mondott a Bibó Szakkollégiumban tanító Kéri Lászlónak, Stumpf Istvánnak és Fellegi Tamásnak. Arról beszélt, egy ideig egy malomban őröltek Soros Györggyel is, mert Orbán szerint az USA-ban élő magyar milliárdos sem akarta, hogy a kommunisták uralják Magyarországot. Állítása szerint akkor még nem volt világos a fideszesek számára, hogy a kommunisták helyett Soros akarja uralni Közép-Európát.

A kilencvenes években az MSZP–SZDSZ kormányzása alatt Orbán szerint megtanulták, hogy a liberálisok az új kommunisták, a Fidesz 2002-es választási veresége után pedig arra jöttek rá, hogy tévedés volt azt gondolni: mindenki a nemzeti szuverenitást fogja szolgálni.

„Mindig lesznek sötét erők, akik folyamatosan ostromolják a szuverenitás védvonalait.”

Orbán szerint azt a következtetést vonták le a vereség után, hogy Magyarország addig nem lesz szuverén, ameddig liberális hegemónia uralja a közgondolkodást. „Ha minden létező intézmény – újság, tévé, agytröszt – egy álláspontot képvisel, leginkább egyfajta liberális, a nyugati elit nézőpontját, akkor az ország nem lehet szuverén.” Rájöttek, hogy ha a liberális hegemónia megmarad, a konzervatív oldal – a miniszterelnök szavai szerint – csak balesetszerűen, jó szerencsével nyerhet választást.

Azt is mondta, hogy szerintük a liberális hegemóniára törekvő politika helyett pluralizmusra van szükség, és ennek feltételeit meg kell teremteni.

„Ez nem azt jelenti, hogy fel kell számolnunk azt, ami az ellenfélé. Az a kommunista módi. Éppen ellenkezőleg. Mi azt akarjuk, hogy Magyarországon pluralizmus legyen.”

2010-ben olyan közeget teremtettek meg, ahol mindenkinek van helye, ez a Fidesz sikerének egyik titka.

Úgy látja, ezt Nyugaton még nem értették meg, a nyugati gondolkodás nem képes kilépni a liberális keretekből. A nyugat-európai sajtóban például a jobb- és baloldal ugyanazt írja a legfontosabb kérdésekről, a paletta egyszínű, és a szerzők is egy brancsba tartoznak, „akárhogy is próbálják ezt tagadni”. Ehhez képest Orbán szerint „Magyarországon a politikai paletta többszínű, plurális, ezért a magyar politikai világ mindennapi élete sokkal izgalmasabb, pezsgőbb és színesebb, mint a nyugati barátainké”.

„Azt kell mondanom, hogy innen nézve a magyar politikai rendszer jóval demokratikusabb, mint a nyugati”

– jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: Magyarországon még lényegi viták vannak.

„Ha a magyar emberek többsége az elérhető álláspontok közül az egyik állásponttal inkább tud azonosulni, mint a másikkal, azt Magyarországon úgy hívják, hogy győzelem. Ha az egyik jobb, ügyesebb és szorgalmasabb, mint a másik, akkor nyer, ilyen a verseny” – folytatta Orbán.

Akik ezt nem tudják elfogadni, és liberális hegemóniát akarnak, azok valójában kommunisták szerinte. „A liberálisok – akik a mi ellenfeleink – nem az emberekkel törődnek” – fogalmazott a miniszterelnök. A gondolati kiindulópontjuk nem a pozitív szabadság, az emberi közösség, hanem egy eszménynek az aktivistái. Nem az érdekli őket, hogy mit gondolnak az emberek, hanem az, hogy mit gondol egyes kérdésekről például Marx vagy Engels. Egy ideát követnek, és aki ettől eltér, azt Orbán szerint megbélyegzik, lenézik, és kiszorítják a politikai vitákból.

Az emberek többségi álláspontja világos, fogalmazott Orbán, ám úgy látja: az embereket a Nyugaton ezzel magukra hagyták, nem hallatszik az emberek hangja. Magyarországnak azért van jelentősége és befolyása az európai világban, mert a magyar kormány úgy beszél, ahogyan az emberek gondolkodnak. „Ma Magyarország az európai emberek hangja. Ez adja a jelentőségét, ez adja a súlyát.”

„Ideje, hogy Nyugaton is megtanulják, hazugságban nem lehet élni, mert az ember belebetegszik, és utána belepusztul”

– jelentette ki Orbán. Szerinte itt az idő, hogy Európában is változások történjenek, és az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket.

A miniszterelnök arról beszélt: a múlt század a szuverenitás elvesztéséről, a századvég a szuverenitás visszaszerzéséről, a mostani időszak pedig a szuverenitás megtartásáról szól. A szuverenitás megőrzésére hivatkozva nyújt be a héten a Fidesz parlamenti frakciója egy törvénycsomagot, amivel Kocsis Máté megfogalmazása szerint „borsot akarnak törni” „a külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá.

Az eseményre nem kapott meghívást a Telex, de még a kormánysajtóban sem reklámoztak túl a szuverenitásról szóló konferenciát, ahol a miniszterelnök mellett több más fontos kormányzati szereplő is felszólal.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!