Orbán Viktor: Az Egyesült Államok lett, Kína pedig van

2023. július 22. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

A világ erőegyensúlya elmozdult, és ennek a következményeit nyögjük most – mondta Orbán Viktor a nemzetközi politikáról. Több évtizedes történelmi nyugállapot után szerinte Kína elmozdította a világ egyensúlyát, ami Európa régi félelme volt.

A miniszterelnök arról beszélt, a döntéshozók három idősíkon döntenek: van a taktikai idő, a stratégiai idő és a történelmi idő. Ha rosszul sorolják be, a döntés nem várt következményekkel jár. Angela Merkel például rosszul sorolta be szerinte a migráció ügyét 2015-ben.

De ilyen „Kína kiszabadítása” is, amit az USA elmért az elmúlt évtizedekben, és a világ így soha nem látott erővel áll szemben. Kína másként emelkedik fel, mint az Egyesült Államok Orbán szerint. „Az Egyesült Államok lett, Kína pedig van” – fogalmazott. Kína olyan problémát jelent szerinte, amit meg kell oldani, Kína termelési erőmű lett, és ezekben a percekben megelőzi az USA-t.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!