A politikusoknak Szent Istvánt idézte, Fiattal közlekedett, és meglepetésszerűen az emberek közé ment Ferenc pápa

2023. április 28. – 10:31

frissítve

A politikusoknak Szent Istvánt idézte, Fiattal közlekedett, és meglepetésszerűen az emberek közé ment Ferenc pápa
Gyülekező hívek a Szent István bazilika előtt – Fotó: Hevesi-SZabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után ismét Magyarországra látogatott Ferenc pápa. A katolikus egyházfő gépe 10-kor landolt a ferihegyi reptéren, ahonnan egy fehér Fiatban vitték fel a Sándor-palotához. Beszédében Szent Istvántól idézett és a befogadás fontosságát hangsúlyozta. Délután a Bazilikába érkezett, ahol arról beszélt, nincs igaza azoknak a kishitűeknek, akik azt ismételgetik, minden elveszett és már nincs semmi a régi értékekből. Elfogadásra buzdított, és azt mondta, az egyháznak küzdenie kell az elvilágiasodás ellen. Ez volt a katolikus egyházfő háromnapos budapesti látogatásának első napja percről percre.

Orbán Vikor miniszterelnök is ott van a Sándor-palotánál. A hivatalos menetrend szerint vele 11:55-kor találkozik Ferenc pápa a Karmelitában. Orbánon kívül Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Csák János miniszter is feltűnt a köztársasági elnöki hivatalnál.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A budai Várba vezető Palota úton nagyobb tömeg gyűlt össze, sokan arra számítanak, hogy arról megy fel a Sándor-palotához a pápa – jelentette a helyszínen lévő tudósítónk. Ezt a feltételezést erősíti hogy nemrég rengeteg szirénázó rendőrautó tűnt fel az úton.

Több érdeklődő is azt mondta tudósítónknak, hogy nagyon várják Ferenc pápát, mert ő „az emberek pápája, szerény, nem fényűző.”

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

A landolás után Semjénék fogadták a pápát, aki ezután beült egy fehér, puritán Fiatba. A hivatalos program szerint 11:00-kor kerül sor az ünnepélyes fogadtatásra a Sándor-palotánál, utána pedig Novák Katalin köztársasági elnökkel találkozik a pápa.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Huszárok és katonák várják a pápát a Sándor-palotánál, még egy gyos porszívózás is belefért az érkezéséig. Schmitt Pál egykori köztársasági elnök és Karácsony Gergely főpolgármester is feltűnt a helyszínen.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Rózsák terére csak szombaton megy a pápa, de az előkészületek már itt is zajlanak és sok a rendőr a környéken, írta a helyszínen lévő kollégánk. A templom előtti részen dolgoznak az ideiglenes felépítményeken, a Dohány utca közeli szakaszát pedig lezárta a rendőrség, autóval és gyalogosan átmenni még lehet, parkolni viszont már nem.

A Rózsák tere és környéke – Fotó: Bozzay Balázs / Telex A Rózsák tere és környéke – Fotó: Bozzay Balázs / Telex
A Rózsák tere és környéke – Fotó: Bozzay Balázs / Telex

„A Szentatya érkezik” – írta reggeli bejegyzésében a miniszterelnök. A Karmelitára már kitették a Vatikán zászlóját. Orbán posztja szerint Ferenc pápa 12:20-kor mond beszédet a Karmelitában.

A Karmelitánál az egyik rendőr azt mondta a Telex tudósítójának, hogy reggel több idős ember is megpróbált feljutni a helyszínre. A Dísz téren egyelőre nem nagyon vannak érdeklődők. A Királyi Lovarda felőli oldalon azt mondták a rendőrök, hogy az a rész is le lesz zárva, oda sem mehetnek emberek.

A helyszínen lévő rendőrök sem tudják, hogy melyik irányból érkezik majd a pápa, de kollégánknak azt a tippet adták, hogy a Lovarda közelében talán elcsípheti az őt szállító autót.

Igaz, egy másik rendőr azt mondta:

„Minden le van kordonozva végig, nem fognak semmit látni, menjen el délután a Bazilikához, ha szeretné látni a pápát.”

Fotó: Molnár Réka / Telex Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Flight Radar szerint landolt Ferenc pápa gépe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A helyszínen már Szijjártó Péter külügyminiszter, Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes várja.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A köztársasági elnök a pápa érkezése előtt egy nappal arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy Ferenc pápa legutóbbi magyarországi látogatása „a keresztény közösség erődemonstrációja volt.” Novák Katalin szerint az is szerepet játszott abban, hogy a pápa megint hazánkba jön, hogy a magyar emberek határozottan kiállnak a béke, a családi értékek és a gyermekek védelme mellett, valamint az is, hogy támogatják az üldözött keresztényeket.

Budán, a rakpart környékén teljes nyugalom van, úgy néz ki, az autósok is komolyan vették, hogy kerüljék el a belvárost, mert nincs nagy forgalom jelentette a helyszínen lévő kollégánk. A Műegyetem rakparton, illetve Szent Gellért tér és a Döbröntei tér közötti részen végig ki van húzva rendőrségi szalag, a rendőrök 4-5 fős csoportokban állnak minden sarkon.

Rendőri készültség a Rudas fürdőnél és a Szent Gellért térnél – Fotó: Nagy Bálint / Telex Rendőri készültség a Rudas fürdőnél és a Szent Gellért térnél – Fotó: Nagy Bálint / Telex
Rendőri készültség a Rudas fürdőnél és a Szent Gellért térnél – Fotó: Nagy Bálint / Telex

A Nyugatinál nyugi van, boldog lennék, ha minden hétköznap ilyen forgalom lenne reggel fél tíz körül, írta egy másik munkatársunk.

A Nyugati térnél nyugalom van – Fotó: Vincze Barbara / Telex
A Nyugati térnél nyugalom van – Fotó: Vincze Barbara / Telex

A Móricz Zsigmond körtér és a Széll Kálmán tér között meglepően jól lehet közlekedni autóval. Lehet, hogy sokan megijedtek a lezárásoktól, ezért kevesebb is az autó, úgyhogy különösebb fennakadás nélkül lehet haladni ezen a részen. Egyébként a rendőrség sem jelzett lezárásokat ezen a részen, írta a Telex tudósítója.

A Nyugati tértől az Alkotmany utca felé már rengeteg utca el van zárva az autós forgalom elől, a Bajcsy- Zsilinszky úton körülbelül 100 méterenként kisebb csapatokban rendőrök ácsorognak.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Szijjártó Péter külügyminiszter megérkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahová a hivatalos menetrend szerint Ferenc pápa gépe 10 óra körül érkezik.

Kiemelt készültséggel készül Ferenc pápa látogatására a rendőrség, a TEK és a titkosszolgálat. A város több pontján lesznek lezárások, sok utcában tilos lesz parkolni a megadott időpontokon. A lezárások részletes listáját itt találja.

A biztonsági intézkedések részeként:

  • pápalátogatás valamennyi helyszínén, az oda vezető utak mentén valamennyi csatornahálózatot átvizsgálják vagy már át is vizsgálták robbanóanyag, fegyverek után kutatva;
  • lehegesztik a csatornafedeleket, biztonsági ellenőrzésen esnek át a pápalátogatással érintett területeken lakók, a környező házak, épületek is;
  • egyes utakat, sőt városrészeket várhatóan lezárnak majd egy adott időszakban, amikor nem léphet be senki, és ki sem jöhetnek onnan,
  • a látogatás teljes időszaka alatt mesterlövészek dolgoznak majd azokon a területeken, ahol az egyházfő jár;
  • a Kossuth teret, illetve a bazilika előtti Szent István teret csak többszöri átvizsgálás után lehet majd megközelíteni,

A Flight Radar szerint Ferenc pápa gépét követik most legtöbben az oldalon: jelenleg több mint 17 ezren nézik, merre jár a katolikus egyházfőt szállító Airbus A320neo típusú repülő. A Flight Radar számításai szerint a pápa 9:51-kor száll majd le Budapesten.

Az Italia Trasporto Aereo (ITA Airways) Airbus A320neo típusú repülőgépe Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatása előtt a római Fiumicino repülőtéren 2023. április 28-án – Fotó: Guglielmo Mangiapane / Reuters
Az Italia Trasporto Aereo (ITA Airways) Airbus A320neo típusú repülőgépe Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatása előtt a római Fiumicino repülőtéren 2023. április 28-án – Fotó: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Ebben a cikkben szedtük össze Ferenc pápa látogatásának menetrendjét: hol, kivel találkozik, hol lesznek lezárások, forgalmi változások a fővárosban.

A lezárt Kossuth tér Budapesten 2023. április 28-án – Fotó: Rátkai Zsófia / Telex
A lezárt Kossuth tér Budapesten 2023. április 28-án – Fotó: Rátkai Zsófia / Telex

Ferenc pápa gépe 8 óra 21 perckor szállt fel a római Fiumicino-repülőtérről, a hivatalos program szerint 10 órakor landol a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren. Az ünnepélyes fogadtatás után a pápa 11:30-kor Novák Novák Katalin köztársasági elnökkel találkozik a Sándor-palotában.

Orbán Viktor miniszterelnökkel 11:55-kor találkozik a Sándor-palotától pár száz méterre lévő Karmelitában. 12:20-kor pedig az állami hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel lesz találkozója.

17 órakor a Bazilikába látogat a katolikus egyházfő, ahol egyházi személyekkel találkozik és beszédet mond.

Ferenc pápa legutóbb 2021-ben, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje miatt jött Budapestre.

Pápa először 1991-ben tett országlátogatást Magyarországon: II. János Pál többek között elutazott Pécsre, Máriapócsra, Debrecenbe és Budapestre is.

II. János Pál 1996-ban tért vissza Magyarországra a Pannonhalmi Főapátság millenniumi megemlékezése miatt, de ekkor csak Pannonhalmán járt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!