A politikusoknak Szent Istvánt idézte, Fiattal közlekedett, és meglepetésszerűen az emberek közé ment Ferenc pápa

2023. április 28. – 10:31

frissítve

A politikusoknak Szent Istvánt idézte, Fiattal közlekedett, és meglepetésszerűen az emberek közé ment Ferenc pápa
Gyülekező hívek a Szent István bazilika előtt – Fotó: Hevesi-SZabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után ismét Magyarországra látogatott Ferenc pápa. A katolikus egyházfő gépe 10-kor landolt a ferihegyi reptéren, ahonnan egy fehér Fiatban vitték fel a Sándor-palotához. Beszédében Szent Istvántól idézett és a befogadás fontosságát hangsúlyozta. Délután a Bazilikába érkezett, ahol arról beszélt, nincs igaza azoknak a kishitűeknek, akik azt ismételgetik, minden elveszett és már nincs semmi a régi értékekből. Elfogadásra buzdított, és azt mondta, az egyháznak küzdenie kell az elvilágiasodás ellen. Ez volt a katolikus egyházfő háromnapos budapesti látogatásának első napja percről percre.

Lezárjuk Ferenc pápa budapesti látogatásának első napját végigkövető hírfolyamunkat.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Ferenc pápát szállító konvoj a Bazilikában tartott mise után az Erzsébet hídon haladt át Pestről Budára, az egyházfő szállása a Gyimes utcában, a Vatikán XII. kerületi nagykövetségén van.

A pápával közös családi fotót posztolt Orbán Viktor, a magyar kormányfő gyerekeinek és unokáinak nagy része látható a fényképen. A Facebookra posztolt fotóhoz a miniszterelnök a szivárványcsaládok melletti kiállás jelmondatává vált „A család az család” mondatot írta, bár vélhetően nem abban az értelmében használja, ahogy a melegek elfogadásáért küzdők.

A család az család elnevezésű kampány 2020 decemberében indult el a közösségi médiában, azután, hogy az Országgyűlés megszavazta az Alaptörvény módosítását, amivel szigorította az örökbefogadás szabályait, és törvénybe foglalta, hogy az anya nő, az apa férfi.

Gulácsi Péter, a magyar futballválogatott egyik legjobb játékosa akkor a Facebook-oldalán állt ki a kampány mellett, azt írta:

„Minden embernek joga van az egyenlőséghez, és minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy boldog családban nőjön fel, attól függetlenül, hogy mennyien vannak és hogy milyen neműek, vallásúak vagy bőrszínűek a családtagok.”

Azokban a hónapokban több mint negyven márka, köztük az IKEA, az HBO és a Sziget is csatlakozott a kampányhoz. Korábban kiállt a családok sokszínűsége és a melegek jogai mellett Istenes Bence műsorvezető, Hrutka János korábbi magyar válogatott focista, Ördög Nóra, a kormányközeli TV2 műsorvezetője és az RTL Klub is.

Befejezte a misét a Bazilikában, ahonnan kerekesszékben tolták ki. Menet közben sok jelenlévőt megérintett, a hívek okostelefonok százait tartották a levegőbe, hogy legyen egy fotójuk az egyházfőről.

Kiérve a templomból a szervezőket is meglepve Ferenc pápa jelezte a testőreinek, szeretne kimenni a Bazilika előtti téren lévő hívekhez. Ki is tolták a Szent István térre, ahol rengeteg jelenlévőnek megfogta a kezét, integetett, néhányakhoz pár szót is szólt.

Fotó: Szabó Bernadett / Reuters; Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Szabó Bernadett / Reuters; Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Szabó Bernadett / Reuters; Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A katolikus egyházfő szerint nemcsak a világi térben, hanem az egyházon belül is nagy a széthúzás. Arra kérte a jelenlévő egyházi képviselőket, óvakodjanak a pletykálkodástól, mert pusztító hatása van. Ferenc pápa a rossz szokást egy karamelles cukorkához hasonlította, ami eleinte kellemes, de nagy kárt tud okozni. „Semmi pletykálkodás, inkább harapjuk meg a nyelvünket vagy mondjuk egy imát!” – mondta.

A szegények, elesettek, menekültek megsegítésére szólította a híveket és hozzátette, mindenkit be kell fogadni, akinek szüksége van rá. Arra kérte a magyarokat, legyenek elfogadóak, befogadóak.

Beszéde végén az egyházfő Mindszenty József bíborostól idézett: „ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a jövőtől”. „Biztos vagyok benne, hogy sziklaszilárd hitetek van” – mondta.

Fotó: Vincenzo Pinto / AFP
Fotó: Vincenzo Pinto / AFP

A katolikus egyházfő először arról beszélt, örül, hogy rövid időn belül másodszor is itt lehet Budapesten. A pápa szerint a legnagyobb nehézséget az elvilágiasodás és az azt kísérő jelenségek, például a hedonizmus jelentik a kereszténység számára, amely a családok szentségét is veszélyezteti.

Mint mondta, Krisztus az emberi történelem alapja és végső célja. Tartózkodnia kell az egyháznak a világiasság váltakozó széljárásaitól. Az egyház nem lehet világias – mondta. Ettől a „kísértéstől” óvakodnia kell az egyháznak.

De nincs igazuk azoknak a kishitűeknek, akik azt ismételgetik, hogy „minden elveszett” és már nincs semmi a régi értékekből. De a mérlegelés nélküli alkalmazkodás, a konformitás sem jó, hiszen nincs minden rendben a jelenkorban. Legyen nyitott a lelkünk a próféciára! – mondta. Mindenhol keresni kell Istent, de csak úgy, hogy az evangélium tanításait figyelembe vesszük.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Elsőként Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszöntötte a pápát. Iránymutatást kért az egyházfőtől abban, hogy többen válasszák a papi hivatást és a családok könnyebben adják át hitüket a gyerekeknek. A vallási élet nehézségeire is kitért. Úgy véli, sok esetben nehéz átadni a hitet a családokban. A „változó világban” szeretnének tanúságot tenni arról, hogy „nekünk Jézus a jövőnk” – mondta. „Isten hozta Magyarországon, érezze jól magát köztünk” – fogalmazott Veres. Majd a máriapócsi ikon kézzel festett másolatát adták át a pápának, aki egy gyerekrajzot is kapott, ami a Szent István Bazilikát ábrázolja.

Fotó: Vincenzo Pinto / AFP
Fotó: Vincenzo Pinto / AFP

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

17 órakor lezárták a Szent István teret, akkortól már nem lehet bejutni a Bazilika előtti térre. Ferenc pápa mosolyogva integetett a tömeg felé. A Bazilika kapujában Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke várta a kerekesszékben érkező Ferenc pápát. A Bazilikában papnövendékek álltak sorfalat a pápának, majd röviden szerzetesnővérekkel és egy kerekesszékes férfivel beszélt tolmács segítségével. A magyar püspöki kar előtt tolták a főoltár elé.

Fotó: Mónus Márton / Reuters, Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Mónus Márton / Reuters, Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Mónus Márton / Reuters, Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Mónus Márton / Reuters, Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Mónus Márton / Reuters, Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Mert olyan is készült Ferenc pápa második magyarországi látogatására, sőt még egy gyógyító fohászt is írtak a jeles alkalomra. A Telex olvasóinak egyébként a hivatalos himnusz tetszett jobban.

A hivatalos himnusz:

És a fohász:

Helyszíni tudósítónk szerint körülbelül 1000 ülőhely lehet a Bazilika előtti téren. A Bazilikát teljesen körbekordonozták, az érdeklődők fémdetektoros kapun keresztül léphetnek be a helyszínre.

A hivatalos program szerint a pápa 17 órakor érkezik meg a Bazilikába, ahol egyházi személyekkel – papokkal, diakónusokkal, papnövedékekkel és lelkipásztorokkal találkozik, utána pedig beszédet mond. A meghirdetett közös várakozás és rózsafüzér imádság már korábban, 16 órakor megkezdődik. A Bazilikában tett látogatásával véget is ér Ferenc pápa pénteki programja.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Egy idős hívő arról beszélt kollégánknak, hogy „elég idős vagyok már ahhoz, hogy ne tudjam így hetvenen bőven túl, mikor látok utoljára pápát”. Voltak, akik szerint az ifjúságról szól a pápalátogatás. Azt is látják, hogy az egyházban megjelent a politika és a gyűlölet is, ami nem jó, mert a fiatalság emiatt fordul el a templomoktól.

Többen fájlalták, hogy két éve, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson csak átrohanóban volt a pápa. „Sokan ezért akkor rossz szájízzel távoztak a kongresszusról. Nekik ez hiányzott, mint most, hogy emberekkel legyen.” Tudósítónk találkozott olyan érdeklődőkkel is, akik már dél körül kijöttek a Bazilikához, mert féltek, hogy sokat kell majd sorba állni.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex


A Székely János szombathelyi püspöktől származó állítás végigfutott a kormányközeli médián. Erre kontrázott rá Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nagykancellárja, aki arról beszélt, hogy Olaszországon kívül csak Magyarországot keresi fel kétszer is Ferenc pápa.

Fact-check-cikkünkből viszont kiderül: a valóság ezzel szemben az, hogy Magyarország előtt Görögországban és Kubában is kétszer járt az egyházfő.

Az ünnepélyes fogadtatás után Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatásának első napján. A pápa korábban térdproblémákkal küzdött, ami miatt kerekesszékbe kényszerült és több külföldi útját is lemondta, így nem meglepő, hogy a Karmelita terászán is kerekesszékben nézte meg a budapesti kilátást.

Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Rátkai Zsófi kollégánk három diakónusba futott bele a Telex szerkesztőségénél. Elmondták, hogy a Bazilikához igyekeznek, ahol délután többek között a pápa rózsafüzér imádságát fogják meghallgatni. A Szegedről érkező, úgynevezett szerpapok feladata az istentiszteleten való részvétel lesz. Azt is elárulták, hogy vasárnap abban a szerencsében lesz részük, hogy a pápát kísérhetik a Kossuth téren megrendezett szentmise után.

Fotó: Rátkai Zsófi / Telex
Fotó: Rátkai Zsófi / Telex

Az MTI beszámolójából kiderül, hogy milyen ajándékokat kapott Ferenc pápa a Sándor-palotában tett látogatása során. Novák Katalin köztársasági elnök egy gyermekművészeti albumot adott a pápának, ami magyar gyerekek, fiatalok bibliai témájú alkotásaiból készült.

Egy különleges rózsatöveket is kap a pápa a Szent Erzsébetről elnevezett rózsafajtából, amit egy erdélyi magyar, Márk Gergely nemesített. „Árpád-házi Szent Erzsébetet a pápa szülőföldjén, Argentínában Magyarországi Szent Erzsébet (Santa Isabel de Hungría) néven ismerik, akinek a kezében a legenda szerint a kenyerek rózsává változtak” – írta korábban az ajándékról Facebook-oldalán Novák.

Egy andocsi Mária-kegyruhát is kapott az egyházfő. Novák elmondása szerint egy korábbi látogatása során az andocsi hívek azt kérték tőle, hogy adja át ajándékukat Ferenc pápának, aki a templomot bazilika minor rangra emelte.

Az ajándékok között volt még egy Magyarországot bemutató, a Szent Koronáról szóló díszkötet, valamint az Alaptörvény díszpéldányát is bemutatta a köztársasági elnök a pápának.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ferenc pápa a Karmelitában mondott beszédében Szent István intelmeiből idézett és a befogadás fontosságát hangsúlyozta. Azt pedig már magyarul tette hozzá, hogy:

„Jónak lenni jó, és jobb adni mint kapni”

A katolikus egyházfő a beszédét is magyarul zárta, mégpedig egy Himnuszból vett idézettel, miszerint „Isten, áldd meg a magyart.”

Ugyanazzal az egyszerű, fehér Fiattal távozott, amivel megérkezett a budai Várba, jelentette a helyszínen lévő tudósítónk. A hivatalos menetrend szerint a pápának még egy hivatalos programja van ma: 17 órakor a Szent István-bazilikában egyházi személyekkel – papokkal, diakónusokkal, papnövedékekkel és lelkipásztorokkal találkozik, és beszédet mond.

A meghirdetett közös várakozás és rózsafüzér-imádság már korábban, 16 órakor megkezdődik, a beengedés pedig 14 órakor indul szigorú biztonsági előírások mellett. A Bazilikában tett látogatásával véget is ér Ferenc pápa pénteki programja.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Orbán Viktor arról beszélt a Ferenc pápával való találkozóján, hogy az Alaptörvény is mondja: Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van, közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne, mondta a miniszterelnök. Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

Fotó: Vatican Media / AFP
Fotó: Vatican Media / AFP

A pápa beszédben azt mondta, hogy konfliktusok helyett harmóniára van szükség. „Egy olyan Európára gondolok, ami nem válik önmaga túszává” – mondta.

„Budapest a szentek városa” – a pápa beszélt Szent Istvánról, „aki akkor élt, mikor a keresztények Európában egy közösségként éltek”. Szerinte Szent Istvánt az őszinte keresztényi szeretet vezette, mikor utódjának a szeretetről írt.

„Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő”

– idézte Szent István fiához intézett intelmeit a pápa.

Ferenc pápa beszédet mond az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel szervezett találkozón a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Ferenc pápa beszédet mond az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel szervezett találkozón a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„Jónak lenni jó, és jobb adni mint kapni” – mondta magyarul Ferenc pápa. Ferenc pápa többször is idézett az Alaptörvényből, főleg azokat a részeket emelte ki, amik a népek és népcsoportok békés együttélésére utal. Megköszönte a magyar egyházi vezetők munkáját, akik szerinte élen járnak az egyházi munkában. „Isten áldd meg a magyart” – zárta beszédét magyarul a pápa.

Ferenc pápa beszéde elején Budapestről beszélt, József Attila Dunánál című verséből idézett. „Budapest a hidak, a szentek és a történelem városa” – mondta az egyházfő. A pápa felidézte Budapest történelmét, egészen a középkortól a második világháborúban történtekig. „Budapest egy olyan ország központja, ami ismeri a szabadság értékét.” Külön megemlékezett Budapest 150. születésnapjáról is.

A pápa szerint végig kell néznünk, ahogy a békének leáldozott: mostanra megjelent az ítélkezés, a vádak, a kommunikáció hangneme pedig elmérgesedett. Ferenc pápa szerint visszafejlődünk egy „háborús infantilizmusba”, ezért olyan nemzetférfiakra van szükség, akik képesek egységet alkotni, ahelyett, hogy az árkokat mélyítenék tovább.

Novák Katalin Ferenc pápa mellett azt mondta, hogy a magyarok oda akarnak felemelkedni, ahol az életük megújulása vár rájuk. Novák hozzátette: azt szeretnék, ha a Szentatya látogatása elrugaszkodás lenne a magyaroknak. A köztársasági elnök szerint Ferenc pápa akkor jött, mikor arra legnagyobb szüksége van Magyarországnak, illetve Európának. „Szentséged megerősít abban, hogy a keresztény értékeken alapuló életnek van alapja, értelme, és jövője ebben a században is” – mondta Novák Katalin.

Ferenc pápa délelőtt Novák Katalin köztársasági elnökkel találkozott a Sándor-palotában. Novák egy rövid közös videót posztolt a pápával, ebben a katolikus egyházfő a fiatalokat üdvözölte. A köztársasági elnök spanyolul szólalt meg a pár másodperces videóban, és annyit mondott, hogy „muchas gracias”.

A hivatalos program szerint Novák után Orbán Viktorral találkozik Ferenc pápa a Karmelitában.

A hivatalos program szerint Ferenc pápa szombat délelőtt szegényekkel és menekültekkel találkozik a Rózsák terén lévő Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ahol beszédet is mond. A BBC szerint egészen pontosan ukrajnai, afgán, szudáni, iráni, iraki és pakisztáni menekültekkel találkozik, köztük az iráni Abouzar Soltanival is, akit 12 éves fiával 18 hónapot, összesen 553 napot töltött jogellenesen fogva tartva a röszkei tranzitzónában. Az iráni férfi és fia 988 után kapta meg a menedékjogi védelmet. Történetükről a Telex is beszámolt:

Ferenc pápa szállása a Gyimes utcában, a Vatikán XII. kerületi nagykövetségén lesz. A Telex tudósítója a környéken járt. A Nárcisz utcától a Szent Orbán térig több helyen parkolási korlátozások vannak, mindenhol rendőrautók állnak, nemcsak a Gyimes utca körül, hanem a környező utcákban is.

A Stromfeld Aurél út – Nárcisz utca, Stromfeld Aurél út – Szent Orbán tér és a Szent Orbán tér háromszögét zárják le mindennap, de csak ideiglenesen, 15-15 percekre: amikor a nagykövetségre érkezik a pápa, és amikor elmegy.

A pápa szállásának környéke – Fotó: Molnár Réka / Telex
A pápa szállásának környéke – Fotó: Molnár Réka / Telex

A fideszes publicista Bayer azzal védekezett a Hír TV műsorában, hogy akkor még protestáns volt, de azóta jelentősen megváltozott véleménye Ferenc pápáról. Bayer szerint most azért hánytorgatták fel a korábbi kijelentéseit, mert David Pressman amerikai nagykövet parancsba adta ezt az ellenzéki sajtónak.

A levegőből egy helikopter kísérte Ferenc pápa konvoját, ami ezekben a percekben érkezett meg a Sándor-palotához. A Telex fotósa kiszúrta, hogy a helikopteren egy mesterlövész is vigyázta a katolikus egyházfő útját. Azt korábban is lehetett tudni, hogy komoly biztonsági intézkedésekkel készülnek a hatóságok a pápa háromnapos magyarországi látogatására.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Palotai úton ment fel a Várba Ferenc pápa konvoja. A Telex tudósítója szerint a pápa az autóból integetett az út szélén álló érdeklődőknek.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ezekben a percekben érkezhetett meg Ferenc pápa a Sándor-palotához, ahol az ünnepélyes fogadtatás után a köztársasági elnökkel lesz találkozója. A pápa kezet fogott a megjelent állami vezetőkkel, köztük Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval. A hivatalos menetrendhez képest 10-15 perces csúszásban van a program.

A Telex tudósítójának sikerült elcsípnie a pápa konvoját és az őt szállító fehér Fiatot. Kollégánk harminc autót számolt össze a konvojban, a levegőben egy helikopter követte a kocsisort.

De még mindig nem tudni, pontosan merről viszik fel a pápát a Sándor-palotához, ahol az ünnepélyes fogadtatás lesz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!