Antarktisz drámai ütemben „zöldül”, ahogy a klíma melegszik

2024. október 6. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új műholdas adatokat elemző tanulmány szerint az Antarktiszon található növényzet az elmúlt évtizedekben több mint tízszeresére nőtt. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ez a gyors növekedés, amely főként mohákat érint, súlyos hatással lehet a kontinens ökoszisztémájára, és elősegítheti az invazív fajok megjelenését is.

A műholdas adatok elemzése alapján 1986-ban kevesebb mint egy négyzetkilométernyi területet borított növényzet az Antarktiszon, míg 2021-re ez a terület közel 12 km²-re nőtt. A kutatók megállapították, hogy a növények, főként moha, elterjedése 2016 után gyorsult fel, írja a Guardian.

A növényzet terjedése egy olyan kontinensen, amelyet jég és sziklák uralnak, egyértelmű jele a globális felmelegedés széleskörű hatásainak az Antarktiszon, amely gyorsabban melegszik, mint a globális átlag. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy ez a terjedés elősegítheti az invazív fajok megjelenését a kontinens szűz ökoszisztémájában.

Az „elzöldülés” jelenségét az Északi-sarkvidéken is megfigyelték, és 2021-ben először esett eső a Grönland jégtakaró csúcsán, hó helyett.

„Az antarktiszi tájat még mindig szinte teljes egészében hó, jég és szikla uralja, csak egy kis részt hódítottak meg a növények” – mondta Dr. Thomas Roland, a brit Exeteri Egyetem munkatársa, aki a tanulmányt vezette.

„Ez a kis rész azonban drámaian megnőtt, ami azt mutatja, hogy még ez a hatalmas és elszigetelt terület is érintett az ember által okozott klímaváltozásban.”

A félsziget teljes területe körülbelül 500 000 km².

Roland arra figyelmeztetett, hogy a felmelegedés, amely mindaddig folytatódik, amíg nem állítják le a szén-dioxid-kibocsátást, „alapvető változásokat hozhat e jelképértékű és sérülékeny régió biológiájában és tájképében”.

A tanulmány a Nature Geoscience című folyóiratban jelent meg, és a Landsat program műholdképeinek elemzésén alapul.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!