Napelemes pályázati szakember: 40 másodperc alatt fel kell tudni tölteni az űrlapot

2024. szeptember 23. – 18:29

Napelemes pályázati szakember: 40 másodperc alatt fel kell tudni tölteni az űrlapot
Illusztráció: Stephen Lux / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken veheti kezdetét az idei év napelemes – és most már – akkumulátoros programja, amire több mint ezer ember vár. A sikeres pályázatleadáshoz azonban nem csak pontosnak, hanem gyorsnak is kell lenni, ezért a programot figyelemmel követő Kodok Mártont kérdeztük a buktatókról, aki szerint a biztos sikerhez 40 másodperc áll a pályázók rendelkezésére.

A Zöld Ház Program legújabb kiírása napokon belül elindul. Az idei évben a támogatási összeg a korábbi 20 000 lejről 30 000 lejre emelkedett, 3 000 lejes önrész mellett. Fontos változás, hogy a kedvezményezetteknek nemcsak napelemeket, hanem akkumulátorokat is telepíteniük kell a támogatás keretében.

A pályázáshoz szükséges legfontosabb információk kapcsán Kodok Mártont, a Napelem AFM pályázók csoport szakértőjét kérdeztük. A marosvásárhelyi szakember sikeres pályázata óta aktívan követi a program feltételeinek alakulását, és pro bono nyújt tanácsokat a csoport tagjainak a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) által meghirdetett napelemes rendszerek pályázatával kapcsolatban.

Idén először az ország északnyugati régiójában élők adhatják be pályázatukat. A jelenlegi információk alapján már ismert, hogy mely régiók mikor pályázhatnak, és a cikk végén ezt az információt is közöljük. Kodok azonban a végleges pályázati útmutató Hivatalos Közlönyben való megjelenésére vár, mert úgy véli, a jelenlegi időpontok nem tarthatók, ezért ő új dátumokra számít az AFM részéről. (A Zöld Ház Program elvileg csak a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után 5 napra rá indulhatna el.)

Pályázati feltételek

Kodok Márton, a Napelem AFM pályázók csoport adminisztrátora felhívta a figyelmet arra, hogy az idei évben kötelező feltétel a minimum 3 kWp teljesítményű napelemes rendszer és akkumulátor telepítése. Továbbá az igénylőnek a pályázat tárgyát képező ingatlanon állandó lakcímmel kell rendelkeznie. Ikerházak esetén is lehet pályázni, de nagyobb méretű ingatlanok nem jogosultak a támogatásra. A napelemeket a csűr vagy a garázs tetejére is fel lehet szerelni, azonban a telekkönyvben szerepelnie kell egy lakóháznak is.

Fontos megjegyezni, hogy azok a pályázók, akik korábban már sikeresen pályáztak a Zöld Ház programban, nem vehetnek részt az idei kiírásban. Külön akkumulátor telepítésére nincs lehetőség pályázni, de azok, akik saját költségen telepített rendszereiket szeretnék bővíteni, jogosultak lehetnek a támogatásra. A pályázatban hibrid invertereket és mikroinvertereket is elfogadnak, így ezek is beépíthetők a rendszerekbe.

Milyen papírokra lesz szükség?

A regisztrációhoz szükséges okmányok megegyeznek a tavalyival: a személyazonosító igazolvány mellett különböző igazolásokra van szükség, amelyek azt bizonyítják, hogy a kérelmezőnek nincs tartozása sem az állam, sem a helyi önkormányzat felé, valamint egy 60 napnál nem régebbi telekkönyvi kivonat a lakás feletti tulajdonjog igazolására.

Kodok Márton elsőként kiemelte, hogy minden pályázónak saját, külön e-mail címmel kell rendelkeznie. Amennyiben a korábbi pályázatok során már használták az adott e-mail címet, új e-mail fiókot kell létrehozni, különben a pályázat automatikusan elutasításra kerülhet.

Ezen felül elengedhetetlen ellenőrizni a személyi igazolvány érvényességi idejét. Fontos, hogy a személyi igazolvány a telekkönyvben szereplő címre vonatkozzon; nem elegendő, ha a pályázó csupán ideiglenes tartózkodási engedéllyel (flotant) rendelkezik.

Az ingatlanügyintézés során az alábbi igazolásokra lesz szükség:

Önkormányzati igazolások: Az adóügyi osztálytól be kell szerezni egy fiskális igazolást (certificat fiscal). Fontos, hogy a telekkönyvi adatok és a személyazonosító okmányok adatai betűre és számra pontosan egyezzenek. Amennyiben eltérés tapasztalható, szükség lesz egy úgynevezett „nomenclator stradal” igazolásra, amit a személyi igazolvány másolatával együtt kell majd benyújtani.

Országos Adóhatósági igazolás (ANAF): Ezt az igazolást az ANAF-tól kell igényelni, amelynek feldolgozása akár öt napot is igénybe vehet, viszont az igazolás kiállításától számítva 90 napig érvényes.

Telekkönyvi kivonat: A telekkönyvi kivonatot is be kell szerezni, amely 60 napig érvényes.

Fontos megjegyezni, hogy ha a telekkönyvi számban „U” betű szerepel, akkor kötelező a kollektív telekkönyvi kivonat igénylése, amelyet személyesen kell intézni, mert online erre nincs lehetőség.

Az AFM ajánlásai pedig itt olvashatóak:

Nagyon gyorsnak kell lenni

Kodok Márton minden pályázónak azt javasolja, hogy a sikeres pályázás érdekében biztosítsák a szükséges feltételeket ahhoz, hogy az űrlap feltöltése mindössze 40 másodperc alatt megtörténhessen. Az előző évek tapasztalatai alapján az adott régiókra elkülönített keretek percek alatt kimerülnek – például a Székelyföldet is magába foglaló központi régióban mindössze 3 perc alatt lezárult a pályázási lehetőség. Emiatt az idei év egyik újítása, hogy minden régióban csak egyetlen napot hagynak a regisztrációra.

A sikeres feltöltéshez Kodok Márton, a HotNews ajánlásaihoz hasonlóan, azt tanácsolja, hogy a pályázók hozzanak létre egy külön mappát a számítógépen, amely tartalmazza az összes szükséges dokumentumot, megfelelően elnevezve és sorszámozva. Fontos, hogy a mappa könnyen hozzáférhető helyen legyen, így elkerülhető a keresgélésre fordított időveszteség. Néhány pályázó Word dokumentumba gyűjti a szükséges adatokat, így az űrlap megnyitása után egyszerűen bemásolhatják a kért adatokat a megfelelő mezőkbe.

Az egyik csoporttag, aki tavaly sikeresen pályázott, elmondta, hogy a Youtube-on mások tapasztalatairól szóló videókat nézett. Mivel nem tudott elég gyorsan gépelni a szoros határidők miatt, a szükséges adatokat egy másik dokumentumból másolta át. Kiemelte, hogy sokat segített neki, hogy a dokumentumait előzetesen sorszámozta és logikai sorrendbe helyezte.

Gyakori hibák

A csoport egyik tagja kiemelte egy fontos tapasztalatát, amely szerint az űrlap teljes feltöltése után két különböző színű gomb jelenik meg: az egyik új számot generál, míg a másik az adatok érvényesítésére szolgál. „Mellettem valaki ugyanazt az eljárást követte, de hibázott, amikor elnézte a gombokat. Új számot generált, és mire észbe kapott, már kiírta a rendszer, hogy a keret elfogyott. A siker itt valóban másodperceken múlik, ezért rendkívül figyelmesen és gyorsan kell végrehajtani a folyamatot” – osztotta meg tapasztalatait.

Kodok Márton is felhívta a figyelmet egy gyakori hibára, miszerint sok pályázó fizikailag kérte ki a telekkönyvi kivonatot, amelyen nem szerepelt pecsét. „Ha digitálisan kérik ki a telekkönyvet, különösen közvetítőn keresztül, a PDF fájlt kell megőrizni. Nem szabad kinyomtatni és újra beszkennelni, mert az AFM erre idén külön felhívta a figyelmet a pályázati útmutatóban, és ilyen esetben nem fogadják el, ellentétben a tavalyi évvel” – tette hozzá.

Fontos továbbá, hogy az ANAF-tól nem adóügyi feddhetetlenségi bizonyítványt (cazier), hanem adóigazolást (certificat fiscal) kell kérni.

Kodok Márton hangsúlyozta, hogy a pályázóknak gondosan ellenőrizniük kell, hogy minden dokumentum rendben van-e, és többször frissíteniük kell a pályázati felületet az űrlap kitöltése előtt. Ügyeljenek arra is, hogy pontos információkat rögzítsenek a megfelelő mezőkbe.

Elég-e az önrész a napelemre és az akkumulátor felszerelésére?

Kodok Márton szerint bár még nem érkeztek be céges ajánlatok, amelyek a napelemeket az akkumulátorral együtt kínálják, a szakemberek úgy számolhattak, hogy a teljes 33 000 lejes támogatási keretbe belefér egy akkumulátor is. Az akkumulátorok ára jellemzően 10-15 ezer lej körül mozog.

Azonban a tanácsadó arra figyelmeztetett, hogy az egyes modulok teljesítménye mindössze 2,5 kilowatt (kW), így érdemes minimum két modult vásárolni a megfelelő teljesítmény érdekében. Ez természetesen többletköltséggel jár, de hosszú távon előnyösebb befektetés lehet.

Kodok Márton arról is tájékoztatott, hogy egy kínai akkumulátor-beszállító cég három képviselője érkezett Romániába, hogy tárgyalásokat folytasson és szerződést kössön. Ez fontos fejlemény, mivel minél több ajánlat jelenik meg a piacon, annál kedvezőbb árat kínálnak majd a cégek.

Regisztrációs időpontok régiónként

  • szeptember 27.: Északnyugati régió (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Máramaros megye)
  • szeptember 30.: Központi régió (Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben megye)
  • október 1.: Északkeleti régió (Bákó, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui megye)
  • október 2.: Délkeleti régió (Brăila, Buzău, Konstanca, Galați, Tulcea, Vrancea megye)
  • október 3.: Déli régió (Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași megye)
  • október 4.: Bukarest-Ilfov régió
  • október 7.: Délnyugati régió (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea megye)
  • október 8.: Nyugati régió (Arad, Krassó-Szörény, Hunyad, Temes megye)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!