A Neptun Deep beruházás helyszínén tüntetett a Greenpeace

2024. szeptember 23. – 13:36

A Neptun Deep beruházás helyszínén tüntetett a Greenpeace
Fotó: Greenpeace Románia

Másolás

Vágólapra másolva

A fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermelése ellen tiltakoztak vasárnap a projekt helyszínén, a Tuzla-Podişor gázvezeték végénél a Greenpeace Románia aktivistái, követelve a beruházás azonnali leállítását, írj az Agerpres.

Az akcióról beszámoló hétfői közleményében a környezetvédő szervezet megállapította: miközben Románia még mindig a pusztító árvizek következményeit nyögi, a hatóságok és a kormány zöld utat adnak egy hatalmas fosszilistüzelőanyag-beruházásnak, amely szerintük gyorsítaná a klímaváltozást. 'Tekintettel a többszörös kockázatokra és problémákra, a Greenpeace Románia a fekete-tengeri gázkitermelési terv azonnali leállítására szólít fel' – írták.

A közlemény szerint a román hatóságok szemet hunytak a beruházás engedélyezési eljárásának jogszerűtlensége fölött. A környezetvédő aktivisták úgy vélik: komoly kérdéseket vet fel az engedélyezési eljárás objektivitásával és az érintett intézményekkel kapcsolatban, hogy a Neptun Deep szárazföldi földgázvezetékének megépítése még a beruházás beindításához szükséges összes engedély megszerzése előtt megkezdődött.

'Itt kezdődik a Fekete-tenger helyrehozhatatlan pusztulása, és azért vagyunk itt, hogy újabb vészharangokat kongassunk ezzel a mérgező beruházással kapcsolatban, amely nemcsak a fosszilis tüzelőanyagok korszakába zár minket, hanem veszélyezteti a környezetet és az egészségünket is' – idézte Alin Tănasét, a Greenpeace Románia kampánykoordinátorát a közlemény.

A szervezet szerint a Neptun Deep tengeri infrastruktúrája két Natura 2000 területet érint. Ezenkívül a 300 km hosszú Tuzla-Podişor szárazföldi gázvezeték nyolc Natura 2000 területen halad át.

Eddig a Greenpeace Románia az OMV Petrom és a Romgaz vállalatot, a tuzlai önkormányzatot és más állami intézményeket is beperelte az engedélyezési eljárások szabálytalanságai és a Fekete-tengerbe kerülő mérgező anyagokra vonatkozó kulcsfontosságú adatok átláthatóságának hiánya miatt.

Emellett aláírásgyűjtést is indítottak a beruházás leállítása érdekében. A petíciójukat, ami itt érhető el, eddig több mint 40 ezren írták alá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!